home > najawa > 5. Velesajam kulture

kontakt | search |

5. Velesajam kulture

SC se užurbano pakira i seli u Europu jer kao i svi razumni ljudi zna da se najvažnije odluke u životu i povijesti prvo događaju u glavi. Odlučili smo se stvoriti tamo i zauzeti dobro mjesto na kojem možemo biti svoji, a svima zanimljivi. K tome smo izabrali jedinstven način kojim idemo u EU, a zapravo ostajemo doma. Duga putovanja nisu vam potrebna kada sve možete naći na jednom mjestu. Trebate samo trepnuti i već ste u EU. Pridružite nam se!

Na Velesajmu kulture imate priliku upoznati umjetnike iz Austrije, Armenije, Alžira, Italije, Finske, Njemačke, Indije, Španjolske, Srbije, Kosova, BiH, Amerike, Libanona, Švicarske, ali i - predstaviti sebe!

Studentski centar ponuditi će vam nevjerojatan niz različitih programa. Moći ćete konzumirati dvanaest zanimljivih međunarodnih projekata iz europske kazališne mreže APAP NETWORK, a od spomenutih ističemo projekt Rogera Bernata iz Španjolske, predstavu Public Domain koja će se odigrati - u predvorju Glavnog željezničkog kolodovora! Na novom kulturnom proizvodu Kulture promjene, Noćnom Labu &TDa, svjedočit ćemo prezentaciji ideja mladih umjetnika izvedbenih umjetnosti.
[  ]

Podignite pogled na ulazu u Studentski centar, jer dočekat će vas izložba fotografija Block G8 bugarskog umjetnika Nikole Mihova koja dočarava atmosferu sa demonstracija iz 2007. kada su tisuće anti-G8 demonstranata organizirali kampove pokraj 12,5 milijuna eura vrijedne zaštitne ograde koja je štitila sudionike G8 sastanka.

Izložbom EU u SCu petero mladih umjetnika zavirite u pet različitih perspektiva na Europu. Projektom Reci više! posvjedočite prezentacijama trinaestoro mladih umjetnika koji u 15 slika, svaka u trajanju od samo 25 sekundi, predstavljaju svoje radove!

Filmski program inspiriran SC-ovim paviljonima selit će vas u neke od europskih zemalja, domaćina pravih pravcatih klasika koje sigurno već dulje vrijeme niste pogledali na platnima hrvatskih kina i ponuditi nam francuski, njemački, talijanski i čehoslovački filmski dan!

I na kraju, zabavljajte se uz trenutno naperspektivniji mladi beogradski bend Petrol, instrumentalnu post-rock četvorku iz Seattlea Unwed Sailor, te glazbeno iznenađenje iz susjedstva koje broji 32 člana, muzički kolektiv Horkestar! A za završnu večer spremamo koncert mlade muzike, na kojem će se izvoditi skladbe mladih hrvatskih kompozitora!

Europa nudi još mnogo glazbenih i inih iznenađenja!

Kazališni program Velesajma i ove se godine sastoji od dva dijela: dio programa pristigao je putem javnog natječaja, dok je drugi organiziran u partnerstvu s europskom kazališnom mrežom APAP NETWORK, koja trenutno uključuje 15 organizacija koje se bave promicanjem izvedbenih umjetnosti. Projekt APAP VI s podnaslovom The art of survival usmjeren je načinu na koji umjetnici izražavaju i odražavaju različite aspekte socijalnog. Umjetnici različitih dobnih skupina, etničkog porijekla, umjetničkog tematiziraju probleme migracije, preživljavanja u novoj sredini, integracije, rasizma, eurocentrizma; odnose između umjetnosti i društva, centra i periferije, društvenih i političkih granica. Od dvanaest gostujućih projekata, četiri će umjetnika u predvorju Kinu SC imati stalni postav radova. Ostali projekti, redom performansi i predstave svake večeri tijekom Velesajma biti će izvedeni u velikoj dvorani Teatra &TD.

U sklopu ovog dijela programa predstavit ćemo i novi projekt Kulture promjene, Noćni Lab &TDa, koji je zamišljen kao vrsta kazališnog pitcha na kojem mladi umjetnici izvedbenih umjetnosti - filmaši, muzičari, kazalištarci - imaju priliku predstaviti svoj rad u nastajanju u trajanju od 3 do 10 minuta i to uz minimalne tehničke uvjete. Iz Londona nam još stiže i predstava Still međunarodne kazališne i multidisciplinarne kompanije Syndromus, a iz Beograda predstava Bre-kabare studentskog eksperimentalnog kazališta, koja problematizira dobre i loše strane ulaska u EU. Pored spomenutih projekata, donosimo i jednu novu kazališnu pustolovinu, ili barem dio nje: riječ je o javnoj prezentaciji predstave u nastajanju Carstvo radosti redatelja Mirana Kurspahića čija nas premijera očekuje u siječnju u &TDu.

U likovnom programu ističemo već spomenutu izložbu EU u SCU, koja predlaže pet različitih pogleda na Europu. Umjetnici Boris Čučković, Marta Haraminčić, Vojin Hraste, Marko Marković, Ivan Tudek različiti su u polazištu, doživljaju, mediju i načinu odnosa prema Europi, a svima im je zajednička neupitnost budućnosti vezane za EU. No kako naglasak želimo staviti i na komunikaciju, dijalog i priču, organiziramo i razgovore s umjetnicima od kojih izdvajamo Maragaretu Kern, prisutnu i na cijelom Velesajmu s projektom koji će se moći naći u svim prostorima SC-a pod nazivom Draga EU, s time da ćete isti morati - sami pronaći!

