home > mjuzik > Kitty, Daisy & Lewis

kontakt | search |

KITTY, DAISY & LEWIS: Kitty, Daisy & Lewis (Sunday Best Records, 2008)

Tragajući za novim Heavy Trash video klipićima, na stranici jedne belgijske TV emisije naletila sam na snimku Kitty, Daisy & Lewis kako izvode obradu "Going up the Country" (u originalu je izvode Canned Heat). Dvije djevojke, po svemu sudeći sestre, u polučučnju nad bubnjem pjevaju, jedna još i svira usnu harmoniku, na klaviru ih prati mladić s crnom zalizanom kokoticom, dok ih na gitari i kontrabasu prate malo stariji muškarac i žena. Svi su obučeni kao da su ispali iz nekog filma iz '50-ih, a i glazba je takva. Samo što baš i nije. Totalno je nova i retro u isto vrijeme. Nastup je pun energije, izvedba totalno zarazna, nisam se mogla odvojiti od monitora. Što je ovo ljudi moji?!

Brzinski sam ih bacila u Google i saznala da su Kitty, Daisy & Lewis dvije sestre i brat čiji je prosjek godina 17 (!!), a na gitari i kontrabasu ih prate mama i tata (!?!) i dolaze iz Londona. Ok, nisam očekivala ovako nešto. Mama Ingrid Weiss (svirala je u engleskom post-punk bendu The Raincoats) i tata Graeme Durham (poznati londonski gitarist i producent) odgajali su svoje troje djece uz zvukove rockabillyja, R&B-a i klasičnog coutryja, a obiteljska druženja su često završavala kao jam sessioni.
[  ]

Svoj prvi nastup su imali sasvim slučajno u klubu ''Come Down and Meet the Folks'' u sjevernom Londonu kad je Kitty imala 8, Daisy 12, a Lewis 10 godina. To je bilo prije 9 godina. Za to vrijeme o nastupima Kitty, Daisy & Lewis se počelo sve više pričati, 2007. izdali su kompilacijski album ''A - Z of Kitty, Daisy & Lewis - The Roots Of Rock n Roll'', a godinu dana kasnije uslijedio je pravi album prvijenac nazvan jednostavno ''Kitty, Daisy & Lewis''. Naravno sve je snimljeno analogno, a u tome dosta pomaže kad u kući imate pravi pravcati analogni studio bez ikakvih digitalija, s opremom iz '40-ih i '50-ih godina i starinske mikrofone koji su nekad koristili BBC i RCA. Produkcije su se prihvatili Lewis i tata Graeme.

''Kitty, Daisy & Lewis'' je kombinacija obrada pjesama koje im je tata pjevao dok su bili mala dječica, poput već spomenute "Going up the Country", i nekoliko novih pjesama koje su sami napisali, poput stvarno genijalne ''Buggin' Blues'' koju je napisao Lewis inspiriran velikim Otisom Spannom. Od obrada na albumu se mogu naći vesela i sunčana kišobrančić-u-koktelu ''Honolulu Rock-A Roll-A'' (Moon Mullican), odlična ''I Got My Mojo Working'' (Muddy Waters), '' Mean Son Of A Gun'' (Johnny Horton) koju su izveli i na onom prvom koncertu kad im je zajednički zbroj godina bio jedva 30, "Mohair Sam" (Charlie Rich) kao stvorenu za malo razmahaniji stiskavac i brza ''Ooo Wee'' (Louis Jordan) za sve spretne u akrobatskom rock'n'rollu.
[  ]

Album je 2009. reizdan u SAD-u uz tri bonus pjesme među kojima je i ''(Baby) Hold Me Tight''. Pjesmu je napisala Kitty, a na njoj gostuje legendarni jamajkanski trubač Eddy 'Tan Tan' Thornton, koji je svirao s The Rolling Stonesima i Beatlesima. Posebna poslastica za sve ljubitelje vinila je i specijalno kolekcionarsko izdanje albuma u stilu '40-ih - tvrdo ukoričenih pet 10'' ploča koje sviraju na 78 okretaja. Kažu da takve ploče nisu rađene više od 50 godina. Vjerovat ću im na riječ. Uz sve to dobijete i CD kopiju albuma, nek se nađe.

Sestre i brat Durham su svi odreda multiinstrumentalisti, a na listi instrumenata kojima vladaju se uz gitaru, kontrabas, bubanj i klavir nalaze i usna harmonika, banjo, ukulele, harmonika, lapsteel, ksilofon i trombon. Koliko im je širok raspon instrumenata toliko im je širok i raspon utjecaja, od R&B-a, soula i swinga do rock'n'rolla, havajskih melodija, countryja i bluesa.

Kitty Daisy & Lewis - Going Up The Country


Kitty, Daisy & Lewis možda izgledaju i zvuče kao da dolaze iz nekog davnog vremena, ali niti u jednom trenutku ne djeluju zastarjelo. Upravo suprotno, moderni su i svježi, i najvažnije beskrajno zarazni i plesni. Glazba od koje se odmah bolje osjećate.

Novi album je najavljen za sredinu ove godine. Do tada nam ostaje da uživamo u dosadašnjim snimkama i nadamo se da će ih netko dovesti i kod nas.

ocjena albuma [1-10]: 10

ana // 31/03/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Nurse

NURSE: Nurse (2023)

| 13/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Rijeka - Paris- Texas

RAZNI IZVOĐAČI: Rijeka - Paris- Texas (2024)

| 12/04/2024 | pedja |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*