home > mjuzik > A Natural Death

kontakt | search |

HORSE THE BAND: A Natural Death (Koch Records, 2007)

U sklopu velike svjetske turneje ovaj odličan nintendocore-metal sastav iz Lake Foresta (California, USA) dolazi i u naše krajeve. Datumi su 14.IV SMOCL (Laško, Slovenija), 17.IV KSET (Zagreb) i 18.IV SKC (Beograd). Ovo je idealna prilika da predstavimo njihov treći album koji je objavljen koncem VIII mjeseca prošle, 2007. godine.

Sastav je osnovan 1998. oko ideje klavijaturista Erik Engstroma (ili Lord Gold) koji koristi Korg MS-2000, sintesajzer Roland Juno-D i nekoliko LSDJ gameboy kertridža i video-igrica zbog čega su njihov metalni hardcore prozvali nintendocore. Interesantno je da su odmah u početku karijere sami financirali sve svoje turneje, te se sami brinu oko vlastitih menadžerskih poslova. Tako su 2006. imali obimnu turneju nastupajući s nekoliko manje poznatih izvođača kao što su The Fall Of Troy, Poison The Well, Criteria, Gatsby's American Dream, Portugal, The Man, GWAR i Forgive Durden. Kroz sastav je prodefiliralo skoro desetak članova, pa je tako zvuk Horse The Banda mješoviti zbir svega i svačega - od heavy, death i progressive metala, hardcorea, nu-metala, noise i post-rocka, psihodelije, dance/rocka, elektronike, eksperimentalne glazbe... Zbog toga su okupili brojno gotovo kultno sljedbeništvo među poklonicima različitih rock žanrova koje su veoma dobro sklopili na svojim albumima "R.Borlax" (2003., Pluto Records) i "The Mechanical Hand" (2005., Combat Records). Osim toga imaju jedan demo materijal "Scabies, The Kangarooster, And You" (1999, d.i.y.), jedan samizdat album "Secret Rhythm Of The Universe" (2001), dva također samizdat EP-ija "I Am A Small Wooden Statue On A Patch Of Crabgrass Next To A Dried Up Riverbed" (2001) i "Beautiful Songs By Men" (2002), jedan live DVD rad "The Effing 69 World Tour" (2004) i jedan zvanično objavljeni EP "Pizza" (2006, Combat Records/ LIF Records www.asssnake.com/lif ). Snimili su i pet navodno veoma dobrih video spotova - "Bunnies" (s debija "R.Borlax"), "A million exploding suns", "Lord Gold Throneroom", "Birdo" (svi sa drugog albuma "The Mechanical Hand"), te "New York City" sa ovog albuma "A Natural Death". Svoju najpopularniju kompoziciju ostvarili su na Božić 2006. kada su na myspace stranici objavili obradu "The twelve days of Christmas" koju su snimili u jednom danu.

Kroz karijeru su se najviše praćkali sa bubnjarima koji su se četiri puta mijenjali sve dok nije odlučeno da bubnjara koriste jedino za studijske i koncertne potrebe, te to mjesto momentalno pripada Jon Karelu iz sastava The Number 12 Looks Like You (gdje su samo pronašli ideju za ovakvo ime?). Njihov nekadašnji glavni vokal Adam Crook ih je napustio u ranoj fazi karijere, a dolaskom Nathan Winneke sastav je dobio kaotično obojene glasovne metamorfoze od krvavih crustova, preko bolnih cvilidretnih krikova do nježnih i romantičnih eskapada. Tekstualno su pretežito orijentirani na komičnu stranu šizofrenije gdje se pojavljuju različiti likovi inspirirani igricama poput Super Mario, te junaci poput Marvela ili likovi iz "The Legend Of Zelda" s kojima je navodno usko povezano djetinjstvo pjevača Winneke. Trenutnu postavu osim klavijaturiste Erik Engstroma i pjevača Nathan Winneke čine David Isen (gitara), Dashiell Arkenstone (bas) i spomenuti studijski i koncertni bubnjar Jon Karel.

