home > najawa > 5. Velesajam kulture: EUropska kultura u SC-u

kontakt | search |

5. Velesajam kulture: EUropska kultura u SC-u

5. Velesajam kulture ( festival Kulture promjene SC-a) održat će se od 11. do 14. prosinca u svim prostorima Studentskog centra. Ovogodišnji Velesajam, podnaslova EUropska kultura u SC-u, usmjerit će svoje snage razvoju budućih strategija u umjetničkom, produkcijskom, organizacijskom, tehničko-realizacijskom te edukativnom smislu i to u suradnji s europskim sveučilišnim, kulturnim i znanstvenim institucijama, umjetnicima i studentima.

U kazališnom programu festivala s veseljem najavljujemo predstavljanje projekta APAP VI (advancing performing arts project / projekt unapređivanja izvedbenih umjetnosti) u sklopu kojeg će se predstaviti osam međunarodnih projekata - kazališnih predstava, perfomansa, instalacija, projekcija itd. APAP je osnovala Szene Salzburg iz Austrije kao projekt s ciljem potpore i razmjene mladih umjetnika, no, s vremenom se razvio i stvorio europsku mrežu razmjene umjetnika, umjetničkih projekata, radnika u kulturi i ideja. Mreža je uspješno uvela programe povezivanja internacionalnih i lokalnih aspekata suvremenih izvedbenih umjetnosti u različitim okruženjima te kreirala nove forme prezentacije i sredstva posredovanja između umjetnosti i publike. Projekt APAP VI s podnaslovom The art of survival usmjeren je načinu na koji umjetnici izražavaju i odražavaju različite aspekte socijalnog. Umjetnici različitih dobnih skupina, etničkog porijekla, umjetničkog tematiziraju probleme migracije, preživljavanja u novoj sredini, integracije, rasizma, eurocentrizma; odnose između umjetnosti i društva, centra i periferije, društvenih i političkih granica.

Pored spomenutog projekta, kazališni program donosi neke nove kazališne pustolovine: javna prezentacija predstave u nastajanju Carstvo radosti redatelja Mirana Kurspahića. Teme poput teorije o obnovljivosti izvora energije fosilnih goriva, GMO inženjeringa, vezanja cijene nafte za američki dolar upakirane su u vedre songove, a čitava predstava preuzima naoko bezazlenu formu nedjeljnih dječjih TV emisija. Tu je i predstava STILL mlade međunarodne kazališne i multidisciplinarne kompanije Syndromus iz Londona, koja istražuje prirodu ljubavi i žudnje te novi tekst Vladimira Đurđević Bre-Kabare na temu: Europa kao ishodište, razlog za život i smisao postojanja.

U likovnom programu ističemo izložbu EU u SCU, koja predlaže pet različitih pogleda na Europu. Umjetnici Boris Čučković, Marta Haraminčić, Vojin Hraste, Marko Marković, Ivan Tudek različiti su u polazištu, doživljaju, mediju i načinu odnosa prema Europi, a svima im je zajednička neupitnost budućnosti vezane za EU.

Na ovogodišnjem Velesajmu kulture odlučili smo se pozabaviti i novim projektom koji će odoljeti svim financijskim krizama i ući u borbu s materijalističkim kapitalističkim društvom samo s jednim priznatim oružjem: ZNANJEM. Riječ je o "ČITALAČKOM MANIJAKU". Jedini zadatak je čitati, čitati, čitati i to tekstove isključivo na temu skorog ulaske naše države u EU. Svaki dan Velesajma na redu je jedan unaprijed određeni tekst, a tko ga pročita pozvan je da sudjeluje u raspravi, razgovoru na temu, dijalogu, komunikaciji, slušanju iz prikrajka.

Reci više jedan je od zanimljivih oblika prezentacije koji se u posljednje vrijeme proširio po svijetu. Niz mladih stručnjaka ima priliku unutar 15 slika prezentirati svoj rad. Svakoj slici trajanje je 25 sekundi. Za razliku od sličnih vrsta prezentacije (Ignite, Pecha Kucha,...) Reci više ima otvorenu formu koja se određuje ovisno o tipu sudionika i potrebi njihovih izlaganja. Ujedno, a možda i baš zbog toga, Reci nije ograničen samo na pojedina područja već je naglasak na jačanju mreže i upoznavanju MLADIH autora i kreativaca.

Izdvajamo i NOĆNI LAB U &TD-u u sklopu kojeg će svi zainteresirani autori predstaviti najbolje od sebe - izvesti zametak teatra, plesnu etidu, sažetak instalacije, prezentirati svoj najnoviji libreto, odsvirati još bojažljivu eksperimentalnu kompoziciju, ili tek smišljeni novi format izvedbe i/ili itakodalje upravo u Teatru &TD.

Filmski program ljubitelje sedme umjetnosti odvest će u Njemačku, Francusku, Italiju te ex Čehoslovačku. Svaki će dan biti zastupljena kinematografija jedne od navedenih zemalja.

U glazbenom programu posebno najavljujemo koncert mladih kompozitora koji će predstaviti naše i europske mlade glazbene nade te koncert instrumentalne post-rock četvorke Unwed Sailor. Kao glazbenu poslasticu navodimo i dolazak legendarnog beogradskog Horkestra, muzičkog kolektiva koji broji 30 članova i članica, a zasnovan je na principima samoorganiziranja. Istraživanje nove uloge koju forma zborskog pjevanja može imati u društvu danas, njihova je nit vodilja.

U sklopu programa Užbukavanje Balkana u Europu napravljenog u suradnji s bendom Ž/buka, nastupit će bendovi The Pathetic Epitaphs (BG), Welcomin' Committee in Flames (HR), We can't sleep at night (SI) i Petrol (RS) . Glazbeni program i ove će godine biti realiziran u suradnji s KSET-om koji će vam osigurati vrhunsku zabavu na Kset caffeu u Klubu SC.

kris // 08/12/2008

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*