home > najawa > 17. Monteparadiso Festival, 31.07.-01.08.2009., Karlo Rojc-Pula

kontakt | search |

17. Monteparadiso Festival, 31.07.-01.08.2009., Karlo Rojc-Pula

Godinu dana stariji, i još tvrđi nego svih proteklih godina, ovaj vam petak pripremamo nevjerojatnu količinu sirovog i bijesnog hardkorpanka, uz veselo druženje tijekom dva dana tradicionalnog Monteparadiso festivala koji i dalje ostaje najstariji i jedan od najvećih i dalje živućih nezavisnih festivala u ovoj regiji/ovom dijelu Europe. Nastavljamo, kao i protekle godine, sa klasičnim dvodnevnim receptom žestokog ritma i socijalno angažirane glazbe.

Bendovi koje smo odlučili ove godine uloviti za svirku na festivalu jesu davne želje nas samih, i dokaz da nam se trud iz godine u godinu ipak isplatio jer je festival, bez obzira na sve svoje uspone i padove odavno uspio stvoriti publiku koja cijeni nastojanja MP kolektiva da ustraju u organizaciji ovog ljetnog punk festivala. Dolazak te publike svih proteklih godina garancija je da će i ove godine Monteparadiso festival biti jedan od vrhunaca sezone.

A odgovor na pitanje zašto smo toliko uvjereni u odličnu feštu valja potražiti i u lineup-u ovogodišnjeg festivala, sa velikim brojem stranih bendova, sve odreda legendarnih i svjetski poznatih imena izvorne hardcorepunk i punkrock scene. Ima tu bendova sa kraja 90.ih i početka 80. godina prošlog stoljeća što su svojim radom odredili kojim će se smjerom razvijati nezavisna glazba u slijedećih 20ak godina. Ima i uvjetno rečeno mlađih bendova koji se svim silama trude unijeti dašak stare škole u svoju suvremenu viziju hardcorepunk-a.

Uz okruženje stare kasarne preoblikovane u najveći društveni centar u zemlji, na ugodnim ljetnim temperaturama i pod budnim okom dežurne festivalske ekipe Monteparadiso kolektiva, imat ćete priliku poslušati bendove koji su utrli put većini onih koji danas sviraju širom svijeta pod nekim od "punk" nazivnika. Stoga, ne čekajte zadnji dan za odluku, pridružite nam se čim prije i uljepšajte svojim dolaskom još jedan Monteparadiso festival!! Vidimo se!!

31.07-petak/friday
----------
-DJ & THE WOOTCHYAK::melodic hcpunk / Hrvatska

www.myspace.com/djthewootchyak

-NAKOT::d-beat/raw hardcore / Srbija

www.myspace.com/nakot99

-MURDER DISCO X::hcpunk / Njemačka

www.myspace.com/murderdiscoxofficial

-RATTUS::legendary hcpunk / Finska

www.myspace.com/rattusfinnishhc

-AVSKUM::legendary hcpunk / Švedska

www.myspace.com/avskum

-MIKROFONIJA::melodic punkrock / Hrvatska

www.myspace.com/mikrofonija


01.08-subota/saturday
----------
-REANIMACIJA::punkrock / Hrvatska

www.myspace.com/reanimacijapulapunk

-ANAEROBA::d-beat hardcore / Slovenija

www.myspace.com/anaeroba

-EU'S ARSE::hardcorepunk / Italija

www.myspace.com/eusarse77

-VITAMIN X::old school sXe hcpunk / Nizozemska

www.myspace.com/vitaminxhc

-NABAT::legendary Oi/punkrock / Italija

www.myspace.com/oinabatoi

-BUD SPENCER::punkrock/Hrvatska

www.myspace.com/budspencerosijek

+domaće i internacionalne underground distribucije

+besplatan kamping (vidi informacije na MP sajtovima)

Oba dana vrata dvorišta se otvaraju u 20:00 a koncerti počinju u točno 21:00

Raspored bendova će biti dostupan na mjestu koncerta..

Karte:: 70kn/jednodnevna , 100kn/dvodnevna .. karte dostupne u festivalskom prostoru pred otvaranje vrata dvorišta Rojca.
[  ]

-----

Sve ostale informacije valja potražiti na jednoj od službenih stranica Monteparadisa.

www.monteparadiso.hr

www.myspace.com/monteparadisopula

www.last.fm/event/891039

www.facebook.com/event.php?eid=74688633177&ref=nf

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(malo dodatnih informacija)

..nastavak i završetak priče..

