home > najawa > EZ3KIEL (Fra) + VUNENY (BiH) + Bamwise (Zagreb), Pauk, 25/04/2009

kontakt | search |

EZ3KIEL (Fra) + VUNENY (BiH) + Bamwise (Zagreb), Pauk, 25/04/2009

U subotu, 25. travnja u Zagrebu ćemo u jednoj večeri ugostiti dva vrlo respketabilna izvođača, francuski Ez3kiel koji su sa svojim dvanaestogodišnjim radom stekli mnoge poklonike diljem svijeta, i mostarski Vuneny koji su u vrlo kratko vrijeme odsvirali mnoštvo koncerata diljem Europe, te se se pokazali kao miljenici naše publike, a ovom će prilikom promovirati svoj novi album "Whatever singularity".

Kao support nastupa mladi zagrebački bend Bamwise koji će premijerno predstaviti svoje autorske uratke uživo. Zagreb nakon ove večeri neće biti isti, biti će bogatiji za još jedno neobično iskustvo...

Upad: 70 kn u pretprodaji, 80 kn na ulazu u klub

Pretprodajna mjesta: Kingston shop, Radićeva 3, Klub MAMA, Preradovićeva 18
[  ]

EZ3KIEL

Ez3kiel je francuski audio-vizualni kolektiv čiji su dugogodišnji rad, prisutnost na sceni, te inovativan pristup glazbi rezultirali visokim stupnjem respektabilnosti svjetskih razmjera.

Svoje prvo izdanje "Equalize it" objavljuju 1999.g. za nezavisni lyonski label "Jarring effects" (High Tone, Brain Damage, Zenzile, Mei Tei Sho, Le Peuple de l'Herbe, Grosso Gadgetto, IDEM, Reverse Engineering, Revo, Scorn, R-Zatz...). Iste godine njihov basist Yann Nguema kreira website benda (www.ez3kiel.com), čime počinje integracija grafičkog i glazbenog aspekta njihovog stvaralaštva.

Ez3kiel od 2000. g. čini trio: Joan Guillon (klavijature, električna gitara, mikseta), Yann Nguema (bass gitara, grafike) i Matthieu Fays (bubnjevi).

2001. g. na snimanju albuma "Handle with care" surađuju s Yannom Tiersenom (soundtrack za film "Amelie"), Sir Jeanom iz Mei Tei Sho, te Sylvestrom iz Dit Terzi. Ovim albumom potvrđena je specifičnost glazbenog izraza Ez3kiela: fuzija različitih vrsta glazbe (duba, electra, trip-hopa, hip-hopa...), te slobodno glazbeno eksperimentiranje. Ez3kiel istovremeno počinje u svoje nastupe integrirati estetske slike i grafike stvarajući tako za slušatelja poetičan i neobičan imaginaran svijet.

2003. Ez3kiel izdaje album "Barb4ry" (dub, drum'n'bass, jungle, hip-hop...) kojim je afirmiran identitet benda, muzički izražen kroz fuzije i eksperimente, a grafički kroz anakronizme.

2004. ostvaruju turneju s belgijskim bendom DAAU (Die anarchistishe abendunterhaltung) na kojoj je snimljen live album "Versus tour" objavljen 2005. U tom projektu stvorena je posebna fuzija između Ez3kielovog elektronskog zvuka, te klasičnijeg zvuka DAAU-a (violina, violončelo, harmonika, klarinet).

Nakon tog projekta Ez3kiel u svom stvaralaštvu uz elektronski zvuk sve više koristi i elemente klasične glazbe, što se jasno vidi na albumima "Naphtaline" (2007. g.) i "Battlefield" (2008. g.).

Na snimanju albuma "Naphtaline" ugostili su brojne umjetnike iz područja klasične glazbe (između ostalih i Nosfella i DAAU), što cijelom albumu daje melankoličan i nostalgičan prizvuk. "Naphtaline" je poseban i po tome što uz audio CD sadrži i interaktivni DVD "Naphtaline world" s grafički osmišljenim imaginarnim svijetom kojim korisnik može putovati, te klikom miša otvarati nove vizualne i audio pejsaže.