Reci više jedan je od zanimljivih oblika prezentacije koji se u posljednje vrijeme proširio po svijetu. Niz mladih stručnjaka ima priliku unutar 15 slika prezentirati svoj rad. Svakoj slici trajanje je 25 sekundi. Za razliku od sličnih vrsta prezentacije (Ignite, Pecha Kucha,...) Reci više ima otvorenu formu koja se određuje ovisno o tipu sudionika i potrebi njihovih izlaganja. Ujedno, a možda i baš zbog toga, Reci nije ograničen samo na pojedina područja već je naglasak na jačanju mreže i upoznavanju mladih autora i kreativaca.

Čitalačkim manijakom nastojimo se boriti s materijalističkim kapitalističkim društvom i to jedinim priznatim oružjem - znanjem. Svaki dan Velesajma na redu je jedan unaprijed određeni tekst, a tko ga pročita pozvan je da sudjeluje u raspravi, razgovoru na temu, dijalogu, komunikaciji, slušanju iz prikrajka.
[  ]

Filmski program ljubitelje sedme umjetnosti odvest će u Njemačku, Francusku, Italiju te Čehoslovačku, svaki će dan biti zastupljena kinematografija jedne od navedenih zemalja, što je posveta svakom od originalna četiri SC paviljona. Prikazat ćemo po jedan ključni film iz te četiri kinematografije što će zasigurno biti jako zanimljivo jer je riječ o filmovima koji dugo nisu bili viđeni na velikom platnu.

I za kraj, glazbeni progam: i ove smo ga godine realizirali u suradnji sa Ksetom, ali i sa članicama benda Žbuka. Dolaze nam redom jedinstvna pojava na europskoj garažnoj sceni Welcomin' Committee in Flames, premijerno u Hrvatskoj slovenski bend We can't sleep at night, već spomenuti beogradski Petrol i američki Unwed Sailor, muzički kolektiv Horkestar, već tradicionalno zabavljati će vas Kset Caffe i DeMode team, a zadnju večer koncert posvećujemo sasvim mladoj muzici: studenti kompozicije Muzičke akademije u Zagrebu i neki koji to više nisu odsvirati će nam kompozicije mladih skladatelja: Ane Horvat, Biance Ban, Danijela Legina, Dubravka Palanovića, Gordana Tudora i Marka Ritoše.

Ulaz na sva događanja u sklopu festivala je besplatan!

Kao što bi rekao Rambo Amadeus: Tektonskim poremećajima i Kina će uskoro biti Europa...

Vidimo se u EUropi!

Medijski pokrivaju: Tportal, Metroportal, Gradski puls, Monitor, Terapija.net, Radio Student, Radio SC

Kompletan program:

Četvrtak, 11.12. 2008.

10-19h UN i ljudska prava @ MM CENTAR

U povodu obilježavanja 60 godina potpisivanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode u suradnji s Kulturom SC-a, organizira jednodnevni događaj pod nazivom "UN i ljudska prava".
Program: 10-11h Predstavljanje Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i koncepta Modela Ujedinjenih naroda (MUN-a)
Predavači: predstavnici Hrvatskog društva za Ujedinjene narode
11-12h Predavanje "Novi i stari trendovi u trgovanju ljudima u Jugoistočnoj Europi"
Predavačica: gđa. Lovorka Marinović, voditeljica programa za suzbijanje trgovine ljudima, International Organization for Migration
13-19h Model Ujedinjenih naroda: simulacija Vijeća za ljudska prava; tema - "Human Trafficking in South-East Europe"
Predsjedavajući odbora: Matija Blaće i Lea Kašpar

*predavanja su otvorena za javnost, a simulaciji je moguće prisustvovati kao aktivan sudionik ili kao promatrač zasjedanja
Info: www.una-croatia.org

14-23h Izložba EU u SCu @ GALERIJA SC

Izložba Petog velesajma kulture predlaže pet različitih pogleda na Europu. Različiti u polazištu, doživljaju, mediju, načinu odnosa prema Europi , svima je jedino zajednička neupitnost budućnosti vezane za EU.

Kako se postaviti? Tudek nudi vrlo osobnu relaciju koja istraživački očekuje nove izazove i mogućnosti postavljene u budućnosti; Marko Marković performansom reagira na nedavna, svima poznata, šokantna zbivanja; Vojin Hraste nasukao se skulpturom na možda najbitnije pitanje: ekologiju. No, mogu li se stvari mijenjati ili je sve unaprijed zadano i određeno? Kritički osvrti mladih povjesničara umjetnosti Borisa Čučkovića i Marte Haraminčić, svaki na svoj način postavljajući manje ili više oštre bodlje kritike, daju naslutiti kako nadolazeće generacije neće nezainteresirano stajati sa strane već ukazati na probleme te postaviti pitanja koja vode njihovom rješavanju.

non-stop Instalacije u prostoru SCa

Damir Žižić _ Praznine

Margareta Kern _ Draga EU

S obzirom da ove godine nije sigurno da će Djed Mraz doći u Hrvatsku, mi Vas pozivamo da umjesto Djeda Mrazu pišete pismo Europskoj Uniji. Recite što vam je na srcu, što želite od Europske Unije, jeste bili dobri ili možda želite dati EU par savjeta.
Ako pak niste u prilici napisati pismo, jer moramo priznati to je već izašlo iz mode, možete svakako poslati e-mail dragaeu.deareu@googlemail.com

non-stop Izložba BLOCK G8 @ Pročelje upravne zgrade (ulaz u SC)

