home > najawa > "Misa svetoga Vlaha" Klape Kaše je službeno vani, a danas u četvrtak, 28.1. je koncertna promocija u Dubrovniku!

kontakt | search |

"Misa svetoga Vlaha" Klape Kaše je službeno vani, a danas u četvrtak, 28.1. je koncertna promocija u Dubrovniku!

Dubrovačka Klapa Kaše upravo je pod okriljem Geenger Recordsa objavila svoje novo diskografsko ostvarenje naslovljeno "Misa svetoga Vlaha". Album je skladateljsko djelo Vicka Dragojevića, voditelja i člana klape, koji je na njemu, stavak po stavak, radio posljednjih nekoliko godina, koristeći liturgijske tekstove u šest od devet skladbi dok su "Ti si duša grada", "Kruše sveti" i "Dah tvoj grije bijeli kamen" rađeni po stihovima Bože Vodopije. Završnu fazu projekta Vicko opisuje sljedećim riječima:

'Praizvedba "Mise svetoga Vlaha" održana je, simbolički, na Kandeloru - Svijećnicu, na sam početak Feste svetoga Vlaha, 2.2.2020., u parčevoj crkvi u Dubrovniku; s prepunim redovima, ali i stepenicama ispred crkve. Uvjereni i sigurni u svoj rad, organizirali smo i audio i video snimanje, kako bi za vječnost ostala zabilježena ta prva izvedba, nakon silnih mjeseci pripreme i intezivnog rada. Nekoliko dana kasnije, ozvučili smo crkvu u Župi Dubrovačkoj, te u istom dahu snimili novi nosač zvuka. I s time nismo završili priču o Misi svetoga Vlaha već je - tek započeli, usmjerivši naše melodije prema svim onim glazbenim meredijanima koji traže izvornu, baštinsku i a capella muziku'.
[  ]

Snimanje i editing odradio je Šime Lukšić, a mastering Žarko Dragojević. Za prekrasno grafičko oblikovanje bile su zadužene Nora Mojaš i Made Milićević. Izdavanje je poduprlo Hrvatsko društvo skladatelja.

Koncertna promocija albuma održat će se u sklopu manifestacije Festa Dubrovnik, u četvrtak, 28. siječnja s početkom u 20 sati u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića. Događaj će se prenositi uživo putem društvenih mreža.

Online streaming pratite na: vimeo.com/event/638226Predgovori izdanju:

Jedinstven ambijent srednjovjekovnog grada potencira odlike gradskog načina života i
razmišljanja, te klasične, posebno rane glazbe, uglađenost i profinjenost. Sve navedeno
reflektira se u izvedbama dubrovačkih klapa, u radovima dubrovačkih autora, a rezultira
jedinstvenim odlikama klapskog stila dubrovačkog kraja. Inspiriran tradicijom dubrovačkog pjeva te standardnom formom stavaka (liturgijskih i paraliturgijskih) autor poseže za glazbenim rješenjima koja formom odgovaraju stilu klapskog pjevanja. Od tradicijskog (dubrovačkog) klapskog predloška djelo razlikuje slobodnija forma prožeta polifonim uklonima i slobodnijim akordskim sklopovima. Izuzetan doprinos autorovu glazbenu razmišljanju daje vrsna izvedba klape Kaše koju je upravo Dragojević osnovao i godinama za nju stvara nove, glazbene predloške. Vicko Dragojević sklada pretežito vokalnu glazbu za klape, koja se temelji na pučkoj tradicijskoj baštini, tvoreći u svojim djelima prepoznatljiv glazbeni rukopis i način u kreiranju sadržaja u kojima su sačuvane i autorski oplemenjene vrijednosti dubrovačke (klapske) tradicijske glazbe. - dr. sc. Joško Ćaleta | Institut za etnologiju i folkloristiku.

