home > mjuzik > '84/Lacrimae Christi

kontakt | search |

VIDEOSEX: '84/Lacrimae Christi (RTVLJ/Dallas, 2009)

Bivši Otroci socijalizma, Iztok Turk (bubanj) i Janez Križaj (bas) zajedno s klavijaturistom Matjažom Kosijem osnovali su 1982, po uzoru na svjetske bendove tadašnjice kao što su DEPECHE MODE ili SOFT CELL. Kroz godinu pojačali su se još jednim klavijaturama Nine Sever i vokalom Anje Rupel.

Prvi singl "Moja mama/Kako bih volio da si tu" bio je malo bolesniji, barem textualno, odgovor na tada vrlo popularne DENIS & DENIS. Iako su Slovenci, odlučili su se za podjednaku zastupljenost pjesama na hrvatsko-srpskom i slovenskom. "Moja mama ni prava mama, prave mame se ne spomnem več" zvučalo je jako uvjerljivo iz usta mlade, jedva punoljetne Anje.
[  ]

Album "Videosex '84" objavljen je početkom godine i uz spomenute pjesme koje su postale hitovi radijskih emisija i disko podija to je još uspjelo i "Detektivskoj priči". Osim ovih, koje su se odlikovale plesnim ritmom i dječjim synthovima, pjesma koja je zatovorila album, gotovo osmominutni instrumental "Neonska reklama 2", dala je naslutiti nešto sasvim drugo za sljedeći album.

Videosex - "Moja mama"


Niti godinu dana kasnije svjetlo dana ugledao je "Lacrimae Christi". Sofisticiran omot, a naziv albuma po temi njemačkog dirigenta Carla Bohma, dali su naslutiti malo drugačiji smjer. "Tko je zgazio gospođu Mjesec" bio je dobar, inspiriran swingom, zreli nastavak na prošlogodišnje hitove, no ostatak albuma težio je nekoj art formi, što ih je u konačnici koštalo karijere. "Sivi dan" i "Jesen" nisu dosegli vrhunce koji su im postavljeni prethodnim hitovima. Tada je već Matjaž odustao od rada s bendom, a i Nina je ubrzo nakon objave albuma izašla iz benda. Ona se kasnije vratila, ali nikad više nisu uspjeli pronaći snagu i dobitnu formulu s prva dva albuma.
[  ]

Nakon raspada 1992, Anja je krenula raditi na RTV-u uz dosta slabu solo karijeru u kojoj se ističe suradnja s LAIBACH na obradi Beatles-a "Across the Universe". Nina Sever u posljednje vrijeme bavila se menadžerskim poslovima, pa je bila vezana i uz nedavno tragično poginulog Toše Proeskog, na čijem filmu trenutno radi. Iztok Turk je probao s drugim sastavima da bi se na kraju skrasio kao cijenjeni producent (Laibach, Miladojka Youneed, Putokazi...), a slično je učinio i Janez Križaj, koji se već tijekom najveće popularnosti VIDEOSEX-a bacio u "ilegalu", odnosno "iza pozornice". Tako se njegov kasniji producentski rad veže uz imena kao što su Hladno pivo, Let 3, Laibach i dr. Matjaž Kosi sudjelovao je kao gost na mnogim cijenenim slovenskim albumima.

Videosex - "Tko je zgazio gospođu Mjesec"


Uz pohvalu i zahvalu izdavaču, što konačno mogu pospremiti ploče VIDEOSEX-a da se ne unište do kraja, na ovim reizdanjima na kraju dolazi i jedna veeeelika zamjerka. Naime, oba albuma zajedno ne premašuju trajanje od jednog sata, odnosno šezdeset minuta. Da su objavljeni zajedno na jednom cd-u, a na drugom cd-u da je potencijalni slušatelj počašćen s nekim izgubljenim pjesmama, demo materijalima ili snimkama uživo, kojih sigurno ima, bili bi puno jasniji razlozi objavljivanja ovih izdanja. Da ne pričam da su omoti siromašni i bez ikakvih dodatnih textova, fotografija, informacija. Ovako...

Za albume ocjene su najviše, ali reizdanje kao takvo jedva da zaslužuje prolaznu ocjenu.

pedja // 25/10/2009

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: A3OT

UBIKVITETNA ERITROFOBIA: A3OT (2014)

| 21/10/2014 | horvi |

>> opširnije


cover: Time To Die

ELECTRIC WIZARD: Time To Die (2014)

| 20/10/2014 | horvi |

>> opširnije


cover: Get Hurt

THE GASLIGHT ANTHEM: Get Hurt (2014)

| 19/10/2014 | le figuar de kranque |

>> opširnije


cover: Fukizam

BABILONCI: Fukizam (2014)

| 19/10/2014 | horvi |

>> opširnije


cover: Diskografija (4.dio)

PINK FLOYD: Diskografija (4.dio) (2014)

| 18/10/2014 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: '84/Lacrimae Christi
  • Videosex '84 (1984)
  • Lacrimae Christi (1985)
  • Svet je zopet mlad (1987)
  • Ljubi in sovraži (1992)
  • Arhiv (1997)

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*