home > najawa > Skaville Winter Edition @ Tvornica Jedinstvo, Zagreb, 26/02/2011

kontakt | search |

Skaville Winter Edition @ Tvornica Jedinstvo, Zagreb, 26/02/2011

MALA VITA (Sarajevo/Beograd/Amsterdam)

Surađivali su sa producentom Gambeatom (Radio Bemba Sound System - prateći bend Manu Chaoa), svirali su na glavnoj pozornici Exita, Szigeta i drugih velikih europskih festivala, u proljeće 2009. objavili su novi album "En Exilio" gdje sviraju i pjevaju o vlastitom iskustvu napuštanja svog doma zbog rata u bivšoj Jugoslaviji, a svu svoju energiju i kreativnost uspjeli su pretočiti u prekrasne glazbene podloge uz protesnu, melankoličnu i liriku punu optimizma i nade.
Predstavljamo vam jedan od ponajvećih svjetskih bendova u žanru koji je zbog problema sa bubnjarom odgodio svirku na Skaville festivalu 2010. godine, ali sada se vraćaju ispraviti nepravdu svirkom na zimskom izdanju festivala.
Mala Vitu bismo mogli predstaviti kao band koji od samog nastanka sudjeluje u izgradnji zasebne grane, rekli bismo podvrste, patchanke. Ono što karakterizira samu patchanku odnosno ono što je kao rodonačelnik ovoga stila Manu Chao unio na europsku scenu, Mala Vita je "istunirala" do maksimuma. Koristeći multikulturalni background postave ovoga banda, pošlo im je za rukom stvoriti kvalitetnu fuziju različitih etnoglazbenih momenata sa galopirajućom filozofijom patchanke. Ako bismo pak patchanku definirali kao tipičan izdanak ska glazbe, onda ne bi trebalo biti dileme zašto je ova trupa pristala sudjelovati na ovogodišnjem Skavillu.
Ono po čemu se toliko razlikuju i što ih čini toliko posebnim u odnosu na srodne bandove je tzv. balkanski touch koji dominira dobrim dijelom repertoara. Tome su ponajviše zaslužni članovi banda koji vuku porijeklo sa prostora Balkana unoseći sjetno-razigranu emociju… tako karakterističnu za Balkan.
Sve to, naravno, nakalemljeno na čvrst i odrješit ska I punk ritam što u koliziji sa latino elementima dovodi do neizbježne erupcije energije. Tako, naime, i sami članovi grupe opisuju svoj rad: kao kombinaciju snažnih balkanskih melodija, ekplozivnih latino-američkih ritmova i lirike direktno proizašle iz mračnih napolitanskih ulica, a iz kojih svoje porijeklo vuče i sam pjevač Mickael.
Moćna mućkalica iz ruku šestorice suvremenih, urbanih gipsya, različitih nacionalnosti i backgrounda, čini ovu skupinu predstavnikom globalnog world-music zvuka što je u stanju ponijeti publiku do neslućenih vrhunaca. Pjevanje je uglavnom naslonjeno na romansku jezičnu bazu, ali se osim i bosanskog, vrlo često može čuti i engleski jezik. Svi ti različiti jezici daju Mala Viti na šarmu koji uz zvuke harmonike i ska-punk-reggae taktova, stvara neviđeno životnu fuziju. Nadodajmo tome i inteligentnu liriku kojom dominira ontološka problematika modernog čovjeka i dobit ćemo konačne obrise ovog paneuropskog itinerarija.
Valja istaknuti kako je svoj prvi studijski uradak, album Disorganizattta, bend odradio uz pomoć producenta Gambeata iz svjetski poznate skupine Radio Bemba Sound System, poznati kao prateći bend Manu Chaoa. Album je snimljen u Nizozemskoj i Bareceloni, a smiksan je u Barceloni, svjetskoj mestizo prijestolnici.
Možemo za kraj spomenuti da je band već bio prisutan na glavnoj pozornici nama najpoznatijeg Exit Festivala, da ne nabrajamo sve ostale europske festivale poput Lowlandsa I drugih.

8˚6 CREW (Pariz)

Jedan od trenutno najboljih europskih ska sastava upravo su 8˚6 Crew iz Pariza sa novim albumom iz 2010. godine imena Old Reggae Friends koji će promovirati i u Zagrebu. Osnovani daleke 1995. počeli su kao oi/streetpunk /skinhead bend sa izletima u ska vode, ali razvijanjem i dolaskom brass sekcije, bend se odlučio sasvim okrenuti ka ska i reggae vodama. Svoj prvi i fenomenalan album Bad Bad Reggae izdali su još 1999. za popularni njemački label Mad Butcher koji je ubrzo razgrabljen diljem Francuske i Njemačke, pa je nakon potpisa za novi label objavljeno i reizdanje istog albuma.
U proljeće 2001. godine, grupa potpisuje za Big 8 Records i izdaje novi mini album 2001. godine pod nazivom Menil Express na kojem se nalazi 6 pjesama uključujući i dvije dub verzije. Fantastična pjesma Marseille s tog albuma naći se i na kompilaciji "It's Frenchy Ska Reggae Party 3." Bend je prestao sa radom 2002. godine, ali se vratio na veliku pozornicu 2008. godine u Ženevi nastupajući sa Aggrolitesima te iza sebe već imao spremno mnoštvo novih pjesama koje su stvarali u slobodno vrijeme. Nažalost, u samo sedam mjeseci, dva člana 8˚6 Crewa tragično su završila svoj životni put što je u bend unijelo veliki nemir jer se grupa oduvijek doživljala kao velika obitelj i zajednica, ali tragedija ih je i dodatno očvrsnulo te je njima u čast nazvan album Old Reggae Friends.
Jako popularni u skinhead i punk subkulturi iz koje dolaze i sami članovi, bend je uspio stvoriti svoj autentični zvuk i kontekst pa tako na svojim koncertima grupa okuplja oi punkere i tradicionalne reggae poštovatelje, dub zaljubljenike i skinheade. Novi album sa 14 pjesama u potpunosti prezentira zvuk 8˚6 Crewa. Kombinacija tekstova na engleskom i francuskom, spoj bržih ska ritmova isprepletenih sa tradicionalnim reggae zvukom te ponekim izletom u dub vode uspjeli su dočarati svu punoću, raznovrsnost i kvalitetu benda koji grabi u budućnost brzim koracima i osvaja slušatelje diljem Europe i svijeta.
[  ]