Ez3KieL clip : SuReMenT


Raznolikost pojedinačnih glazbenih afiniteta posebno dolazi do izražaja na Ez3kielovom posljednjem albumu "Battlefield" gdje im se pridružuje četvrti član Stephane Babiaud (vibrafon, drugi set bubnjeva). Na ovom su albumu uočljivi muzički utjecaji koji sežu od klasike (Prokofjev), preko Pink Floyda, post-rocka, hip-hopa te elektra, čineći tako fuziju iznimne umjetničke vrijednosti.

Ez3kiel u svom dugogodišnjem radu konstantno surađuje s brojnim glazbenicima, kako na snimanju albuma i kompilacija ("How do you sleep", "Tibet libre"...), tako i na zajedničkim turnejama. Također surađuju s različitim kazališnim grupama.

Ez3kiel je trenutno na "Battlefield" turneji, u sklopu koje je prošle godine održao više od stotinu koncerata u Francuskoj, a ove će godine održati veliki broj koncerata na području cijele Europe, te u zemljama Južne i Sjeverne Amerike i Afrike. Specifičnost ove turneje je i naglašena interakcija s publikom putem upotrebe novih tehnologija (suradnja sa znanstveno-istraživačkim institutom u Grenobleu), po čemu su pioniri i u samoj Francuskoj.

Njihov je nastup kompleksna i jedinstvena snažna impresija zvuka i slike koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

VUNENY

Vuneny su mostarski bend nastao 2003. g. Nakon prvog zajedničkog projekta: kreiranja soundtracka za eksperimentalni nijemi film Philipa Garella, Le Revelatuer (Francuska, 1968.), na prijedlog mostarskog Festivala kratkog filma, glazbenici Andrijan Zovko (klavijature, mikseta u electro-core bendu Handle with Care) i Nedim Ćišić (gitare u dark pop bendu Mara; jedan od osnivača Alternativnog Instituta, mostarskog centra za nezavisnu produkciju - Kolaps publishing: books and music), zaključili su da kombinacija gitara i elektronskih zvukova čini inovativan i originalan zvuk, te su odlučili nastaviti zajedničku kreaciju.

Ubrzo im se priključuje i perkusionist i vokal Asmir Šabić (perkusije i gitara u bendovima Alternativa Nova i UltraRed Orchestra). Vuneny tada definitivno stvaraju svoj prepoznatljivi glazbeni stil, specifičnu kombinaciju elektronike, duba, corea, ethna, trip hopa, ambijentalnih melodija, žestokih gitara i eksperimentalnog zvuka, koja se stalno mijenja i razvija.

vuneny - smile


Prvi album "Play that silence" izdaju 2004. g. za Buybook (BiH), te drugi "V2" 2006. g. za slovensko-hrvatski Moonlee Records i Buybook (BiH). Snimili su i još dva soundtracka: za kultni nijemi film Rene Clairea iz 20-tih "Pariz spava" i za dugometražni film "Pljuska" mladog hrvatskog režisera Marka Ferkovića.

Specifični eksperimentalni zvuk Vunenih izazvao je odlične reakcije kod publike, kako na području Balkana, tako i na području zapadne Europe, i šire, te su Vuneny od osnutka benda odsvirali blizu 500 koncerata u 25 zemalja Europe i Afrike. Kreativnost ovog benda uistinu je prije bila prepoznata na području zapadne Europe, nego li na području Balkana, što je rezultiralo većom popularnošću benda na tim prostorima.

Tako su Vuneny, nakon odlaska perkusionista i vokala 2008. g., u studenom iste godine kao duo snimili novi, treći album, još eksperimentalnijeg zvuka, za francusku nezavisnu diskografsku kuću "Jarring Effects" (Lyon). Ovaj album, "Whatever singularity", izašao je početkom ožujka, te će njihov nastup u Zagrebu biti prva promocija njihovog novog albuma na ovim prostorima.