Ovogodišnji festival dolazi nam u svojevrsno obljetničko doba pošto je Monteparadiso pred nepunih mjesec dana proslavio 10 godina djelovanja u bivšoj kasarni Karlo Rojc, gdje su davne 1999. dobiveni prvi prostori za djelovanje tada još uvijek mlade nevladine udruge. Kako je vrijeme prolazilo, tako je i Monteparadiso "rastao" u više smjerova aktivizma, razvijajući razne pionirske projekte u zemlji (poput Hacklaba i Netlabela), njegujući i promovirajući otvorene licence, projekte iz slobodarske priče i još puno, puno toga..pritom niti jednom ne odustajući od svog prvog (a za neke i primarnog) "poziva" - organizirati nezavisne manifestacije (koncerte, festivale) u duhu do it yourself neprofitne underground scene. U tu svrhu je 1992. nastao Monteparadiso festival, te je 1999. van njega u dvorištu Rojca napravljen prvi zasebni koncert. Koncertna aktivnost kluba se nastavlja u prostorima prvog ("starog") MP Kluba u prizemlju Rojca, te se u jesen 2001. seli u tada novootvoreno Podzemlje Monteparadisa čime je kolektiv dobio mogućnost kontinuiranog bavljenja organizacijom koncerata tokom gotovo cijele godine. Iste godine kada se otvorilo Podzemlje('01.), festival se prebacio u dvorište bivše kasarne K.Rojc gdje ostaje do dan danas.

Festival je na samom pragu punoljetnosti, a njegovi heroji su odavno znani. Jedan od njih je i nedavno preminuli Aleš Rodić Šela koji nas je napustio pred malo više od pola godine, u čiju se čast i spomen ovogodišnje izdanje festivala i održava. Kako nas slijedeće godine čeka 18. po redu, rođendanski "Monteparadiso", niti sam autor ovog teksta ne može zamisliti kakve razmjere će fešta poprimiti. Međutim, MONTEPARADISO FESTIVAL je jači iz godine u godinu, i iznenađenja su neminovna, na naše i vaše zadovoljstvo. J

Primjetiti ćete da se Šela spominje na par mjesta, što po izdanjima bendova, što po prvim nastupima nekih bendova..što i po samom ovom festivalu koji je bio njegov koliko i naš. Ova, kao i sve manifestacije ubuduće, ide njemu u čast, kao osobi koju je bilo zadovoljstvo i privilegija poznavati. Aleš Rodić Šela in Memoriam.

..bendovi na MP2009

--petak/31.07.—

DJ & THE WOOTCHYAK - kao najsvježiji izdanak pulske scene, ovaj se bend od zime 2008. ozbiljnije latio instrumenata počevši stvarati svoj autorski hardcorepunk sa daškom melodije koja na momente ozbiljno podsjeća na Epitaph zvuk..Nastao na fuziji dva zasebna projekta, Wučjaka sastavljenih od mahom mlađih ekiparaca te članova bivšeg DJ & THE NIKOLOVSKY KLAN koji je do pred par godina imao zanimljive uratke na domaćoj sceni. Prvi koncert su odsvirali upravo u Podzemlju Rojc, u prosincu 2008. na koncertu posvećenom nesretno preminulom prijatelju Šeli, a par mjeseci kasnije snimaju i svoj prvi audio uradak pod nazivom "Scars" koji je dan na free download preko Netlabela Monteparadisa i Dead Space-a. Ovo je ujedno i prilika da vas upoznaju sa uvježvanim i netom snimljenim materijalom, i priprema da ih što bolje dočekate u svome gradu..u veoma bliskoj budućnosti.

www.myspace.com/djthewootchyak

NAKOT- beogradski raw hardcore/crust bend nastao negdje 2005. iz želje da se jednostavno nešto kaže na sceni koja je, iz očiju ljudi tog benda, tad bila pretrpana sastavima koji pjevaju o pijanstvima, glupim forama.. uz sve to, postojala je stalna želja da nekako reagiraju na probleme i propadanje društva u regiji u kojoj svi zajedno živimo. Mračne tematike, uz crust vokale i d-beat riffove, te izljevima energije koju oslobađaju putem svirke, Nakot dolazi rasturiti pokoje pojačalo, a vi na to budite spremni! Uz neuništivog Nešu za vokalom, koji se sa druge strane bavi odličnim apokaliptičnim art motivima putem Doomsday Graphicsa, bend od 2007 ne mijenja sastav te u Pulu dolazi veoma močan i uvježban.