Mladi bugarski fotograf Nikola Mihov zabilježio je protest koji se u lipnju 2007. održao u njemačkom grad u Heiligendammu u povodu sastanka vrha G8 zemalja. Podignite pogled! Izložba fotografija dočekuje vas na ulazu u Studentski centar.
Heiligendamm je malo primorsko ljetovalište na baltičkoj obali, s populacijom od oko 300 ljudi. Početkom lipnja 2007. grad je transformiran u dobro zaštićenu utvrdu. Njemačke vlasti sagradile su dvanaest kilometara dugu sigurnosnu ogradu na koju je utrošeno 12, 5 milijuna €, da bi sudionike trideset i trećega G8 sastanka na vrhu izolirali od vanjskoga svijeta. Bilo kakav oblik protesta u blizini ograde zabranjen je. 16 000 policajaca i 1 000 vojnika postavljeno je u toj zoni kao sigurnosna mjera u slučaju nereda - to je najveća domaća vojna mobilizacija u njemačkoj poslijeratnoj povijesti. Anti-G8 demonstranti organizirani su u tri velika kampa pokraj ograde. Sa svih strana svijeta, predstavljaju različite organizacije: ekološke, pacifističke, antifašističke, i organizacije koje se bore za "Svijet bez granica" ujedinjen pod sloganom: "Učinimo kapitalizam poviješću - drugačiji svijet je moguć" 7. lipnja tisuće je demonstratora prešlo nepregledno polje žita praćeno zujanjem helikoptera, da bi izbjegli policiju i prepriječili neke ceste i željeznice koje vode u Heiligendamm. Stotine su provele noć na dvije uspješno postavljene barikade. 8. lipnja policijske snage upotrijebile su vodene šmrkove i suzavac u pokušaju da rastjeraju demonstratore


14h Čitalački manijak © Galerija SC

Odlučili smo na 5. Velesajmu kulture predstaviti novi projekt koji će odoljeti svim financijskim krizama i ući u borbu s materijalističkim kapitalističkim društvom samo s jednim priznatim oružjem: ZNANJEM.

Jedini zadatak koji se pred Vas postavlja je čitati, čitati, čitati. U sklopu Velesajma čitat će se tekstovi vezani uz pitanja skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Koji su problemi koje ulazak u EU donosi i kako se oni reflektiraju na kulturu, umjetnost, obrazovanje ... općenito na nove zemlje članice?

Svaki dan Velesajma na redu je jedan unaprijed određeni tekst, a tko ga pročita pozvan je na sudjelovanje u raspravi, razgovoru na temu, dijalogu, komunikaciji, slušanju iz prikrajka. S obzirom da je tekst zadan, svi su sudionici u ravnopravnom položaju ali komunikacija je spontana, proizvoljna i poticajna. Ne isključujemo i moguć terapijski učinak. Čitalački manijak © uzda se u samoorganizaciju i razmjenu znanja, a tekstove možete čitati na našoj web stranici.

15-16h EU VAZEKTOMIJA (Radio SC) @ Crna &TD

16 - 17h RADIO TRAŽI FREKVENCIJU (Radio SC) @ Crna &TD

17h UMJETNIČKI RAZGOVORI @ Galerija SC

Druženjem kroz razgovor s umjetnicima čija su iskustva vezana za sustave van Hrvatske, cilj nam je pokazati pozitivne i negativne strane te razmjenom saznanja pokušati predvidjeti buduće situacije u koje hrvatska kultura polako, ali sigurno ulazi. Pozvani su svi koji žele svoja iskustva podijeliti, ali i oni koji ih tek žele steći.

18h Dobrodošlica i predstavljanje projekta APAP VI i APAP NETWORK, mreže europskih kulturnih organizacija - Galerija PU (predvorje Kina SC)

18:30h Otvorenje instalacija projekta APAP VI u Galeriji PU

- LINA SANEH: The Art of Dying (video rad)

Lina Saneh živi i radi kao performerica u Bejrutu. Stvara svoje vlastite radove te surađuje s Rabih Mrouéom.

Ovaj video rad pokušava poremetiti uobičajeno shvaćanje dijaloga i monologa, stvoriti određeni rascjep između jednoga i samoga sebe, otkriti čudnovatost sa samim sobom, stvoriti disocijaciju anti-identiteta, koja bi mogla poremetiti čvrsto uspostavljene oblike auto-reprezentacije, koncepta osobe, odnosa prema drugome..."

- MEKHITAR GARABEDIAN & CÉLINE BUTAYE: M. et moi (publikacija / prezentacija) Rad Mekhitar Garabediana bavi se pamćenjem, identitom i poviješću kao nezaobilaznom dilemom, koju nosi sa sobom kao rođeni Armenac , a europski emigrant. Za projekt APAP VI Mekhitar Garabedian pozvao je Céline Butaye na suradnju. Zajedničkim snagama pripremaju publikaciju, cahierde brouillon (mapu skica) sa slikama iz arhiva oboje umjetnika. Prikazi dijaloga, auto-portret; kolekcija nedovršenih, nađenih i sirovih materijala, početne točke novih radova. Arhiv onoga što pojedinac zapamti noću, trenutak prije nego utone u san - onoga što tijelo pamti.

- IFFAT FATIMA - Ethnography of a European City: Conversations in an Indian Restaurant in Salzburg (dokumentarni film) Iffat Fatima djeluje kao nezavisna snimateljica dokumentarnih filmova, trenutno živi u Delhiju, ali rođena je i odrasla u Kashmiru. Njeni projekti nude obilazak grada mnogobrojnim narativima kroz slike i razgovore.Ona to opisuje kao "impresionističku etnografiju", frazu koja otvara igru između privatnog i javnog, individue i grupe, čak i izborom riječi. "Impresionistički"sugerira individalni, spontani pogled; "etnografija" je grana antropologije koja se bavi znanstvenim opisima određenih kultura. Ovaj projekt osvrt je na njen angažman s istovremenom mnogostrukošću i interkulturalnim dijalogom. Nudi mogućnost promjene u načinu viđenja, okretanje oka etnografije ka zapadnom društvu, propitujući neke od pretpostavki polarnosti/dihotomije istok- zapad.