SAMOSTALNI REFERENTI (Beograd)

Od okupljanja Referenata 1996. godine do danas, energične svirke ovog desetočlanog sastava redovno privlače brojne fanove njihovog muzičkog izraza i ljubitelje neumornog "skankovanja". Zvuk Samostalnih Referenata predstavlja autentičnu, plesnu mješavinu ska, punka i reggaea, pojačanu violinom i harmonikom, instrumentima koji nije uobičajena pojava u navedenim muzičkim pravcima. Svoj zvuk nazivaju: Belgrade Turbo Ska.
Pjesme Referenata prvi put su zabilježene na demo snimku iz '99. godine, čija im je atraktivnost nakratko otvorila vrata studija izvjesne izdavačke kuce, ali je čitava stvar propala, i to samo nekoliko dana pred početak snimanja albuma, zbog - kako je navedeno u službenoj biografiji benda - njihovih, po ocjeni izdavača, suviše opasnih tekstova. Unatoč tome, Samostalni Referenti objavljuju spotove za pjesme "Ne razumeju", "Rocksteady", "Ludilo" i "Toreador", koji se svojevremeno našao na samom vrhu hit-liste TV B92. Sve spotove, kao i koncertne snimke ovog sastava, možete pogledati na YouTubeu.
Samostalni Referenti svirali su sa grupama NBG, Atheist Rap, Elvis Jackson iz Slovenije, Direktori, Bluekilla iz Njemačke…, nastupali na ska festivalima, Exitu, a unazad nekoliko godina redovno odrzavaju koncerte i u susednoj Hrvatskoj. Nakon 14 godina "rada u ilegali", sa gomilom svirki i bez ijednog službenog nosača zvuka, Samostalni Referenti su konačno završili snimanje svog prvog studijskog albuma koji čeka svoj izlazak u skorašnje vrijeme.
Album su nazvali "GreaTestises Hits", a sniman je skoro 2 godine, u osobnoj produkciji. Na njemu ce se naći 18 pjesama, dakle nešto kao presjek ovih 14 godina sviranja. Referenti su u 2010. oduševili sve ska ljubitelje na ljetnom Skavilleu svirajući dva dana zaredom, a ovo je jedna od rijetkih prilika da sviraju u Zagrebu.

EVE & THE EVILS (Zagreb)

Mladi ska sastav dolazi iz Zagreba, a sve učestalijim svirkama prikupljaju iskustvo i grade svoje ime na hrvatskoj ska sceni. Lagani i ritmični, sa prpošnim ženskim vokalom i tekstovima na engleskom jeziku, bend je svirao u Kocki u Splitu, Klubu kulture u Križevcima, Mediki u Zagrebu, a zajednički nazivnik svim koncertima je plesna, vesela i zabavna atmosfera koju stvaraju. Bez puno filozofije, prenemaganja, dubokoumnih tekstova, Eve & the Evils idealan su uvod u dugu ska noć punu veselih melodija.

BOOTSTOCK (Ivanić Grad)

Iako kao bend postoje već duži niz godina, Bootstock je i dalje relativno nepoznat čak i na demo sceni među mladim bendovima. Nedavno su snimili svoj prvi demo koji će promovirati na Winter Skavilleu pred širom publikom, a njihova kombinacija oi punka sa 2tone ska primjesama pravi su mamac za ljubitelje tih pravaca.

CIJENA:
- Cijena karte u pretprodaji je 80 kuna
- Na dan koncerta isključivo na ulazu 95 kuna
- Rezervacije u pretprodaji su moguće do četvrtka 25.02. u:
Dirty Old Shop - Tratinska 22, Kingston shop - Radićeva 3, Rockmark - glazbena knjižara - Berislavićeva 13, Klub Purgeraj - Park Ribnjak 1, Klub kulture Križevci
- Broj karata je ograničen

promo guy // 21/02/2011

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

| 25/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
Bootstock - 21,00 do 21,30
Eve & The Evils - 21,45 do 22,15
Samostalni Referenti 22,30 do 23,30h
Mala Vita - 23,45 do 01,00
8˚6 Crew - 01,15 do 2,30
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*