"A Natural Death" već samim svojim tragikomičnim omotom aludira na bizarnu metaforičku inspiraciju sa nintendo igricama, dok su neke od pjesama nastale kao plod utjecaja kaubojske novele "Lonesome Dove" (poput nu-metal/electro pjesme "Murder") u kojoj se urođenik domorodac imenom Blue Duck prišulja bijelim kolonistima i sve ih poubija na prostranoj čistini. Album otvara snažan noise/nu-metal rock "Hyperborea" koji pomalo priziva duh legendarnih The Jesus Lizard, a pravu čar skladbi daje intrigantan zvuk Engstromovih klavijatura. Sličnih skladbi na albumu se može naći pregršt - "The startling secrets of super sapphire" koja umnogome asocira na nekadašnje neponovljive čudake Circus Lupus sa zanimljivim, gotovo sympho-rock aranžmanom gdje se u jednom momentu ritmika okreće u brzom dance-rock stilu da bi na kraju eksplodirala u gotovo neslušljivu noise/hc kakofoniju. Od sličnih zvrzlanih kompozicija valja izdvojiti "Face of bear", agresivni nu-metal/hc hit "New York City" u kome ima i tragova romantičnih detalja koji kulminiraju sa bolnim i krvavim krikovima pjevača Winneke. "Broken trail" je njihov tipičan nintendocore s kombinacijom hardcore ritmova, spetljanim melodijama klavijatura i gitare, kao i sjajna "Treasure train" koja ima bliskosti sa aranžmanskim zvukovljem System Of A Down. Također, album donosi i nekoliko neočekivanih kompozicija - tugaljivo lagane kratke ambijentalke "The beach" sa ženskim plačom i jecajima, "Crickets" sa atmosferom cvrčanja cvrčka na čvoru crne smrče, ali i posve drugačiji pop dance-rock naslov "Sex raptor" koji kao da je kombinacija Duran Duran, Bloc Party i Trevor Hornovih produkcijskih zahvata, te otkačena zezalica "Kangarooster meadows" koja kao da je skladana za Muppet Show. "Crow town" je indie-rock instrumental na pragovima kasnih The Birthday Party, ranih Caveovih The Bad Seeds i teških valjajućih ritmova Killdozer gdje se dočarava odmetnička idila Divljeg zapada, dok je još jedan instrumental "Rotting horse" mješavina post-rocka i laganog atmosferskog black metala s naglaskom na ambijentalne eksperimente Pink Floyd. Pretposljednja "I think we are both suffering from the same crushing metaphysical crisis" je moćan eksperimentalni melodični hardcore u trajanju od sedam i pol minuta u kome ima svega i svačega - od krikova, pjevanja, zvukova video igrica, raznoraznih samplova i zapetljanih aranžmana do laganih atmosferičnih psycho detalja, međuigri gitare i piana, te žestokih gitarističkih hard/heavy riffova. Ovo odlično djelo završava instrumentalna skladba "Lif" sa pletenjem gitarskih žica koja je kružni tok albuma i nastavlja se na početnu "Hyperborea".

Sve skupa, sjajan album ovih Amera koji su poduzeli strahovito obimnu svjetsku turneju koja je započela 11.III 2008. na Novom Zelandu, a do 2.VI kada je završavaju u Sjevernoj Irskoj na rasporedu im je ukupno 58 koncerata u Japanu, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Tajlandu, Kini, Singapuru, Maleziji, Turskoj, Izraelu, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Grčkoj, Rumunjskoj, Ukrajini, Latviji, Finskoj, Norveškoj, Danskoj, Belgiji, Britaniji, Francuskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Rusiji, te dakako u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Stoga preporučamo - ne propustiti!

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 14/04/2008

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Hindsight

EMMURE: Hindsight (2020)

| 30/06/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Tied To Our Screens

.UPSET: Tied To Our Screens (2020)

| 29/06/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Angel's Breath

ANGEL'S BREATH: Angel's Breath (2020)

| 24/06/2020 | pedja |

>> opširnije


cover: A Wanderful Life

MUSHROOMHEAD: A Wanderful Life (2020)

| 22/06/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: The Last Grinjober

BOLESNO GRINJE: The Last Grinjober (2020)

| 21/06/2020 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*