- JULIUS DEUTSCHBAUER & GERHARD SPRING: Sound of Migration (sudionički film) U okviru Europskog projekta APAP VI: Umjetnost preživljavanja - Umjetnički pogledi na Društveno, Julius Deutschbauer i Gerhard Spring stvaraju svoj play-along-film "Zvuk migracije" u Salzburgu ovoga kolovoza. Koristeći svoj "uređaj za intervjuiranje", konfrontiraju (festivalske) kulturne i dnevne turiste s pitanjima o sudbini različitih tipova putnika, to jest o sudbinama migranata. Rezultat ovih video zapisa bit će prikazan u Berlinu, Bruxellesu i Zagrebu. Od 2000. Deutschbauer /Spring predstavili su brojne izložbe, performanse, predavanja i filmove. Središnji dio njihova rada sačinjava izrada 100 postera, trenutno izloženih u MAK-u u Beču.


19h MIRAN KURSPAHIĆ: Carstvo Radosti @ TEATAR &TD-VELIKA ( rad u ostajanju)

Otvori oči i pogledaj bliže: u Carstvu radosti novi dan se diže! Dino, Pomidor, pa čak i Barella, naša su banda vedra i smjela. A da veselje veće još bude, tu se i pjesma kao i ples nude! Igre i darovi za svakog gosta, pa da Vam ne bude jedanput doć' dosta! Da ništa tu ne bi bilo nejasno, Dora i Božo pričat će glasno: o znanjima novim i ispravnom mnijenju, a Božu ni kostim neće priječit u tom htjenju. Dok reflektor gori, a glazba se čuje, neka Vaš duh sa nama putuje. A kada i zadnji stih se otpjeva, kad već je kasno i publika zijeva, tad skupite stvari i pođ'te baru bliže, i javite svima: Carstvo nam stiže!!! Režija: Miran Kurspahić Dramaturgija: Rona Žulj Igraju: Dora Bošnjak, Zrinka Kušević / Nataša Dangubić - alternacija, Sven Jakir, Nikša Marinović, Dino Škare, Dean Krivačić

Non stop 10 m2 @ 11. - 14. 12. 2008.

Kultura promjene i Galerija 10 m2 u malom prostoru kraj istočnog ulaza predstavit će svaki dan drugog umjetnika iz jedne od zemalja koje se približavaju ulasku u Europsku uniju. Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo i Srbija dijele intenzivnu zajedničku prošlost i sad se svaka svojom brzinom, svaka sa svojim zahtjevima, problemima i pitanjima moraju postaviti prema budućnosti. Velesajam kulture zanimalo je kako na to reagiraju autori iz tih zemalja.

Fatmir Mustafa- Karllo / Shpërlarja

Jelena Jelača / IN THE MIRROR

Andrej Đerković / Srebrenicaekspres

Vlatka Blakšić, Lana Hudin, Ivona Vuletić / Sumrak ili zora_video instalacija


20h NJEMAČKI FILMSKI DAN @ Kino SC

Ivan Faktor DAS LIED IST AUS, 2000. (18')

Fritz Lang M, 1931. (110')

20h APAP: CABULA6 / JEREMY XIDO : The Angola Project (performans, predavanje) @ TEATAR &TD - FOYER Angolski projekt započeo je šestotjednim istraživanja u Lisabonu, gdje je Jeremy Xido vodio mnoge intervjue u Angolskoj zajednici, ispitujući kolonijalnu povijest i njeno manifestiranje u današnjem društvenom poretku. Drugi dio projekta "Željeznica Benguela, Angola" fokusirat će se na obnovu željeznice Benguela koju su proveli Kinezi na dijelu koji siječe središte Angole. Jeremy Xido na 5. Velesajmu kulture predstavit će prvi dio istraživanja Angolskoga projekta.

21h - UŽBUKAVANJE BALKANA U EUROPU*: WELCOMIN' COMMITTEE IN FLAMES (Zagreb/Tokyo) @ polukružna dvorana Teatra &TD

Unikatna pojava na europskoj garažnoj sceni - dvojica freakova iz Zagreba i vrišteća djevojka iz Tokija u napadu na svjetski glazbeni poredak! Svojim minimalističkim setupom, ultra kratkim i ogoljenim, ali vrlo hitoidnim pjesmama te kaotičnim koncertima u kratkom su vremenu stekli kultni status. Odsvirali su 100-tinjak koncerata, te dijelili stage s garage/punk veličinama kao što su Dead Moon, Black Lips, Fuzztones, PTTB, Jay Reatard, itd… U povijesti rock'n'rolla za njih postoje samo tri godine - '55 (rockabilly), '66 (garage) i '77 (punk), a to uvjerenje zaraznom energijom svojih frenetičnih nastupa prenose i na publiku!

*U suradnji s bendom Ž/BUKA (www.myspace.com/zbuka)

21h - Chill in happy house @ SRETNA KUĆA


Petak, 12.12. 2008.

14-23h Izložba EU u SCu @ GALERIJA SC

non-stop Instalacije u prostoru SCa

non-stop Izložba BLOCK G8 @ Pročelje upravne zgrade (ulaz u SC)

Mladi bugarski fotograf Nikola Mihov zabilježio je protest koji se u lipnju 2007. održao u njemačkom gradu Heiligendammu povodom sastanka vrha G8 zemalja.

