home > najawa > RAMBO AMADEUS @ Tvornica, 24/04/2010

kontakt | search |

RAMBO AMADEUS @ Tvornica, 24/04/2010

Svjetski Mega Car Rambo Amadeus održat će u subotu, 24. travnja, koncert u zagrebačkoj Tvornci koji će se razlikovati od brojnih koncerata održanih proteklih godina po tome što će se ovog puta Rambo Amadeus vratiti korijenima svirajući pjesme koje su nastale prije 1998. godine. Uz to, odabir pjesama s prvih albuma O Tugo Jesenja, Hoćemo gusle, Psihološko propagandni komplet M-91, Mikroorganizmi i Titanik koji će Rano Amadeus odsvirati na koncertu ovisit će samo o odabiru publike. Naime, na web stranici muzika.hr objavljena je lista pjesma, a posjetitelji web stranice glasuju koju pjesmu žele da Rambo Amadeus odsvira na koncertu u Tvornici.

Naravno, na repertoaru će se naći i pjesme sa albuma objavljenih od 2000. godine na ovamo, a to su albumi Don't happy, be worry, Čobane vrati se, Bolje jedno vruće pivo nego četri ladna, Oprem Dobro i Hipishizik Metafizik. Ekskluzivno za zagrebačku publiku, Rambo Amadeus odsvirat će i nekoliko pjesama sa svog budućeg, još neobjavljenog, albuma.
[  ]

A do zagrebačkog koncerta, pročitajte savjete ekološki osviještenog Ramba Amadeusa:

Potrošite vaše eure na nešto pametnije!!!

Prosječno domaćinstvo na Balkanu troši 3 do 5 puta više energije nego naše komšije na primjer u Danskoj, koji žive barem jednako udobno uz trostruko manje rashode energije. Pošto ušteda struje, gasa, nafte, uglja, istovremeno znači i uštedu novca, i očuvanje okoline, evo nekoliko savjeta kako potpuno besplatno, uz malkice rada skrešete svoje račune 10-30 posto. Ako vam 2 -3 000 din mjesečno ne izgleda bitno, pomnožite to na primer sa 120 mjeseci, ili 10 godina, vidjećete da ste uštedili između 2 i 4 000 eura. Ako vam je i to beznačajno, svaka čast, ne gubite dragocjeno vrijeme ovim tekstom.

1. Utvrdite da li vam dihtuju vrata i prozori. Ako vazduh struji kroz razmake, sa njim odlazi i sve skuplja energija u nepovrat. Isjecite traku od tapisona i zalijepite odozdo na ulazna i balkonska vrata, da vam vazduh ne prolazi ispod. Prozore dihtujte gumenim ili aluminijskim trakama, cijena je bagatelna u odnosu na uštedu.

2. Grijalice , kalorifere i ostala grejna tela stavljajte uvijek u najhladniji dio kuće, ispod prozora.Iza radijatora i ta peći obavezno stavite tablu lima ili stirodura da spreči odlazak toplote kroz zid napolje, nego da se odbija nazad u prostoriju. Ako je peć na ugalj, naftu, drva, sa plamenom, zaboravite stirodur,da se ne zapalite, tu je tabla lima, poklopac od starog šporeta ili slično, sasvim dobro rješenje.

3. Kad se tuširate, držite začepljenu kadu, vodu otpustite tek za sat, dva, kad se ohladi, šteta je tu toplotu bacati u kanalizaciju.

4. Obavezno poklapajte šerpe, lonce, lončiće za kafu poklapajte samo ako imaju originalni poklopac, da se ne ispečete! Providni poklopci su dobri, da se vidi kada je voda proključala.

5. Frižider i šporet nikako ne držite jedan do drugog, obavezno jedan element izmedju njih. Glupo je da šporet grije frižider. Preko zamrzivača stavite malo jači stoljnjak, dodatno izoluje i štedi struju. Kad izvadite iz njega komad mesa stavite ga u frižider, meso dok se topi, hladi unutrašnjost frižidera i štedi mu struju .

5. Na ulazna vrata stavite kukice za kačenje garderobe, kaputi i jakne su odlični izolatori, pa toplota preko vrata ne izlazi napolje.

6. Ormane i stalaže obavezno postavite na one zidove koji su "spoljni", tako dobijate dodatnu toplotnu izolaciju.

7. Bojler nikako ne treba da grije vodu preko 50 stepeni, suvišno je.

8. Sijalice zamijeniti za štedljive. Kako koja crkne, tako ih mijenjajte za štedljive, pa vam neće biti ekonomski naporno, a svaka za svoj radni vijek sebe višestruko isplati. Kupujte najbolje, najduže traju. "Led" sijalice su još efikasnije od neonskih. Raspitajte se malo.

9. Kuvajte jela za 2 dana. Tako palite šporet duplo rijedje, a i štedite vrijeme.

10. Uvijek sačekajte da se napune skroz mašine za sudove i veš, tek onda ih palite.

11. Na prozore okrenute suncu ljeti stavljajte žaluzine, zimi tamnije zavjese, one i izoluju i privlače toplotu sunca, koja ni zimi nije zanemarljiva.

12. Iskopirajte ovaj tekst i proslijedite ga vašim prijateljima.
Time im poklanjate novac, koji će se pojaviti u njihovom novčaniku zbog smanjenih izdataka.

A sada malo igri brojkama. Ako u Državi ima na primer milion domaćinstava, i ako svi primjene ove metode, mjesečno se oslobađa izmedju 10 i 30 miliona eura, na godišnjem nivou između 100 i 300 miliona eura! Taj novac bi počeo da kruži tržištem i blagotvorno utiče na standard ljudi, ne bi pao u nepovratni "bunar" računa za energiju.
Volio bih da ovakav ili sličan tekst vidim uz račun za struju i gas. Mnogima ne pada novac sa neba i rado će ga prištediti tamo gdje se može. O blagotvornim efektima na ekologiju da ne govorim.

promo guy // 06/04/2010

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

| 22/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Boris Štok @ Vintage Industrial Bar, 25/04/2024

Boris Štok @ Vintage Industrial Bar, 25/04/2024

| 21/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: OCEAN OF ANOTHER + SURVIVED BY NOTHING @ Vintage Industrial Bar, 24/04/2024

OCEAN OF ANOTHER + SURVIVED BY NOTHING @ Vintage Industrial Bar, 24/04/2024

| 21/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*