home > mjuzik > Full Scale Assault

kontakt | search |

VITAMIN X: Full Scale Assault (Tank Crimes/ Agipunk/ Thrashbastard, 2008)

Odmah da kažem da je ovo opaki punk/hc album kojeg je producirao proračunati maestro Steve Albini. Treba li bolja preporuka?

Ako ste ikada slušali Poison Idea, Caustic Christ i ljubimce John Peela, sjajne What Happens Next?, onda znate što su Vitamin X. Ovo je sjajan punk-hardcore underground band iz Nizozemske, straight-edge orijentiran u pravcima koji su odavno zacrtani smjernicama Black Flag i Minor Threat. Dead Kennedys, Exploited i Nomeansno su presmješne, karikirane, pa čak i komercijalne usporedbe. Osnovani su u sam smiraj novog punka 1997. u Amsterdamu, a članovi su Marko Korač (vokal), Alex Koutsman (bas), Wolfi (bubnjevi) i Marc Emmerik (gitara). Najjednostavnije rečeno, svraju klasični punk-hc/thrash i ništa više. Sva nezadovoljstva koja vide oko sebe pretoče u bijesne punk pjesme koje obiluju socio-političkom lirikom i praktički u njoj se može vidjeti svaki osviješteni čovjek na kugli zemaljskoj. Ne seru kvake, ne izmišljaju bedastoće da bi punk bio cjelovitiji i idu direktno u glavu, a takvi su im i nastupi. Osim 4 zvanična albuma imaju još 5 odličnih EP-ijeva, jedan 7'' split singl sa Black Society (2003), te jedan live zapis sa turneje po Japanu pod naslovom "Random Violence" objavljen 2003.

Album je urnebesan, energičan i visoko kaloričan koji bi i mrtvog mogao podići na ustanak pod uvjerenjem da je r'n'r još uvijek najpokretljivija glazbena forma. Da se ne ulazi u političke, socijalne, društvene, individualne i ine preokupacije s kojima tekstualno obiluje ovaj sjajan album (moglo bi se puno toga govoriti), evo tek nekoliko kraćih crtica. Sve pjesme su vrlo kratke i niti jedna nije dulja od 2 minute, međutim, toliko su jezgrovite kao da slušate cijelu esenciju rocka i punka istovremeno, što je nevjerojatno. Imaju ono što im je potrebno - uvod, kitice, refrene, solaže, riffove, završnicu... sve je tu. Ali na opaki punk/hc način s osnovnim temeljom. Neke skladbe poput uvodne i naslovne "Full scale assault", "Time has come" ili "You suck" će podsjetiti na najsnažniji Motorhead, Discharge i Inepsy, neke čak na klasični rock (primjerice uvodni dio u "Deal rock"), no najveći dio su klasične urnebesne punk-hc kompozicije od kojih jednostavno staje dah. Da se ne parafrazira previše, Hladno pivo, Six Pack, Overflow i slični bandovi koji na ovom području slove kao najbolji punk izvođači nisu niti do koljena ovoj angažiranoj četvorci iz Amsterdama. Čovječe, sjajno, fakat jebeno sjajno ga praše! Instrumentalizacija im je odlična tokom cijelog albuma mada odlaze mjestimično u kaos (pjesma "Slam drunk"), no budući da je tu Albini koji im je donekle ukrotio zvuk neandertala, čisto sumnjam da sve ove tehničke finese mogu odsvirati istom nepatvorenom tenzijom i uživo. Još bih htio napomenuti da "Whatcha gonna do" nedvojbeno podsjeća na najsnažniji Misfits, Hitchcock, a i Motus, hrvatski najstariji hc-punk band, a jedna od najlakših stvari na albumu "Wake up" na najenergičniji Rage Against The Machine. Sve je ovdje što se traži od punk energije i socio-političkog angažmana. Treba li bolja preporuka? Steve Albini...
[  ]

Ne znam zaista kako se on ovdje zakvačio, ali je napravio sjajan album banda koji možda uživo ne zvuči niti polovicu ovako dobro, ali, ljudi moji ovo je lova. Možda, da su Albiniju kojim slučajem dali dobar dop i jedno par 'iljada eura neki naši kvalitetni demo punk bandovi, i oni bi ovako mogli zvučati.

Ovo je veoma dobar i kvalitetan punk/hc album, te što je važno traje samo nevjerojatnih 27 minuta. Jebenih 27 minuta sa Steve Albinijem! Možda previše držim do tog zbunjenog narkića kao producenta, možda previše do punka koji mi je promijenio život, ali ovo je sjajan album koji neće izmjeniti moj život makar mu dao i ocijenu 10. Neću, zezam se, mada bi mu mnogi mladi punkeri dali najveću ocijenu.

Svejedno, album je sjajan, ali nikako nije epohalan. Kad ga usporedim sa odličnim, neprimjećenim albumom švedskih Disfear "Live The Storm" iz 2008. djeluje bezbjedno, ko mlijeko. Nije to to. Tako je. I točka. Ima i boljih albuma u tom fahu, ali momentalno je na samom vrhu punk edicije.

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 05/07/2009

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*