home > najawa > Riffljanje: Stonebride & Luxus Lord @ Jabuka, 30/05/2014

kontakt | search |

Riffljanje: Stonebride & Luxus Lord @ Jabuka, 30/05/2014

Evo rekonstrukcije, koliko je moguće, obrednoga kazivanja mita godišnje rodnosti. Razmatraju se pojedinosti opisa rodoskrvne svete svadbe brata i sestre, djece boga gromovnika. Tu je na prvom mjestu zlatna jabuka koju ima i kojom se igra mlada nevjesta. Ona nije samo plodonosna, pa ju taču u polje da mu potaknu rodnost, nego je i opasna, razorna i gromovita. Zapravo je to okrugla munja, ona najubojitija. Djevojka koja se igra njome gromovita je, sestra je gromu, s njim se igra i nadigrava, a i sunčeva je djevojka, opasna onom tko se u nju zagleda. Svadba se odvija u gradu na grani od oblaka. Latvijske pjesme pokazuju da je ta mitska predaja ne samo praslavenska, nego je i baltoslavenska. Nevjestu prose mnogi, sve velika gospoda. Tko dobije jabuku, taj dobije djevojku. To se kazuje s gledišta raznih generacija u božanskom rodu. Sa suhog vrha drveta svijeta ili iz paunova repa trusi se zlato. Djevojka ga nosi zlataru i od njega se kuje ključ. Njime se otvaraju gradu vrata. U njem se i opet nalazi nevjesta skupocjeno opremljena za svadbu, okružena sa svoje devet braće. Na dan svete svadbe potjera drveće i grmlje i na njem izrastu dragocjeni predmeti djevojačke svadbene opreme. I taj je mit baltoslavenski. Te predmete kuje zlatar koji je nevjestin brat. Sve su njezino devet braće zlatari. To je također baltoslavenski mit. Na dan svete svadbe, ne zvoni zlato već daske jednog od najdugovječnijih, kultnih rock klubova na ovim prostorima, te bude mladoženju i nevjestu koji su bili zaspali. Ovom prigodom, u petak, 30. svibnja 2014. godine, u "GK Jabuka" simbolično tresu daske Luxus Lord i Stonebride, promovirajući svoj novi materijal.

Luxus Lord objavio je dupli album digitalno putem bandcamp-a, dok Stonebride svoj izdaje početkom listopada.
[  ]

Domaće stoner rock snage Stonebride koje haraju svijetom od 2005. godine, nadahnjujući svojom filozofijom, zvukom i predanošću glazbom, te postaju neuništivi "live" entitet. Godine 2006., izdaju svoj prvi EP pod imenom "Smile & Shine", 2008. debut album "Inner Seasons", 2011, godine genijalan "Summon the Waves", a prošle, 2013. godine sudjelovali su na tribute albumu, Tribute to Satan Panonski, "Oči u magli". Njihovi nastupi poput vožnje nadnaravnom autocestom obojanom psihodeličnim reljefima pustinjskih rock i doom teritorija do sada su upotpunjavali klubove i festive diljem Europe, dijeleći tako pozornicu sa velikanima poput Karma to Burn, Suma, Kyuss Lives! iMaster musicians of bukkake. Stoga, dobrodošli u 'alternatrance' stanje uma!



Luxus Lord je dokaz da vrijeme glazbenih heroja dolazi velikim bljeskom! Bend je nastao 2006. godine Gospodnje, a odmah nakon toga snimaju dva dema popraćena manjim gigovima. Nakon buđenja iz zimskog sna, 2011. vratili su se jači nego ikada. Ustrajnost, monstruozna svirka i predanost električnoj frekvenciji su samo neki od segmenata koji ovaj alternativni/indie/heavy rock band čine nezaobilaznim djelom regionalne i europske scene.

Svoj renome duguju višegodišnjem sviranju u raznim, jednako jakim, ali stilski različitim bandovima poput: Good Day To Die, Zeus Faber, Mikrofonija, Alaska, Stepping Stone, Svinje itd. Luxus Lord uzima stvari u svoje ruke i bez straha se dotiču različitih žanrova kao što su blues, etno, pop rezultirajući tako jakim autorskim skladbama. To su dokazali na svojim duplim albumom prvijencem "Inkartani/Jutro Nije Bajka", otpjevanom na hrvatskom jeziku. Album je digitalno izdan početkom travnja 2014., te sadrži dvadeset pjesama. Sniman je gotovo dvije godine i konačno je dostupan za sve željne nečeg novog, nepredvidivog, uzbudljivog. Budite spremni, očekujte neočekivano!

Nakon koncerta slijedi Rock Alter party by DJ Kneža, koji će puštati sve najbolje od alt rocka naše mladosti i starosti, poput: Alice In Chains, Foo Fighters, Faith No More, Audioslave, Soundgarden, Pixies, Stone Temple Pilots, The Offspring, Blink 182, Green Day, Bloodhound Gang, Queens Of The Stone Age, Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden, R.E.M., U2, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Jet, Red Hot Chili Peppers, Eagles Of Death Metal, Faith No More, Korn, Limp Bizkit, System Of A Down, Rammstein, Rage Against The Machine, Clutch, The Black Keys...

See you in Hell!

veda // 27/05/2014

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*