home > najawa > Izlog suvremenog zvuka @ Studentski centar, Zagreb, 07-10/05/2014

kontakt | search |

Izlog suvremenog zvuka @ Studentski centar, Zagreb, 07-10/05/2014

2. izdanje međunarodnog festivala Izlog suvremenog zvuka održat će se od 7. do 10. svibnja u prostorima Studentskog centra, Savska 25 - Velika i Polukružna dvorana Teatra &TD, MM centar, dvorište te kafić i atrij &TD-a. Nakon uspješnog prvog Izloga održanog u travnju 2013., ovogodišnje će festivalsko izdanje tijekom 4 dana predstaviti više od 80 sudionika (glazbenika i skladatelja) iz 7 zemalja, koji će svoj rad predstaviti kroz 30 programa, uključujući koncerte, razgovore s autorima, audiovizualne projekte, predavanje i zvučne instalacije.

Ovaj festival Muzičkog salona u čijem je fokusu suvremeni zvuk promiče i predstavlja glazbena istraživanja, razvoj tehnologije i kreiranje novih DIY instrumenata i softwarea, otvoren je mladima i otvara prostor za eksperimente, a glazbenike i skladatelje ne dijeli na akademski obrazovane i one koji su obrazovani izvaninstitucionalno, već upravo među njima potiče neophodan dijalog, međusobnu suradnju, te razmjenu znanja i ideja. Upravo otvorenost koncepta omogućava da se festivalski program mijenja i kreira prateći suvremenu glazbenu produkciju i pomičući svoj fokus ovisno o novim tendencijama na suvremenoj glazbenoj sceni.

Festival otvara nastup glasovitog britanskog pijanista Johna Tilburyja, koji se nakon točno 30 godina vraća u Studentski centar u Zagrebu. Tilbury je upravo u svibnju 1984. nastupio na festivalu Muzičkog salona pod naslovom "Život jednog avangardnog skladatelja: Cornelius Cardew (1936.-81.)", a godinu dana ranije i u sklopu Muzičkog Biennala Zagreb, kada su s njim nastupili i kolege iz improvizatorske skupine AMM: gitarist Keith Rowe i udaraljkaš Eddie Prévost. Na Izlogu suvremenog zvuka John Tilbury gostuje sa svojim recentnim projektom "Tilbury performs Beckett", a u Zagrebu će boraviti sve do posljednjeg dana festivala, 10. svibnja. Nakon Tilburyjevog nastupa, na programu festivala je razgovor s umjetnikom kojega će voditi akademik Nikša Gligo, dugogodišnji umjetnički voditelj Muzičkog salona zaslužan između ostaloga i za Tilburyjevo sudjelovanje na spomenutom festivalu posvećenom Corneliusu Cardewu.
[  ]

Nizozemski glazbenici Fedor Teunisse, Pepe Garcia i Frank Wienk, članovi vrhunskog udaraljkaškog ansambla Slagwerk den Haag kojima se pridružuje Gideon Kiers izvesti će recentno djelo Hilaryja Jefferyja Time Spell 2 (2013.) za 3 udaraljkaša i živu elektroniku, kao i Fingerprints IV, V i VI skladatelja Arnolda Marinissena, a sva djela na programu skladana su upravo za Slagwerk den Haag. Nastup Slagwerkovaca na ovogodišnjem Izlogu nastavit će se impro sessionom sa iznimnim hrvatskim udaraljkašima Kajom Farszky i Nenadom Kovačićem, koji će pak svoj novi projekt Sound of Movement publici predstaviti dan ranije.

Po prvi puta u Zagreb dolazi i austrijski ansambl Low Frequency Orchestra (Angélica Castelló, Maja Osojnik, Thomas Grill i Matija Schellander) - četveročlani ansambl koji posebno težište stavlja na otvorene koncepte, a u svojim projektima povezuju improvizirane i komponirane elemente, kao i akustičke i elektroničke, u organsku cjelinu. Iz susjedne Srbije na 2. Izlog suvremenog zvuka dolazi glazbenica, skladateljica i sound artist Svetlana Maraš, kao i video umjetnik Incredible Bob i eksperimentalni gitarist WoO koji će predstaviti svoj novi expanded cinema projekt Peoplemeter.

Iz Slovenije stiže harmonikaš Luka Juhart, iznimno talentiran, cijenjen i nagrađivan glazbenik koji pripada mladoj slovenskoj generaciji izvođača, pomno i strastveno posvećenih izvođenju suvremenog glazbenog repertoara. Tako ćemo na programu Lukinog recitala u sklopu Izloga čuti čak 3 praizvedbe (Demetz, Fuentes, Šaljić Podešva), Globokarovu Dialog o zraku i Juhartovu hrUP.