Kontinuiranim ekperimentiranjem zvukom i istraživanjem otvorenosti forme, Vuneny se kao projekt ostvaruje i u različitim umjetničkim crossover formama, te na taj način održava kontinuitet dinamičnog "work-in-progress" načina izražavanja koji se neprestano nadograduje i disperzira. Glazba koju Vuneny rade istovremeno je hibridna, kontaminirana, eklektična, hiperstilizirana, ekpresionistička i jaka, osjetno prožeta ritmovima i tonovima koji nose dubok i snažan duh Balkana.

BAMWISE

Bamwise je zagrebački osmeročlani kolektiv mladih entuzijasta koji gravitiraju oko planeta dub.

Početkom 2008. Igor Ivanković (bas gitara) i Robert Martinović (mikseta, efx), dvojac znan još kao "Jahstice soundsystem", odlučili su dj-anju dodati još jednu dimenziju kanaliziranja svog glazbenog entuzijazma. Pridružuje im se Ani Družić (klavijature, melodika), Maja Vitanović (synth, samples), Mario Bandić (perkusije, vokal), Marijana Krbot (vj-ing), Goran Goldin (bubanj) i Andrija Santro (synth, vokal, melodika).

U njihovoj glazbi mnogi prepoznaju frekvencije francuskog elektrodub benda High Tone, a utjecaj hrvatskog dub benda Radikal Dub Kolektiv nije zanemariv. Pojedinačni osobni glazbeni afiniteti u zajedničkoj kreaciji čine zanimljivu fuziju susrećući se na frekvencijama duba, a u njihov je nastup, putem vj-inga, integrirana i vizualna komponenta izričaja.

Svi su dugogodišnji participanti hrvatske dub reggae (dj/vj) scene.

Početkom siječnja 2009. snimaju svoj prvi demo u produkciji Matthieua Faysa (Ez3kiel). Nastup u Pauku bit će njihov prvi javni nastup i zato obavijest neupućenima :.......pazi......oštar bass!!!

"Iza Zvuka Šarenih Sjena"

"Tijelo...zvuk...boja...sjena... Logirani izvorom svjetlosti - grafoskopom, spojeni zajedničkom vizijom, stvaraju novi svijet."
Audio-vizualni projekt, zamišljen kao suradnja i spoj dvije umjetnosti: glazbene i kazališno sjenske. Ispreplitanjem boja, svjetlosti i sjena, te objekata i pokreta, uz glazbenu kulisu, stvaratelji ovog kreativnog svijeta kroz igru pokušavaju dočarati novi svijet beskrajnih mogućnosti. Tvorci: Petra Pokrovac, Mišo Kamber, Tomislav Deverić,

Nikolina Alviž (dj Indra).

"Kesten impro cabaret kolektiv"

Kesten impro cabaret kolektiv je umjetničko-eksperimentalna skupina koja svoj rad temelji na izražavanju putem elemenata muzičkog teatra, cirkus arta, pokreta, projekcija i sjena. Cilj im je postići vanjsku manifestaciju unutarnjeg stanja pojedinca i skupine.

Kesten impro cabaret kolektiv izvesti će svoj performans kao intermezzo između nastupa Vunenih i Ez3kiela.

promo guy // 30/03/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
Attack & Trip to Zion predstavljaju: Subota, 25. travanj, 2009., 21h

Studentski dom Stjepan Radić, SKUC/dvorana Pauk

EZ3KIEL (Fra)

VUNENY (BiH)

Bamwise (Zagreb)

+

dj meTniga

Trip to Zion dj's

+
audio vizualni spektakl "Kesten Impro Cabaret Kolektiv"
&
audio-vizualni projekt "Iza Zvuka Šarenih Sjena"
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*