home > najawa > 8. Vip Zagreb Jazz Festival - Gretchen Parlato, 04.11.2012., Vip club, Zagreb

kontakt | search |

8. Vip Zagreb Jazz Festival - Gretchen Parlato, 04.11.2012., Vip club, Zagreb

Posljednje veče Vip Zagreb Jazz Festivala zatvoriti će slavna pjevačica koja je glasom i stilom zaslužila mjesto u samom vrhu svjetskoga vokalnog jazza.

LINE UP:
Gretchen Parlato / vokal
Taylor Eigsti / klavir
Burniss Travis / bas
Jamire Williams / bubanj

Američka pjevačica, skladateljica i pjesnikinja Gretchen Parlato odrastala je u glazbeničkoj obitelji. Naime, njezin je djed, trubač Charlie Parlato, u doba procvata swing glazbe svirao s big bandovima, a otac, basist Dave Parlato, s legendarnim Frankom Zappom, Alom Jarreauom, Barbrom Streisand, Buddyjem Richom i drugim slavnim glazbencima raznih žanrova. Nakon što je na losanđeleskom sveučilištu California diplomirala etnomuzikologiju, specijaliziravši jazz glazbu, nastavila se glazbeno usavršavati na institutu za jazz "Thelonious Monk". Godine 2003. pobijedila je na međunarodnom natjecanju jazz vokalista "Thelonious Monk" dobivši najviše glasova od žirija koji su sačinjavali ugledni glazbenici: Quincy Jones, Flora Purim, Al Jarreau, Kurt Elling, Dee Dee Bridgewater i Jimmy Scott.

Otada redovito zauzima visoke pozicije na svim ljestvicama u stručnim časopisima, a njezini albumi dobivaju iznimne kritike. Primjerice, ove su je godine međunarodna Udruga jazz novinara i kritičari uglednog jazz časopisa DownBeat, proglasili najboljom pjevačicom. Isto je priznanje dobila u prošlogodišnjem glasovanju kritičara časopisa JazzTimes, a hvalospjevima su se pridružili i kritičari ostalih uglednih časopisa i novina poput Billboarda, Boston Globea ili Village Voicea. To je samo nastavak priznanja koja je proteklih godina kao pjevačica i pjesnikinja, ali i za svoje albume, dobivala od raznih institucija, radijskih postaja, internetskih portala i časopisa, među ostalima od ASCAP Eunice & Hal David Award of Merit, iTunes Jazz, Jazz Critics Poll, JazzFM.com, Amazon Music, Radio TSF-Jazz Paris, Jazz Breakfast, All About Jazz, Jazzwise Magazine, AllMusic.com, BBC Radio. To znači da će Gretchen Parlato u Zagrebu nastupiti, ne više kao nadarena glazbenica pred kojom je sjajna karijera, kako su ju do nedugo procjenjivali, nego kao zrela umjetnica koja je svojim osobujnim pristupom glazbi.



Puno prije od kritičara, umjetničku su snagu, osobnost i inventivnost Gretchen Parlato spoznali sami glazbenici. Naime, na suradnje su ju pozivali vodeći jazzisti današnjice, među ostalima Wayne Shorter, Herbie Hancock, Terence Blanchard i Marcus Miller. Oduševljen njezinim izvedbama slavni je pijanist Herbie Hancock rekao: "Gretchen je pjevačica s dubokom, gotovo čarobnom povezanošću s glazbom. Ona preuzima puno rizika u kreiranju stila. Svaka je njezina nota izražajna, moćna i lijepa. No, najvažnije, njezino srce kuca za "pravu stvar". Veliki saksofonist Wayne Shorter njezino stvaralaštvo uspoređuje s najuglednijim glazbenicima: "Gotovo neprimjetno Gretchen Parlato pokazuje da zna kako svirati isto glazbalo koje je svirao Frank Sinatra. Kad Gretchen pjeva scat stilom, to zvuči gotovo poput Nat King Colea kad svira glasovir, a potom, kad pjeva temu, zvuči kao da on pjeva - znači uspješno pokriva sve aspekte njegova stvaralaštva."

Gretchen Parlato nastupa diljem svijeta, objavljuje hvaljene vlastite albume, a također je kao gošća sudjelovala u snimanjima više od šezdeset albuma mnogobrojnih glazbenika raznih stilova poput Kennyja Barrona, Lionela Louekea, Esperanze Spalding, Terry Lyne Carringtona ili Kendricka Scotta. Svoju glazbu Gretchen Parlato zasniva na kreiranju meditativnog ugođaja i jednostavnosti, ali i razotkrivanju vlastite osobnosti, intime koju kroz uvjerljive izvedbe dijeli sa slušateljima. Tu sugestivnost postiže glazbenim šarmom, iskrenim interpretacijama, inventivnošću, ponekad gotovo šapatom, nježnošću, profinjenošću i muzikalnošću. Ona se ne izdvaja u svojem istupu poput većine drugih pjevačica, već djeluje poput ravnopravnog člana sastava, još jednog instrumentalista u bandu koji improvizira na melodiju ili ritam, otvara nove mogućnosti u izvedbama skladbi u kojima je već gotovo sve rečeno

promo guy // 27/10/2012

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*