ADELE: 19 (XL Recordings, 2008)

Premda nismo zaluđeni da pratimo pop scenu i albume sa UK no.1, evo jednog koji nas je posebno oduševio. Adele je bez ikakve sumnje nova pop zvijezda kojoj etiketa 'pop' ne pristaje. Ona je umjetnica i biti će sa nama nadamo se narednih 30-40-50 godina (ako ne i više). Etta James, Ella Fitzgerald, Marvin Gaye, Aretha Franklin, Otis Redding, Kelis... i domaća Spina u fantastičnoj varijanti!!!

Adele Laurie Blue Adkins je rođena 5.V 1988. u Londonu, te je skoro preko noći ostvarila želju svakog glazbenika (bilo Britanca, Europljana, Amerikanca itd.) da se nađe na UK no.1. Njen debi album "19" došao je u prvom tjednu nakon izdavanja direktno na prvo mjesto najprodavanijih albuma u Britaniji (28.I 2008.), te su je kritičari s pravom nazvali novom Amy Winehouse, a ja bih dodao: i puno bolja. Ona je diplomirala u Brit School Croydon (južno predgrađe Londona) 2006., a svoj prvi javni nastup imala je u školi pjevajući skladbu "Rise" Gabrielle, te je bila članicom školskog vokalnog sastava u kojoj je bila i sama Amy Winehouse. Tu su bile još Katie Melua, Leona Lewis i Kate Nash (moguće nove zvijezde?). Imala je i mini turneju po Britaniji nastupajući sa prijateljima Jack Penate (znan kao Jamie T), Raul Midonom, Devendrom Banhart, Amos Lee, Keren Ann i pratećim sastavom Exist, a svoju prvu solo turneju održala je koncem 2007. Prvi singl "Hometown glory/ Best for last" objavila je 22.X 2007. u ograničenoj nakladi za etiketu Pacemaker Recordings prijatelja Jamie T-ija koji je više nego oduševio njezinom baršunastom vokalnom izvedbom poput crnkinje i jednostavnom klavirskom minimalističkom glazbom s pozadinskim gudačima u pjesmi "Hometown glory", dok je "Best for last" odpjevala u gospel stilu uz pratnju bas gitare, klavira i nekoliko pratećih vokala. Singl je dospio do zavidnog no.32 u UK. Početkom 2008. objavila je drugi singl "Chasing pavements", sjajnu skladbu koja pršti emocijama, njezinim senzualnim i uzbudljivim vokalom, te raskošnim koloritom plesnog r'n'b-a podebljanog bogatim orkestracijama gudača zauzevši UK no.2. I to bi u nekim slučajevima bilo dovoljno jednoj tzv. početničkoj sreći da nije odmah nakon toga izašao i debitantski album za koji se može reći samo jedno na nekoliko potencija - sjajno, sjajno, sjajno...

Adele - Chasing Pavements


Album je kolekcija sjajnih glazbenih struktura obogaćenih raskošnim orkestracijama - plesnog trip-hopa ("Cold Shoulder"), gitarskih solo trenutaka koje izvodi sama Adele ("Crazy for you"), blues/soul-pop-rock/funka a'la Steely Dan ("Melt my heart to stone" i "Right as rain"), klavirskih minijaturnih laganica ("Make you feel my love"), plesnog kabaretskog blues-jazzy stila ("My same"), umjerenog elektronskog dance d'n'b-a ("Tired"), no najviše od svega oduševljava njezin nebesko modri prozračni vokal koji zvuči kao da je Ella Fitzgerald ponovno uskrsnula za milijunske populacije koji je nikada nisu slušali.
Uz ovakav vokal Adele može mirne duše pjevati i najbezazlenije pjesmice koje u njezinoj izvedbi zvuče savršeno. Iskreno do bola. Savršeno. Fantastično.

Genijalan album, prvi ovogodišnji kandidat za najboljeg pop-albuma 2008!

Fenomenalno. Nemam druge riječi. Obavezno provjerite.

I još nešto: Sade nikada nije ovako uvjerljivo zvučala.
Specijalno izdanje za Japan (na tržištu od 5.III 2008.) uključuje i tri neobjavljene pjesme "That's it I quit I'm movin' on", "Now and then" i "Painting pictures".

ocjena albuma [1-10]: 10

horvi // 15/02/2008

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*