14h Čitalački manijak © Galerija SC

15-23h APAP VI @ GALERIJA PU (predvorje Kina SC) - instalacije / Lina Saneh, Mekhitar Garabedian & Céline Butaye, Iffat Fatima, Julius Deutschbauer & Gerhard Spring /

15-16h EU RADIO STAR (Radio SC) @ Crna &TD

16 - 17h RADIO TRAŽI FREKVENCIJU (Radio SC) @ Crna &TD

17h APAP - ROGER BERNAT: "DOMINI PUBLIC" @ Zagrebački Glavni kolodvor - Vestibul i bočni hodnik (predstava)

Koncept, Režija : Roger Bernat i Adriana Bertran, Aleix Fauró, Anna Roca, Maria Salguero, Sónia Espinosa,Tonina Ferrer

Roger Bernat studirao je scensku režiju i dramaturgiju u Barceloni te režirao različite predstave i video uratke. "Javna domena" gledatelje čini jedinim sudionicima predstave. To nije slučaj pretvaranja gledatelja u glumca nego briga o narativnim mogućnostima grupa na osnovi nekih statističkih sredstava. Gledatelji tvore dio fikcije bez potrebe da se kao individualci izlažu u scenariju gdje, štoviše, jednak broj gledatelja i glumaca prisustvuje performansu. To je istraživački rad o figuri publike.

17-19h Kustoska platforma: "Curators' talk" / Razgovor kusotsa/ica @ Crna &TD Polaznice Kustoske platforme, kao završni proizvod tromjesečnog programa, osmislile su resume pod nazivom "Curators´ talk / Razgovor kustosa/ica". Događaj će okupiti pojedince i kustoske kolektive s domaće umjetničke scene . Također će uključiti i video prezentaciju pitanja koja su zanimala polaznike tijekom programa, a koja će poslužiti kao polazne točke otvorenoj raspravi o kustosima, njihovim praksama, problemima i smislu istih. Dođite i pridružite se raspravi!
Info Kustoska platforma: www.platformakustos.blogspot.com.

18h javna diskusija: APAP U AKCIJI @ KLUB SC Na koji način možemo surađivati na projektima te koje su metode i strategije zajedničkog rada? Moguće teme: granice, širenje i nadilaženje nacionalnih barijera. Diskusija uključuje organizacije Apap-a, umjetnike Apap mreže, pozvane goste, zagrebačke i hrvatske umjetnike, kulturne radnike i kulturne organizacije a otvorena je za sve zainteresirane sudionike.

18h Kratkometražni filmovi nominirani za nagradu Europske filmske akademije, sezona 07/08, I.dio @ MM Centar

20h APAP - BEN BENAOUISSE: Quoi après Babel, Alain Platel and Jérôme Bel (performans) @ Velika dvorana Teatra &TD

U kontekstu APAP-a VI, Ben Benaouisse istražuje mogućnosti osnivanja novog društva izvedbenih umjetnosti, koje u srž svog postojanja može integrirati logiku laboratorija. Eksperimentiranje formom i "testiranje" rezultata integralne su faze procesa ovog pilot projekta. Istraživačica Michaela Leslie-Rule, koja s Benom dijeli iste interese za probleme izmještanja, etniciteta i lutalačkog pamćenja, likovni kritičar Jaime Gonzales, likovni umjetnik iz Berlina i performer Ben neke će teme postaviti u centar diskusije. Ovaj performans rezultat je njihove umjetničke razmjene i dijaloga.

20h FRANCUSKI DAN @ KINO SC

Zdenko Gašparović: Satiemania (1978.), 17' Jean Renoir: La regle du jeu (1939.), 110'

19 - 21h GREEN ZONE LABEL (Radio SC) @ Crna &TD
Hrvoje Stančina svira svoju etiketu: elektronika, dub, rock….

21h NOĆNI LAB U &TD-u, I.dio @ dvorana SEK Teatra &TD & Radio SC stream (www.sczg.hr)

PROIZVOD KULTURE PROMJENE "NOĆNI LAB U &TD-u" poziva sve zainteresirane da predstave najbolje od sebe te da izvedu zametak teatra, plesnu etidu, sažetak instalacije, obrane nevjerojatno smion izvedbeni koncept, prezentiraju svoj najnoviji libreto, odsviraju još bojažljivu eksperimentalnu kompoziciju, ili tek smišljeni novi format izvedbe upravo u Teatru &TD. Na raspolaganju Vam je prostor SEK-a i vrijeme izvedbe od 3-10 minuta, 3 reflektora, izvor zvuka (mini linija), 1 inspicijentica, puno zainteresirane, kritične i žive publike, povratna informacija, znatiželjni međunarodni prezenteri i producenti... Najzanimljivijim projektima nudimo i mogućnost nastavka rada u sklopu programa Kulture promjene. Tražimo autorske radove iz polja izvedbenih umjetnosti (kazalište, ples, komedija, opera, sketch, mima, instalacija, kompozicija, film...) a ovim javnim pozivom na IZVEDBU i PREDSTAVLJANJE europskoj sceni otvaramo noćnu laboratorijsku smjenu &TD-a.