http://www.myspace.com/nakot99

MURDER DISCO X - dragi prijatelji iz Njemačke koji nam, poput argentinskih istrijana, dolaze svako malo zasvirati za zajednički gušt, ovoga puta dolaze u osvit novog izdanja, 4way split singlice odrađene, sa prijespomenutim Nakot iz Beograda, Nulla Osta-om iz Pule i Corrosive iz Njemačke. Bend službeno postoji od 1997., mada su dvojica iz njega pod drugim imenom počeli stvarati autorske stvari MDXa još 1992. ..nakon niza promjena članova i doslovno gomilu izdanja, MDX se ponovno vračaju na našu binu spremni da nam prenesu malo svoje energije u vidu močnog punkrock/hardcorepunk-a u njihovoj autorskoj izvedbi.

www.myspace.com/murderdiscoxofficial

RATTUS - ovo je bend koji, bez obzira na diy feeling festivala, bez problema možemo nazvati ovogodišnjim headlinerom (mada ipak nećemo, zbog pravednosti prema drugim ništa manje vrijednim bendovima). Bend koji od 1978. sa prekidima još uvijek djeluje, i to svake godine sve močnije i močnije, ne zaslužuje ništa manje od toga. Jedni od pionira finskog hardkora na čijim krilima je kasnije izraslo jako puno drugih žanrova i bendova, sa doslovno mali milion izdanja ispred sebe, dolaze nam u postavi izmješanoj od par izvornih članova iz 1978., pojačani mladim snagama, i sa puno pjesama koje svi mi želimo čuti. Original Finnish hardcore!!!

http://www.rattus.fi/

www.myspace.com/rattusfinnishhc

AVSKUM - drugi od par bendova koji ovogodišnji Monteparadiso čine itekako posebnim.. ponovno iz sjevernijih krajeva, al ovaj puta Švedske, dolazi nam nešto mračniji AVSKUM. Bend postoji od daleke 1982. i, poput Rattusa, spada u one bendove koje ne smijete propustiti ako imaju svirku negdje u okolici, jer je veoma vjerojatno da će vam to biti jedna od posljednjih prilika da ih vidite. Socijalno angažirani tekstovi uz mračne gitarske dionice i brze ritmove, čine ovaj bend poslasticom za sve ljubitelje sirovog hardkora, d-beata i sličnih multi-distorziranih podžanrova glazbe.

http://www.avskum.com/history_2.htm

http://www.myspace.com/avskum

MIKROFONIJA - last but not least, Mikrofonija nam dolazi kao šlag na kraju koncerta u petak. Radi se o bendu o kojem je napisao već toliko hvalospjeva da je grijeh to uprljavati nekim pokušajima metaforiziranja u svrhu dobro napisanog teksta. Nakon više od 15 godina djelovanja, 3 izdanja i bezbroj odsviranih koncerata, ovaj melodični punkrock bend iz Zagreba odavno je prešao u legendu balkanskog panka. Na njemu su odrasle mnoge generacije, a kako je krenulo, odgojit će se još bar toliko. Nakon finaca i šveđana, Mikrofonija će nam biti savršeni završetak odlične fešte. J

www.myspace.com/mikrofonija

http://mikrofonija.blog.hr/

--subota/01.08.—

REANIMACIJA- najmlađi autentični punkrock bend iz Pule dolazi nam promovirati najnoviji album pod imenom "SME" posvećen Šeli. Ovo "najmlađi" ne odnosi se na staž benda, koji počinje sa radom u ljeto 2003., već na glazbu koja je u ovom slučaju gotovo izvorni punkrock iz britanske '77. generacije, a na koju se nakon njih autorski nije vezao niti jedan mlađi bend iz Pule. Time Reanimacija ostaje jedini živuči bend (osim neuništivih Antitodora) koji i dalje prenosi taj stari zvuk na novije generacije u gradu. Novim albumom koji ovom prilikom promoviraju, bend je napravio veliki odmak od prvih izdanja, dajući ustaljenom postavom glazbenih mahera (prvenstveno fenomenalno odsviranim gitarskim dionicama) svom bendu potpuniji i močniji zvuk u lijepoj simbiozi sa himničkim teksovima, sing-a-long vokalima, sa veoma jasnim reminiscencijama na punkrock/Oi bendove 70.ih godina.

