home > njuz > Ko je** Laibach?! - invazija slovenske glazbene i vizualne umjetnosti

kontakt | search |

Ko je** Laibach?! - invazija slovenske glazbene i vizualne umjetnosti

Neki će reći, nema više slovenskih bendova kao što su Laibach, Pankrti, Miladojka Youneed ili Videosex. Ni glazbene razmjene između Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Beograda... kao u vremenu dok su navedeni bendovi bili popularni. Međutim, ništa od navedenog nije točno! Zahvaljujući Centru urbane kulture Kino Šiška iz Ljubljane, "razmjena" bendova u smjeru zapad - istok ponovno počinje kolati, pa će prvo u Beogradu, 30. rujna, a kasnije u Sarajevu 1. listopada, biti održan event pod nazivom Ko je** Laibach?! Dom omladine u Beogradu i Art kino Kriterion toplo ugošćuju slovensku invaziju glazbene i vizualne umjetnosti koja nema ništa protiv Laibacha već samo poručuje, muzika koju želimo izvoziti prema centrima nekadašnje bivše Jugoslavije nije umrla nakon Laibacha, Pankrta, Videosexa. Oni danas imaju svoje moderne pandane, iako im nije namjera da budu pandani ikome - to su trenutno najaktualniji bendovi, DJ-evi i vizualni kreativci iz Ljubljane nazivima Melodrom, Moveknowledgement, We Can't Sleep At Night, Smetnjak dj/vj team i Multipraktik/Good Foot dj/vj team. Stoga nikako ne stoji "Koga je briga što dolazi iz Ljubljane ako to nije Laibach".
[ Melodrom ]

Melodrom

Grupa Melodrom sa Laibachom dijeli pjevačicu Minu, ali i konceptualnu zrelost i dark estetiku, a We Can't Sleep At Night su "vanbračna djeca" buntovničkog punk hedonizma Pankrta i nestašnog indie rocka novog doba koja su kao predgrupa svirali Interpolu, MGMT-u i New Young Pony Clubu. Urbani funk-rock Miladojki Moveknowledgement danas nadograđuju suverenim hiphopom, dubom, indie rockom i dance ritmikom u eksplozivni power miks angažirane muzike novog doba sa plesnim nabojem, a ako nekome fali punk-trash-disko atmosfera Videosexa - bit će prisutna u audio-vizualnim akcijama DJ/VJ ekipa Smetnjak i Multipraktik.

Melodrom

Da su Laibach bili "žensko", bili bi Melodrom. Njihova se muzika graciozno ljulja između portisheadovske trip-hop melankolije i cocteaoutwinsovskog dark popa. Tokom deset godina rada i tri albuma, od kojih je posljednji "Vse kar si pustila da leži na tleh" iz 2010., bend je zauzeo suverenu poziciju na slovenskoj glazbenoj sceni. Pjevačica Mina povezala ih je s grupom Laibach gdje nastupa kao njihov drugi vokal, a sudjelovala je i na remiksu Rammsteinove pjesme "Ohne dich" te DJ Umekom surađivala na različitim projektima.

http://www.melodrom.com/

Moveknowledgement

Moveknowledgement je tim koji uistinu zna što radi i kako se svira. Stoga njihov hip hop, indie rock, dub i funk dišu složno kao kod rijetko koga. Moveknowledgement su, sa državnim freestyle rap prvakom N'Tokom i nauljenom bend mašinom, univerzalna koncertna atrakcija prve lige. Bend iza sebe ima 10 godina koncerata i 4 albuma. Posljednji, ovogodišnji "Pump Down" kroz tekstove i muziku, isto kao i vizualno, zrači njihovu karakterističnu sci-fi estetiku, bizarne retro-futurizme i new-agersku mistiku, koju potpaljuje dobra doza rock'n'rolla.
[ Moveknowledgement ]

Moveknowledgement

http://www.myspace.com/moveknowledgement

We Can't Sleep at Night

Dječački kao Arctic Monkeys, melodično punkovski kao Pixies, raštimani kao The Fall, We Can't Sleep At Night su neukrotivi mangupi slovenske "prvo-je-bio-punk-potom-indie-rock scene". Interpol, MGMT i New Young Pony Club jednog će se dana hvaliti da su im We Can't Sleep At Night svirali kao predgrupa.

http://www.myspace.com/wecantsleepatnight

SMETNJAK

Smetnjak je "poludivlje krdo pseudomuzičara, propalih vizualnih umjetnika, zabludjelih tapetara i besposlenih imaginarnih prijatelja", koji sami sebe oslovljavaju titulom metafizičari trenda. Njihov muzički izraz, zgusnut u sintaksu techno-rock, besramno se podvrgava najglupljim zahtjevima trenutka, dok njihova dražesna grafička ambalaža vješto krije oskudicu sadržaja i karaktera.

http://www.myspace.com/smetnjak

MULTIPRAKTIK / GOOD FOOT Collective

Bakto i Borka su veterani ljubljanske DJ scene, članovi ekipe Good Foot, koja je specijalizirana za retro žanrove funka, soula, afrobeata, a i za neke suvremene reinkarnacije tih scena - hiphop, beats ... Njihov najpoznatiji projekat je Tetkine radosti - mikstejp muzike producirane u bivšoj Jugoslaviji za vrijeme 60-ih, 70-ih, i početkom 80-ih godina, s naglaskom na funku, soulu i beatu.

FŠK & Linx

Boštjan Čadež - Fšk uvaženi je autor na sceni klupske kulture u Sloveniji i inozemstvu. Radi na području generičke elektronske slike, procesiranja video signala i stvaranja interaktivnih korisničkih sredina. Jedan je od najinovativnijih autora mapiranih video projekcija. Između ostalog, kućni je VJ na događajima Zeleno sunce, Elements, Astro Disco, Coluors i Nered. Sa svojom igricom Line Rider uspješan je i na globalnom tržištu.

http://fsk.deviantart.com/

Koala™

Anže Sekelj / Koala™ je AV umjetnik koji u Ljubljani živi, radi i istražuje - prije svega na području videa i projekcija. U posljednje je vrijeme najaktivniji u razvijanju vizualnih slika mnogobrojnih stranih elektronskih muzičara - njegovi vizualni radovi se prostiru širom europskog kulturnog prostora i preko njegovih granica. Trenutno je najviše okupiran razvojem video produkcije u kreativnom dvojcu How Do I Computer.
[ We Can't Sleep at Night ]

We Can't Sleep at Night

promo girl // 23/09/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover: SWAMP DONKEY s novim albumom

SWAMP DONKEY s novim albumom "Born For Love And Revolution"

| 05/09/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: krenula druga sezona radio emisije

krenula druga sezona radio emisije "Reality Check"

| 04/09/2024 | dubravko jagatić |

>> opširnije


cover:

"Prvo hopni pa reci skoč" najnoviji singl TIDAL PULL

| 04/09/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: ''Someplace Else'' - četvrti studijski album grupe Crooks & Straights

''Someplace Else'' - četvrti studijski album grupe Crooks & Straights

| 02/09/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Dodger Artfool predstavljaju svoj prvi album ''Dobri ljudi''

Dodger Artfool predstavljaju svoj prvi album ''Dobri ljudi''

| 30/08/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*