21h Yeahh love / Overseas - filmske snowboard premijere @ MM centar

Yeahh Productions - Yeahh Love Pod redateljskom palicom Daryl Heftija (SUI), Hrvatskoj već poznat po gostovanju u Zagrebu, ove godine donosi nam novi i još zanimljiviji pristup snowboard snimanju i editiranju. Definitivno snowboard poslastica! Pirates productions - Overseas
Iznimno popularna Pirates ekipa iz Austrije, koja na svoje premijere u cijelome svijetu okuplja na tisuće gledatelja! Zašto je to tako, provjerite na zagrebačkoj premijeri! Nakon premijere After party u "Sretnoj kući" uz Drum n' bass beatove Dj Agregata i Dj Luke

21h - UŽBUKAVANJE BALKANA U EUROPU* @ polukružna dvorana Teatra &TD

WE CAN'T SLEEP AT NIGHT (Slovenija)
Predstavljaju blještavi znak buđenja slovenske scene. Ova visoko energična skupina stvara svoj zvuk u post punk estetici s kraja 70-ih, kombinirajući razigrane ritmove i vokale s minimalističkim i ugodno uznemirujućim harmonijama. Pored očiglednih utjecaja, bubanj, bas i gitara We can't sleep at night-a, uz pomoć određenog synth zvukovlja, uspjeli su stvoriti prilično originalan stil. Ne propustite premijeran nastup u Zagrebu!

PETROL (Srbija)
Petrol je trio iz Beograda nastao u proljeće 2003. godine. Postavu čine Ilija (vokal i gitara), Buki (bubnjevi) i Ana (analogni sintisajzer i električne orgulje). 1. listopada 2008. objavili su prvi album "Nezgodno vreme opasni dani" koji je sniman u zagrebačkom studiju Kramasoni. Petrol svira mješavinu psihodeličnog, surf i kraut rocka, koje su propuštene kroz prizmu novog vala i isporučene u moderno, post-sve-živo vrijeme. myspace.com/petrolpetrol
U suradnji s bendom Ž/BUKA (www.myspace.com/zbuka).

22h KSET Caffe @ Klub SC
Isprobano dobra zabava na jubilarnom 5. Velesajmu kulture. Kset se pridružuje Kulturi promjene, pakira svoje stvari i seli u EU.

*U suradnji s bendom Ž/BUKA (www.myspace.com/zbuka)

Subota, 13.12. 2008.

14-23h Izložba EU u SCu @ GALERIJA SC

non-stop Instalacije u prostoru SCa

non-stop Izložba BLOCK G8 @ Pročelje upravne zgrade (ulaz u SC)

Mladi bugarski fotograf Nikola Mihov zabilježio je protest koji se u lipnju 2007. održao u njemačkom gradu Heiligendammu povodom sastanka vrha G8 zemalja.

14h Čitalački manijak © Galerija SC

15-23h APAP VI @ GALERIJA PU (predvorje Kina SC) - instalacije Lina Saneh, Mekhitar Garabedian & Céline Butaye, Iffat Fatima, Julius Deutschbauer & Gerhard Spring

15- 22h Konzumiraj art! @ Klub SC

U sklopu 5. Velesajma kulture Kultura promjene SC-a u suradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti i Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu, organizira dvodnevno javno druženje pod nazivom "Konzumiraj art!". Cilj nam je u opuštenoj atmosferi predstaviti mlade umjetnike, komunikaciju između umjetnika i gledatelja učiniti neposrednom te omogućiti javnosti otkrivanje mladih kreativnih pojedinaca koji će formirati buduću likovnu scenu. Svoje radove pokazat će studenti slikarstva, kiparstva, grafike, nastavničkog odsjeka, produkt dizajna i grafičkog dizajna. Prijašnja iskustva slične manifestacije "Cash & Carry", koja se godinama održavala na Akademiji na Jabukovcu, pokazala su velik interes stručne javnosti, umjetnika, novinara kao i građanstva mlađe te srednje populacije za događaj ovakvog tipa. Dođite, upoznajte umjetnike, konzumirajte umjetnost i ponesite ju kući!

15-17h PROŠLO JE VRIJEME PROSVJEDA (Radio SC) @ Crna &TD

17-19h VEDRA NOĆ S OBLAKOM (Radio SC) @ Crna &TD

Radijski line-dancing.

19.30h Reci više! @ Galerija SC & stream Radio SC (www.sczg.hr)

Reci više jedan je od zanimljivih oblika prezentacije koji se u posljednje vrijeme proširio po svijetu. Unutar koncizne, unaprijed dogovorene i za sve sudionike identične forme, niz mladih stručnjaka predstavlja svoj rad. Za razliku od sličnih vrsta prezentacije (Ignite, Pecha Kucha,...) Reci više ima otvorenu formu koja se određuje ovisno o tipu sudionika i potrebi njihovih izlaganja. Ujedno, a možda i baš zbog toga, Reci nije ograničen samo na pojedina područja već ima naglasak na jačanje mreže i upoznavanju MLADIH autora i kreativaca.

Za Velesajam kulture RECI VIŠE poprimit će formu 15/25 što znači da će p(r)ozvani prezenteri imati priliku unutar 15 slika prezentirati svoj rad. Svakoj slici trajanje je 25 sekundi. Prezentacije su javne i po njihovu završetku svi ste pozvani na druženje, uz dijalog s autorima. Uz dinamično otkrivanje svijeta dizajna, umjetnosti i arhitekture možete i postaviti pitanja ili samo popričati s prezenterima.
Pozvani prezenteri ovog puta su mladi, ali vrlo aktivni kreativci koje EU s nestrpljenjem očekuje!

20h APAP - JUHA MARSALO & ANTONIO PIZZICATO: Animals (rad u nastajanju) @ Teatar&td velika

Juha Pekka Marsalo, finski plesač i koreograf, radio je s Carolyn Carlson i Vimom Vandekeybusom. Za projekt "Animals" surađivao je s talijanskim redateljem i performerom Antoniom Pizzicatom i talijanskim dramaturgom Marcom Meninijem na razvijanju performativnog dijaloga između dvojice muškaraca. Interakcija teksta, glazbe i pokreta glavni je izvor rada. S mnogo energije, fizički, konstruktivni i destruktivni pristup stvara atmosferu borbe.

