home > mjuzik > 01011001

kontakt | search |

AYREON: 01011001 (InsideOut Music/ Trolik, 2008)

Vrlo opsežan dvostruki studijski album rock-metal sastava Ayreon kojeg čine Arjen Anthony Lucassen i Ed Warby s nekih tridesetak gostiju. Progressive, rock, metal, sympho, neo-folk, gothic... sve do opere i tradicionalnog prizvuka keltskog folka.

Nizozemski progressive metal/ sympho rock sastav okupljen je 1994. oko glazbenika, multiinstrumentalista i kompozitora Arjen Anthony Lucassena koji za potrebe studijskog i koncertnog rada redovito poziva brojne glazbenike. Njegov jedini stalni član je bubnjar Ed Warby, a Arjen osim ovog sastava ima još i tri zasebna projekta - Ambeon, Star One i Stream Of Passion. Prvi album "The Final Experiment" (1995) uključio je rad sa 13 vokala i 7 glazbenika, te se smatra prvim konceptualnim rock-metal opera albumom. Kroz prilično bogatu karijeru koja se sastoji od 7 albuma (vidi diskografiju), 7 singlova "Sail Away to Avalon" (1995), "The Stranger From Within" (1996), "Temple of the Cat" (2000), "Day Eleven: Love" (2004), "Loser" (2004), "Come Back to Me" (2005), "Elected" (2008) i jedne kompilacije "Ayreonauts Only" (2000), Arjen je neprestano sastavljao drugačiju ekipu glazbenika i pjevača. Do sada je surađivao s pedesetak različitih pjevača i nekih tridesetak glazbenika (između ostalih tu su znali priskočiti članovi sastava Vengeance i Bodine), a na petom albumu "Universal Migrator Part 2: Flight Of The Migrator" (2000) kao gost se pojavio i sam Bruce Dickinson iz Iron Maiden.

Album "01011001" je sedmi diskografski dugosvirajući rad koji je završen još u jesen 2006., no zbog mnoštva različitih problema, svjetlo dana je ugledao tek 25.I 2008. Jedan od bitnih razloga ovakvog kašnjenja je i Arjenov razvod 2007. godine koji ga je veoma pogodio što je rezultiralo s višemjesečnim depresijama i privremenim zamrzavanjem djelatnosti oko albuma. Rad je objavljen kao dvostruki CD, prvi disc nosi naslov "Planet Y", dok je drugi "Earth". Osim Arjena i Warbya, ovdje se kao gostujući glazbenici pojavljuju Lori Linstruth, Michael Romeo (gitare), Derek Sheriman, Tomas Bodin, Joost van der Broek (svi na synthu), Ben Mathot (violina), David Faber (violončelo) i Jeroen Goossens (flauta, udaraljke, bas & tenor recorder). Kao gostujući vokali ovdje se između ostalog nalazi zavidna lista imena - Anneke Van Giersbergen (ex-the Gathering), Jonas Renkse (Katatonia), Floor Jansen (After Forever), Tom Englund (Evergrey), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Simone Simons (Epica), Ty Tabor (King's X), Daniel Gildenlow (Pain of Salvation)...
[  ]

Svi oni su po nahođenju i kompozitorskim idejama Arjena učestvovali u kreaciji grandioznih kompozicija koje se mogu podijeliti na vrlo plesni metal-progressive (uvodna skoro 11 minuta dugačka "Age of shadow", "Liquid eternity", "Ride the comet", "Unnatural selection", "E=MC2"), laganih ambijentalki (elektronska "Comatose"), plesnog elektronskog pop-metala ("Connect the dots"), neo-folka spojenog sa svime i svačime ("Newborn race", "The truth is in here", "River of time" i "Web of lies" ljubavna akustična elegija s prizvukom keltske tradicionalne glazbe). Nekoliko kompozicija je napravljeno u čistom sympho-rock aranžmanu (poput snene i odlične "Walking dreams"), tako da kompozicije "Beneath the waves", "Newborn race" (s prvog CD-a), te "The fifth extincion" (progressive/ sympho-metal) i završna "The sixth extincion" (s drugog CD-a) imaju po 5-6 stavaka koji su nazvani različitim imenima. Osnovna karakteristika kompozicija su raskošni i veoma bogati aranžmani u kojima se neprestano izmjenjuju brojne varijacije brzo/lagano, bučno/tiše koje često podsjete na sympho-rock '70-tih s kombinacijama snažnih gitarskih riffova, melodijama na akustičnim gitarama, zatim brojni izleti u synth harmonije i elektronske bravure kod tretiranja ritmova, vokala i efekata, neprekidna melodijska gradacija, sjajna produkcija i česta upotreba ženskih i muških vokala koji variraju od standardnih rock i metal do glasova iz segmenta opere, kao i korištenje samog zborskog pjevanja. Interesantno je da se tipičan crust vokal pojavljuje tek na završetku albuma kao prateći glas. Jedina boljka je podosta naduvena i pretenciozna lirska tematika koja govori na prozaičan način o raspadu civilizacije i uništenju planeta Zemlje iz pozitivnog, ali i poprilično arogantnog aspekta (tipičan primjer je kompozicija "Unnatural selection").

Vrlo raskošan, grandiozan i zahtjevan album u trajanju od punih 100 i kusur minuta na kojeg vrijedi obratiti posebnu pažnju zbog sjajne glazbe i izvedbe. Ovdje se zaista ima šta čuti - od Emerson Lake and Palmer, Yes, King Crimson, Genesis, Van Der Graf Generator, Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd, Whitesnake, Iron Maiden, Thin Lizzy, Queen, Marillion, sve do Tool, Nightwish i majstorskih glazbenih poteza koji ne prezaju zagaziti i u područje pop melodija ili ambijentalne i eksperimentalne, pa i klasične glazbe. Glazbeno veoma kvalitetno i vješto dorađeno.

Netom nakon objavljivanja ovog albuma, Ayreon je 19.III 2008. objavio zaseban EP, spomenuti "Elected", obradu pjesme Alice Coopera koju pjeva Arjen i Tobias Sammet. Na EP-u se nalaze još i dvije skladbe s ovog albuma, te jedna sa "The Human Equation".

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 17/06/2008

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*