home > najawa > BRANFORD MARSALIS QUARTET, 6.XI 2009., KINO SC, Zagreb

kontakt | search |

BRANFORD MARSALIS QUARTET, 6.XI 2009., KINO SC, Zagreb

Drugog dana Vip Zagreb Jazz Festivala nastupiti će još jedan istinski veliki glazbenik suvremenog jazza koji poštuje tradiciju, a ovdje dolazi sa svojim klaičnim kvartetom i posebnim ton majstorom zaduženim za specijalne zvučne efekte.

Višestruki dobitnik Grammyja, sopran i tenor saksofonist i skladatelj Branford Marsalis rođen je 1960. u Breaux Bridgeu u američkoj saveznoj državi Louisiani. Odrastao je u glazbeničkoj obitelji. Otac Ellis poznati je jazz klavirist i glazbeni pedagog, a trojica braće iznimni glazbenici - Wynton je trubač i vođa big banda, Delfeayo trombonist i producent, a Jason bubnjar.

Još tijekom školovanja na Berklee School of Music u Bostonu, kao dvadesetogodišnjak se pridružio ansamblu slavnog bubnjara Arta Blakeya s kojom je prvi put ostvario turneju po Europi i snimio album. Zahvaljujući toj suradnji postao je svjetski poznatim jazz glazbenikom. Poslije je svirao u jazz orkestrima Lionela Hamptona i Clarka Terryja, te se pridružio Blakeyevoj skupini Jazz Messengers. Svirao je i s drugim velikanima jazza poput Milesa Davisa, Sonnyja Rollinsa, Dizzyja Gillespiea, Herbiea Hancocka... Surađivao je s glazbenicima raznih stilova, od blues pjevača Joea Louisa Walkera i brass ansambla Dirty Dozen Bras Band, preko pop pjevača i basista Stinga i sastava Greateful Dead, do freeovca Davida S. Warea.

Nakon sviranja u kvintetu brata Wyntona, započeo je samostalnu karijeru. Skladao je i izvodio glazbu za filmove - jedan od najpoznatijih je "Mo' Better Blues" Spikea Leeja - a u nekima od njih pojavljivao se i kao glumac. Kao solist surađivao je i s klasičnim orkestrima poput English Chamber Orchestra i Philarmonia Brasileira, kao i detroitskim, čikaškim i dizeldorfskim simfonijskim orkestrima, snimao je albume klasične glazbe koja je imala snažan utjecaj na njegov cjelokupni glazbeni razvoj, a na njegovu su repertoaru djela Coplanda, Debussyja, Glazunova, Iberta, Mahlera, Mihauda, Villa Lobosa i drugih poznatih skladatelja.
[  ]

Utemeljitelj je sastava Buckshot LeFonque koji je spajao rock, hip-hop, jazz, reggae i elemente afričke glazbe te rap pjevanje, a uključuje i suradnju DJ-a. Kao vođa skupina snimio je brojne albume za Columbia Records za koju je radio i kao
producent, a 2002. utemeljioje izdavačku tvrtku Marsalis Music Za nju objavljuje vlastitu, te glazbu drugih poznatih, ali i nedovoljno afirmiranih jazzista čiji je talent prepoznao, kao i legendarnih glazbenika za koje smatra da zaslužuju veće
poštovanje nego što ga imaju na današnjoj jazz sceni. Tako je u ediciji Honor Series objavio albume Alvina Batistea, Michaela Carvina, Jimmyja Cobba i Boba Frencha. Objavio je dvadesetak vlastitih albuma, a za CD "Contemporary Jazz" iz 2000. dobio je nagradu Grammy u kategoriji najboljeg instrumentalnog jazz albuma.

Glazbenik je suvremena jazza koji poštuje tradiciju. Uostalom, tijekom odrastanja slušao je glazbu Sidneya Becheta, Johnnyja Hodgesa, Charliea Parkera, Dextera Gordona. Poštovanje prema značajnim jazzistima pokazuje i izvedbama njihovih skladbi, a nekima od njih je na svojim je albumima svirao posvete. Primjerice, cijeli je jedan album posvetio Stanu Getzu, a na album "Footsteps Of Our Fathers", koji je među ostalima posvetio Johnu Lewisu i Miltu Jacksonu, uvrstio je izvedbe skladbi Ornettea Colemana, Sonnyja Rollinsa, Johna Coltranea i Johna Lewisa.

Aktivan je i na polju edukacije prenoseći svoje znanje studentima na raznim glazbenim radionicama, te na sveučilištima Michigan State, San Francisco State, Stanford i North Carolina Central. Kroz vlastiti interaktivni program pod nazivom Marsalis Jams provodi novi pristup koji se temelji na nastupima i jam sessionima u suradnji s vodećim jazz glazbenicima.

Branford Marsalis će u Zagrebu nastupiti nakon što je ovog proljeća za svoju tvrtku objavio CD "Metamorphosen". Tim je albumom obilježio desetu obljetnicu djelovanja s istom postavom u kojoj uz njega sviraju pijanist Joey Calderazzo, kontrabasist Eric Revis i bubnjar Jeff "Tain" Watts.

Branford Marsalis Quartet:

Branford Marsalis - saksofon

Eric Revis - bass

Justin Faulkner - bubnjevi

Joey Calderozzo - piano

Rob Hunter - sound tech

cijena ulaznica: 200 / 150 kn

prodajno mjesto: Aquarius CD Shop KLASIKA & JAZZ, Varšavska 11, tel. 01 6391 670

promo guy // 02/11/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

| 22/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*