Više od 15 domaćih glazbenika i multimedijalnih umjetnika prve će festivaske večeri svojim nastupom odati počast prerano preminulom eksperimentalnom gitaristu Draganu Pajiću - Paji, osnivaču kultne grupe Cul-de-Sac i nezaobilaznom sudioniku, nerijetko i pokretaču, zagrebačke eksperimentalne i improvizatorske scene, a koji je s projektom Eklektični ekspresionizam i sâm sudjelovao u prošlogodišnjem programu Izloga. Saksofonist, pijanist i skladatelj Damir Prica Kafka u svoj je novi elektroakustični ansambl okupio 6 glazbenika na prepariranim žičanim instrumentima i udaraljkama (Tena Novak, Sven Buić, Miro Manojlović, Bruno Vorberger, Franjo Glušac, Vedran Peternel), koji će uz upotrebu elektronike nastupiti u Prepariranom projektu, temeljenom prije svega na grupnoj improvizaciji, pri čemu određeni unaprijed fiksirani glazbeni materijali daju naslutit da će njihov nastup svakako sadržavati elemente minimalizma, noisea i free jazza.

Damir Bartol Indoš proširio je mogućnosti i pomaknuo glazbene i poetičke granice svog izuma odnosno instrumenta šahtofona, a njegov će multimedijalni performans 21,65 metara šahtofonije kojeg izvodi u šahtofon-kabini u dvorištu SC-a publika imati priliku vidjeti i čuti svakakog dana festivala. I zagrebačko-zadarski umjetnički dvojac Lightune.G je nastavio svoja luminoakustička istraživanja, a nakon prošlogodišnjeg field recording projekta Route 666 ove će godine predstaviti prvi luminoakustički objekt - RGB luminofon, zamišljen i projektiran kao svjetlosna varijanta gramofona.

Koncert pripremaju i studenti muzikologije Muzičke akademije u Zagrebu, na čijem će programu biti skladbe njihovih kolega - studenata kompozicije (Antonio Babić, Marko Bertić, Sara Glojnarić, Franjo Klinar, Marko Slaviček, Ivan Violić, Juraj Marko Žerovnik), a u izvedbi studenata instrumentalista. Ulaz na sve programe festivala je besplatan, a više informacija o programu potražite na izlog.sczg.hr/.

"Izlog suvremenog zvuka se razvija u onom smjeru u kojem je i krenuo svojim prvim izdanjem. Generalne programske smjernice, nastojanja, fokus i ciljevi, u tom su smislu ostali isti, nastavljajući istraživanje i otkrivanje novoga, poticanje suradnje i dijaloga, kao i inzistiranje na otvorenom pristupu suvremenim glazbama današnjice. Ovogodišnji Izlog jest narastao, po broju sudionika, po broju zastupljenih zemalja, broju partnera, i tako dalje, no ono što me mnogo više veseli od te vrste kvantitativnog rasta jest onaj kvalitativni, onaj koji se prepoznaje u samom sadržaju odnosno u programu. U tom smislu čini mi se važnim gostovanje nizozemskih udaraljkaša, članova vrhunskog ansambla Slagwerk den Haag, a posebno njihova suradnja tj. zajednički nastup s našim udaraljkaškim predstavnicima, Kajom Farszky i Nenadom Kovačićem. Kako za ostale projekte Muzičkog salona, a za Izlog suvremenog zvuka možda ponajviše, osim predstavljačkog karaktera izuzetno je važan onaj pokretački, pa i povezujući, bilo da se radi o povezivanju glazbenika ili da se radi o umrežavanju s drugim institucijama, inicijativama i/ili pojedincima koji se bave suvremenom glazbom. Nastup glasovitog britanskog pijanista Johna Tilburyja, koji se nakon točno 30 godina vraća u Studentski centar Zagreb, ali sa svojim recentnim projektom "Tilbury performs Beckett", otvorit će festival, a realiziran je u koprodukciji s Muzičkim Biennalom Zagreb. Priključili su se i studenti Muzičke akademije, pa budući muzikolozi pripremaju koncert na kojemu će djela njihovih kolega - studenata kompozicije izvesti studenti instrumentalisti.

Vjerujem da će drugo izdanje Izloga suvremenog zvuka svojim programom, ali i energijom i atmosferom ponovno pokazati da je potreban, kako publici tako i samim sudionicima, te da u tom smislu postaje važan segment hrvatske suvremene glazbene scene. Malen, ali vrlo aktivan."

promo girl // 23/04/2014

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net
  • 21/04/2024 | zg, močvara
    rusko crno gvožđe
    -------------------
    grima (rus)
    ultar (rus)
  • 23/04/2024 | zg, tvornica
    godspeed you! black emperor
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*