home > najawa > SONNY ROLLINS SEXTET, 5.XI 2009., KD Vatroslav Lisinski, Zagreb

kontakt | search |

SONNY ROLLINS SEXTET, 5.XI 2009., KD Vatroslav Lisinski, Zagreb

S ljubaznošću organizatora 5.Vip Zagreb Jazz Festivala, donosimo kraću biografiju Sonny Rollinsa povodom prvog gostovanja ovog velikana jazza u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Sonny Rollins - saksofon

Bobby Broom - gitara

Bob Cranshaw - bass

Clifton Anderson - trombon

Kobie Watkins - bubnjevi

Victor See Yuen - udaraljke

cijena ulaznica: 300 / 250 / 200 kn

prodajno mjesto: blagajna KD V. Lisinski, Trg Stjepana Radića 4


Rođen 7. rujna 1930. u New York Cityju, tenor i sopran saksofonist Sonny Rollins je kao devetogodišnjak počeo svirati glasovir, u trinaestoj godini dobio je prvi alt saksofon, a 1946. počeo je svirati i tenor saksofon. Sjajan saksofonist, zaokružena, puna zvuka i vješt improvizator, Rollins je i plodan skladatelj. Njegove skladbe "St. Thomas", "Tenor Madnes", "Sonnymoon For Two", "Doxy" i "Oleo" postale su jazz standardima.

Odrastao je u Harlemu gdje je bio okružen jazz glazbom. Još kao dijete oduševljavao se nastupima slavnih jazzista koji su tamo svirali: Fatsa Wallera, Dukea Ellingtona, Dextera Gordona, Dizzyja Gillespiea, Counta Basiea, Collemana Hawkinsa, Lionela Hamptona, Billie Holiday i Elle Fitzgerald.
[  ]

U svijetu jazza pojavio se krajem 1940-ih svirajući s Milesom Davisom, Theloniousom Monkom, Jackiem McLeanom, Budom Powellom i J. J. Johnsonom, i to prije nego je navršio dvadesetu. Mada je početkom 1950-ih zbog nasilja i konzumiranja heroina imao problema sa zakonom, već se u to doba razvio iz nadarena glazbenika u jednoga od vodećih jazz saksofonista. Od početka karijere svirao je s najpoznatijim jazzistima toga doba, među ostalim s Charliem Parkerom, Johnom Lewisom, Cliffordom Brownom, Johnom Coltraneom, Miltom Jacksonom, Maxom Roachom, Artom Blakeyem te s The Modern Jazz Quartetom. Od sredine 1950-ih vodi vlastite skupine s kojima je dosad snimio desetke albuma. Neki od njih, primjerice "Saxophone Colossus", "Tenor Madness", "Freedom Suite", "Way Out West" i "The Bridge", antologijska su izdanja jazz diskografije. Snimivši 1957. ploču "The Freedom Sute" javno je istupio protiv rasizma i svrstao se među prve umjetnike koji su pružali podršku borbi za ljudska prava. Rollins je jedan od rijetkih saksofonista koji su nastupali i snimali solo. Dobitnikom je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među ostalim i Grammyja. Na ljestvicama uglednih časopisa poput Down Beata i Jazz Timesa nebrojeno je puta proglašavan jazz umjetnikom i najboljim tenor saksofonistom godine, a i mnogobrojni njegovi albumi proglašavani su najboljim ostvarenjima godine.

Iako je odavno ostvario uvjete za punu mirovinu, Rollins je i u novom stoljeću iznimno aktivan, a vitalnošću i energijom kojima zrači još uvijek osvaja publiku i kritiku. Ponovno je izabran za jazz umjetnika godine i najboljeg tenor saksofonista. Prva mjesta na ljestvicama zauzimali su i njegovi noviji albumi, primjerice "Without A Song - The 9/11 Concert". Na tom je kompakt disku objavljena snimka koncerta što ga je održao 2001. u Berklee Performance Centeru u Bostonu. Album je posvetio sjećanju na žrtve napada na New York 11. rujna 2001. kojeg je i sam bio svjedokom. Naime, Rollins živi nedaleko srušenih nebodera i bio je evakuiran u akciji spašavanja. To se dogodilo samo nekoliko dana prije koncerta s kojeg je snimka uvrštena na ovaj album. Unatoč panici koja je tada vladala SAD-om i kontradiktornim savjetima, Rollins je odlučio održati koncert i na taj način dignuti glas protiv terorizma, te pozitivnim vibracijama prenijeti poruku mira. Znakovito je što je na CD-u objavljena snimka koncerta održanog u Bostonu odakle su poletjeli zrakoplovi koji su oteti i usmjereni u nebodere newyorškog trgovačkog centrta, a u njima je bilo najviše osoba iz Bostona.

Rollins u Zagreb dolazi nakon što je objavio novi album "Road Shows, Vol. 1" koji su kritičari, i prije nego je bio službeno objavljen, proglasili jednim od njegovih najboljih, a tijekom šezdesetogodišnje karijere snimio ih je više od šezdeset. Kompakt disk sadrži snimke što ih je ostvario na koncertim održanim diljem svijeta od 1970-ih do prošle godine. Luđačka, furiozna sola s logičnim improvizacijama kojima priča najljepše bajke, fraze na pravom mjestu, istančan osjećaj za jazz i sjajne suradnje, karakteristike su izvedbi što ih je uvrstio na ovaj CD, a koje se odlikuju i prepoznatljivim, močnim zvukom. Iz Rollinsova saksofona pršte dobre vibracije koje izazivaju radost u srcima slušatelja, poput djece koja se raduju zečevima iz mađioničareva šešira. Hoćemo li barem dio te čarolije osjetiti i u Zagrebu?

promo guy // 31/10/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

| 25/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*