20h TALIJANSKI DAN @ Kino SC

Mirta uči statistiku (1991), Goran Dukić, 19min

Il conformista (1970), Bernardo Bertolucci

21h Akademsko pozorište "Branko Krsmanović": "BRE - KABARE" @ MM Centar
Redatelj: Vladimir Cvejić

Novi tekst na opsesivnu temu: Europa kao ishodište, razlog za život i smisao postojanja. Sudar sa virtualnom propašću Europske unije. Kako ćemo to doživjeti? Hoćemo li je braniti ili likovati? U centru pažnje je umjetnik, njegov stav i odnos prema novom sustavu vrijednosti. Sat i pol glazbe i pjesme. Veselo i šokantno! Provjerite jeste li euroskeptik ili eurofanatik! Dobrodošli pred ogledalo!!!

Koprodukcija: SC - Kultura promjene, Test! - teatar studentima, SKD Prosvjeta - Zagreb, Akademsko pozorište "Branko Krsmanović"

21h See What I see / Gather & Ride - filmske snowboard premijere @ na otvorenom, ispred Sretne kuće

Jedina "all girl" produkcijska kuća donosi nam drugu godinu zaredom ženski snowboard film. Najbolje snowboarderice svijeta predstaviti će nam kako to one rade!
Dedicated Project - Gather & Ride Alex Rufibach (SUI) okupio je desetak legendi Švicarskom snowboarda, te nam predstavlja vjerovatno najbolji snowboard film godine. Kreativnost, ideja i odličan editing samo su neke od boljki ovog filma. Dodamo li kreativnu snowboard vožnju, dobijemo snowboard film koji vas inspirira da odete i Vi na boardanje! Nakon premijere After parti u "Sretnoj kući" uz Drum n' bass beatove Dj Agregata i Dj Luke

21:30h RADIO SC PREDSJEDA EUROPSKOM UNIJOM mit FSK.fm iz Hamburga @ stream i Crna &TD
Radijski projekt 'Radio SC predsjedava EU' provodi se u suradnji s europskim FM radijskim postajama. Ideja povezivanja community i free radijske scene trećeg medijskog sektora u europski kontekst emitiranja i proizvodnje programa na načelima nacionalnih i kulturoloških različitosti te specifičnosti svakog participanta, s jedne strane radi na osnaživanju upotrebe tehnoloških dostignuća internetskog prostora koji je postao ravnopravan realnom okruženju, kao i populariziranju te činjenice na svakodnevnoj, uporabnoj bazi šireg broja korisnika, dok s druge strane, u hrvatskom zakonodavnom kontekstu medija, želi ukazati na nužnost oslobađanja trećeg, medijskog sektora koji otvara frekvencijski prostor neprofitnim, community radio-stanicama.

22h SYNDROMUS: STILL @ Teatar &td -SEK

Predstava "STILL" mlade međunarodne kazališne i multidisciplinarne kompanije Syndromus priča je koja istražuje prirodu ljubavi i žudnje. Predstava kombinira poetični i explicitni način izražavanja, snažni i izražajni fizički jezik te zvuk i vizualnost preko kojih priča priču o ženi koja se oporavlja od nesretne ljubavi. Nastala je kroz proces multidisciplinarnih improvizacija kroz koje su umjetnici spajali te istraživali zvuk, tekst, projekcije i pokret istodobno. Rad na ovom projektu počeo je u svibnju ove godine kao dio njihovog praktičnog dijela magistarske radnje na Central School of Speech and Drama u Londonu.

Izvođači: Lada Bonacci, Johnny Vivash
Redateljica: Anna Ehnold Danailov
Dizajnerica vizualnih medija: Eva Auster
Dramaturginja: Caro Dixey

22h koncert UNWED SAILOR (SAD) @ Teatar&td polukružna ( 0 kn)

www.myspace.com/unwedsailor
Nakon premijernog koncerta u Močvari u Zagreb se vraća Unwed Sailor, instrumentalna post-rock četvorka čiji je glavni oslonac i utemeljitelj Johnathon Ford. Nastali su 1998. u Seattlu kada je Ford još uvijek svirao u bendu Roadside Monument. Okrenuvši se prema drugačijem zvuku koji se nije uklapao u njegov trenutni bend, osnovao je Unwed Sailor bez početne namjere da od toga nastane klasičan band. Upravo iz tog razloga bend je kroz godine promijenio različite postave i sastojao se od članova raznih bendova kao što su Fleet Foxes, Pedro the Lion, Early Day Miners, uglavnom Fordovih prijatelja. Ovaj odličan bend svoj zvuk kao i postave mijenja od albuma do albuma, a kako zvuče sada najbolje da provjerite sami.

22h DeMode A/V team @ Galerija SC
I ove će vas godine rasplesati naši višegodišnji prijatelji koje zaista nije potrebno dodatno najavljivati!

*** HORKESTAR (Srbija)
Glazbeno iznenađenje iz susjedstva koje broji 32 člana! U kasne večernje sate, a lokacija je iznenađenje…


Nedjelja, 14.12. 2008.

11- 17h Konzumiraj art! @ Klub SC

14-23h Izložba EU u SCu @ GALERIJA SC

non-stop Instalacije u prostoru SCa

non-stop Izložba BLOCK G8 @ Pročelje upravne zgrade (ulaz u SC)

Mladi bugarski fotograf Nikola Mihov zabilježio je protest koji se u lipnju 2007. održao u njemačkom gradu Heiligendammu povodom sastanka vrha G8 zemalja.