www.myspace.com/reanimacijapulapunk

ANAEROBA - slovenski doomcrusteri nam dolaze godinu i pol dana nakon odlične svirke u Podzemlju Rojc tijekom 4. AFF ..sa jasnim stilskim odrednicama ka d-beatu, apokaliptičnom hardkoru po uzoru na Amebix, definitivno ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Kažu da ovaj žanr glazbe nije za svačije uši, ali to ne pravi razliku u kvaliteti kada se usporedi sa drugim bendovima koji plivaju u nešto melodičnijim vodama. Međutim, kada izražavaš bijes i pjevaš o ratovima, zlu, društvenim problemima, istodobno osjećaš nemoć da ih sam riješiš, te vidiš rezigniranost tupe većine za iste.. onda moraš biti glasan, zar ne?

www.myspace.com/anaeroba

EU'S ARSE - još jedan od kultnih bendova koje autor ove najave nepravedno odbija nazvati headlinerima, mada to i jesu. Bend stare talijanske škole hardkora koji je tijekom 80.ih imao tek par split izdanja, i legendarni diskografski 1981-1985 LP, a koji se 90.ih nanovo probudio i u nekoj novijoj postavi ponovno počeo rasturati festivale diljem Europe. 2004. smo ih također imali prilike vidjeti na MP Festivalu, kada su ostali upamčeni po odličnom uvodu u početak nastupa, kada se zaglušujući topot zvuka helikoptera sa razglasa u jednom momentu samo stopio sa ritmom i rezultat je bio sveopći kaos. Ovaj put nam sigurno spremaju nešto novo i nezaboravno kao i taj puta, stoga nikako ne propustiti ove legende talijanskog hardkora 80.ih.

http://www.myspace.com/eusarse77

VITAMIN X - Nizozemci koji su odavno postali svjetski poznati bend, jedni su od trenutno najuzbudljivijih hardkor bendova straight edge priče sa početaka 80.ih u Americi. X-evi po rukama, masu pozitivne energije, i ultra brzi ritmovi uz jednostavne jednominutne kritike u obliku pjesama su nešto što je ovaj bend napravilo veoma poznatim. U Hrvatskoj su bili pred par godina, u sklopu mini turneje koja je obuhvačala Zagreb, a u Pulu nam dolaze prvi puta. Nastup ovog benda se jednostavno ne smije propustiti. Njihova želja da vrate politiku i zafrkanciju u hardkor kada su bend osnivali prošle im se godine vratila stostruko, kada su potegnuli čak do Amerike da snime najnoviji album pod nazivom "Full Scale Assault" koji promoviraju ovim nastupom..

http://www.myspace.com/vitaminxhc

NABAT - jedna od iznimki festivala, bend koji odskaće od cijelog niza nabrijanih hardcore bendova, jest Nabat iz Italije, koji slovi za jedan od prvih Oi! Bendova uopće. Nastali 1979. kao žanrovski Oi bend, djeluju gotovo kontinuirano sve do danas, uz povijest obilježenu mnogim hitoidnim pjesmama, odličnim albumima i nastojanjima da tada dva razdvojena pokreta (punk and skinheads) približe jedan drugome, izričito odbijajući bilokakvu vezu sa rasističkim odmakom unutar skinhead pokreta koji je napravio Ian Stuart sa svojim Skrewdriverom. Ovo je izvorni skinhead bend, sa izvornom skinhead muzikom koja varira od britkog Oi!a do punkrock-a 70.ih.

http://www.myspace.com/oinabatoi

BUD SPENCER - Osječki punk'n'rolleri nam u Pulu dolaze prvi puta. Glazba koju sviraju može se usporediti sa zgodnom mješavinom punkrock-a i nabrijanih garažnih hardrock dionica Motorheada, Turbonegra i ostalih žanrovski sličnih bendova. Postoje od 2005., a nakon odlično primljenog prvijenca pod nazivom "Turn the other cheek!" upravo se spremaju na snimanje novog materijala koji će nam dijelom i prezentirati svojim nastupom na ovogodišnjem MP festivalu.

http://www.myspace.com/budspencerosijek

promo guy // 29/07/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*