Ova skladana misa tvori poetičku cjelinu proprija i ordinarija mise promišljenu kroz tradicijske elemente dalmatinskog klapskog pjevanja a obogaćene vještim umjetničkim stilskim elementima vokalne glazbe u vještoj simbiozi sa mikro polifonim elementima, kromatskim pomacima, proširenim tonalitetnim planom te vještim transpozicijama. Koristeći homofoni stil autor vješto balansira između dinamičkih i statičkih formalnih cjelina koristeći sonorna ekspanziranja pomoću unisona, sekstnih i tercnih melodijskih suzvučja te kontrastnih recitativnih dijelova obogaćenih temeljnim i duodecimalnim orglpunktom postižući nadasve originalna sonorna rješenja. U prijanjanju glazbenih elemenata Logosu i njenoj ekspresivnosti autor se pokazuje kao vrsni poznavatelj tradicijskih suzvučja koje kreativno suoblikuje u vješte sonorne ikone nastale iz kontemplacije Riječi zaodjenute dalmatinskim idiomom u osobnom promišljanju misterija vjere. - Izv. prof. art. Blaženko Juračić | Umjetnička akademija u Splitu

Biografija

Poštujući davni pjev dubrovačkih gospara i pažljivo osluškujući glazbeno bilo svoga kraja,
početkom 2007. u Dubrovniku nastaje mješovita klapa Kaše. Ime dobiva po lukobranu Kaše koji se nalazi ispred stare gradske luke, a simbolizira klapu kao lukobran višeglasnog pjevanja
dubrovačkog kraja. Članovi klape su isključivo studenti tako da klapa vrlo brzo dolazi pod okrilje Sveučilišta u Dubrovniku. Iako relativno mlada, klapa Kaše nastupila je na brojnim festivalima diljem Hrvatske i inozemstva, gdje redovito osvaja odličja od kojih je dovoljno istaknuti dvije pobjede na najprestižnijem klapskom festivalu, 2012. i 2014. godine.

Osim nastupa na brojnim festivalima, klapa je krenula sa svojim koncertnim programom
"Tragom Republike", u kojemu je reanimirala i okupila 16 izvornih pjesama dubrovačkog kraja, te uz pomoć ljeričara, zdravičara, glumaca i plesača prikazuju glazbeni odraz dubrovačke glazbene povjesti. Klapa Kaše je tijekom 2013. godine objavila prvi nosač zvuka "Rego", a već 2014. godine i drugi album "Tragom Republike".

Luka Šerić - I. tenor
Marijo Anđelić - II. tenor
Antonio Dragojević - II. tenor
Alen Roki - bariton
Marko Palčok - bariton
Vicko Dragojević - bas
Ante Džamarija - bas

promo guy // 28/01/2021

Share    

> najawa [last wanz]

cover: THE GODFATHERS (UK) + EROTIC BILJAN AND HIS HERETICS (Hr), 23/10/2022, Boogaloo, Zagreb

THE GODFATHERS (UK) + EROTIC BILJAN AND HIS HERETICS (Hr), 23/10/2022, Boogaloo, Zagreb

| 04/10/2022 | terapija |

>> opširnije


cover: TIDAL PULL 7/10/2022, KSET, Zagreb

TIDAL PULL 7/10/2022, KSET, Zagreb

| 03/10/2022 | promo guy |

>> opširnije


cover: GBH (UK), ODPATKI CIVILIZACIJE (Slo), VOX POPULI (Srb) + EKSODUS (Hr), 20/10/2022, Boogaloo, Zagreb

GBH (UK), ODPATKI CIVILIZACIJE (Slo), VOX POPULI (Srb) + EKSODUS (Hr), 20/10/2022, Boogaloo, Zagreb

| 03/10/2022 | promo guy |

>> opširnije


cover: STING - TURNEJA MY SONGS - 31.10.2022. - ARENA ZAGREB

STING - TURNEJA MY SONGS - 31.10.2022. - ARENA ZAGREB

| 18/09/2022 | nina kc |

>> opširnije


cover: Svoga tijela gospodar @ Vintage Industrial Bar, Zg, 07/10/22

Svoga tijela gospodar @ Vintage Industrial Bar, Zg, 07/10/22

| 18/09/2022 | promo guy |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*