14h Čitalački manijak © Galerija SC

15-23h APAP VI @ GALERIJA PU (predvorje Kina SC) - instalacije Lina Saneh, Mekhitar Garabedian & Céline Butaye, Iffat Fatima, Julius Deutschbauer & Gerhard Spring

17h "Ulazi li Hrvatska u EU ili EU ulazi u Hrvatsku?" @ Galerija SC

Inspirirana formatom razmijene mišljenja i ideja, više nego formatom predavanja, Margareta Kern će voditi radionicu koja će sa sudionicima razgovarati o nizu pitanja vezanih za ulazak Hrvatske u EU u kontekstu kulture i umjetnosti.

U sklopu formata umjetničkih razgovora, Margareta Kern će voditi radionicu i zajedno sa sudionicima razgovarati o nizu pitanja vezanih za ulazak Hrvatske u EU sa posebnim naglaskom na pitanja odnosa društvenog i privatnog 'ulaganja' (ili zalaganja?) u kulturu. Kakve promijene u financiranju kulture bi umjetnici htjeli vidjeti? Da li umjetnici mogu i da li žele utjecati na politiku financiranja. Da li je bitno tko plaća?
Margareta Kern (r. 1974, Hrvatska/Bosna-Hercegovina) je vizualna umjetnica, koja kroz svoje istraživačko-umjetničke radove preispituje načine na koje društveno-političke struje utječu na lične priče i prostore. Od 1992 Margareta živi i radi u Londonu. www.margaretakern.com

17-19h RADIO SC PREDSJEDA EUROPSKOM UNIJOM with RESONANCE.fm iz Londona @ stream i Crna &TD

18h Kratkometražni filmovi nominirani za nagradu Europske filmske akademije, sezona 07/08, II.dio @ MM Centar

19 h SYNDROMUS: STILL @ Teatar &td -SEK


19 h KAKO JE U LONDONU? @ Crna &td u 19:00 sati

Dođite u café &TDa gdje će vam na raspolaganju biti Margareta Kern, osobni znalac Londona. Možete joj postaviti bilo koje pitanje vezano za London (ili ne) i dobit ćete odgovor. Mali suvenir čeka svakog tko je dovoljno znatiželjan!

20h APAP - DIEGO GIL & IGOR DOBRIČIĆ : "ABOUT FALLING" (performans) @ Teatar&td velika

O padanju je rezultat jednogodišnje razmjene i suradnje između koreografa Diega Gila i dramaturga Igora Dobričića. "Nismo mi ti koji padaju, osjećaju, svijaju se. Više se radi o odnosu prema svijetu, stvoreni smo padom. Mi smo glazba pada. Pričati o padu znači zaključiti da se pad već dogodio. Ovaj plesni performans čin je prisjećanja kroz koji se nadamo povratiti značenje pada i čudotvorno ga se osloboditi. Leti."

20h ČEHOSLOVAČKI DAN @ Kino SC

Od 3 do 22 (1967), Krešo Golik,

Obchod na korze (1965), Jan Kadar / Elmar Klos

20h MLADA MUZIKA @ polukružna dvorana Teatra &TD

Posljednju glazbenu večer posvećujemo sasvim mladoj muzici. Predstavljamo skladateljska imena o kojima ćete tek čitati i slušati, a na Velesajmu kulture imate prilike čuti što i kako rade studenti kompozicije Muzičke akademije u Zagrebu i neki koji to više nisu. Na programu su djela Ane Horvat, Biance Ban, Danijela Legina, Dubravka Palanovića, Gordana Tudora i Marka Ritoše.

21h NOĆNI LAB U &TD-u, II.dio @ dvorana SEK Teatra &TD & Radio SC stream (www.sczg.hr)

21.30h BURA BEND KARAOKE @ crna &TD

23h BALALAJKA NIGHT @ caffe bar Teatra &TD

AFRO FUNK JAZZ ELECTRO CABARET RAZVALJOTKA by DJ Ivan Ramljak & DJ Nenad Borović!
Ovaj glazbeno dobro prepečeni dvojac odabirom opskurnih plesnih brojeva najrazličitijih pravaca, iskopanih iz raznih dijelova svijeta za tili čas će vas izvući iz tenisica i napraviti plesni šok vašem tijelu. Obucite se lagano, jer ono što je sigurno, bit će vrelo.


*** I još Vas očekuje iznenadan i neočekivan upad u velesajamski program koji najavljujemo ad hoc na našem sajtu, www.sczg.hr, slijedite najave za MUVING SOFU, Izložba EU publike by Damir Žižić i SC PUTUJE U EU (završna ceremonija).

*** Ulaz na sve programe 5. Velesajma kulture je slobodan, međutim zbog ograničenog broja sjedala u Teatru &TD molimo Vas da Vaše besplatne ulaznice za kazališne predstave rezervirate na broj telefona 01/4593-510 ili podignete na blagajni Teatra &TD vremena prije predstave.

****Tijekom cijelog festivala Radio SC će biti instaliran u Crnoj dvorani Teatra &TD u kojoj će proizvoditi i emitirati svoj program posvećen EU. Kao i uvijek poziva sve posjetitelje da okupiraju slobodni eter i iskažu svoje mišljenje o EU, podijele problem ili samo ispričaju vic i pozdrave prijatelje.

*** Posebno najavljujemo zvučnu instalaciju schengenske granice i modela dopuštenog ponašanja u javnim prostorima te analizu hrvatskih lokalnih običaja i običajnog prava, prilikom kojih vas pozivamo da 14.12., na zatvaranje Velesajma kulture i ceremonije ulaska SC-a u EU donesete hranu koju vam roditelji šalju od doma, bilo u paketima i autobusom ili pak putem prijatelja i rodbine.

kris // 10/12/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*