home > mjuzik > Ritualmord

kontakt | search |

NEKROTIKER: Ritualmord (Death in Venice, 2024)

O ovom sam odličnom industrial/electronics projektu već pisao za prošli album Teeth Regurgitation (www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=32357) , stoga možete zamisliti kako sam cijuknio poput školarke iz lascitivnog animea kad sam naletio na novo izdanje. Da ponovimo, radi se o side projektu Johana Anderberga iz švedskog death metal sastava Deranged na kojem, ako me sjećane dobro služi- isporučuje vrsni industrial sa tendencijom ka filmskoj dramatici.
[  ]

Od otvarajuće 'Förmörkelsen' svi elementi sa prošlog albuma su tu: duboke frekvencije kao temelj na koji se onda nadovezuju bilo filmske, noise ili industrial sekvence i manipulacije kao izvrstan dodatak. Elementi filmskog 'suspensea' su opet tu, mada ritmička podloga i općenito usmjerenost kompozicije na pulsirajuću buku daju odličan background tim industrial noise izletima. Dinamika je također bitan aspekt- autor se ne zadržava previše na jednom mjestu već kroz kompoziciju čini više različitih zahvata i tako slušatelja drži angažiranim. Kao uvod u album nije moglo bolje. 'Vittrande Värld', nasuprot dramatičnom metaličnom otvaranju, vrlo brzo prelazi u ritmički industrial komad puno više nabrijan na filmsku muziku negoli na noise, no ne bojte se, ima sasvim dovoljno šuštanja da ne zapadne baš u potpuni artizam. Donekle bi se zbog vrste syntheva moglo nazvati futurističkim, ali ovo je kratka forma lišena harsh noise ekstrema, pa stoga zaslužuje da se posebno i valorizira. Kako sam ranije napisao- ritmički komad kojem elementi filmskog ugođaja dođu kao šlag na tortu. Autor je pronašao i formulu i stil sa kojima zasad ne može pogriješiti.



'Dísablót' je malo dulji komad, mračnije atmosfere od prethodnika, koji u svojih devet ipo minuta iznad vrlo duboke i mutne drone podloge šalta suptilno šuštanje, jezovite industrial momente, opet taj element stare horror ili futurističke sci-fi muzike, ali sve unutar određenog izričaja koji ne stremi ka ispadima ili nekim dramatičnim obratima smjera. Stvari možda jesu linearne, ali su vraški dobro posložene i prilagođene suzdržanom držanju slušatelja na ivici iznad bezdana paranoje. Bezdan koji možda ne gleda u vas, koristeći Nietzscheovu misao, ali vam se definitivno obraća, pogotovo kada počne ritmički dio kompozicije. Vrlo napeto industrial izdanje u koje niti u jednom momentu nisam sumnjao niti imao bojazni da neće biti dobro. Stvar završava monolitnim pulsevima nakon stišavanja svih ostalih elemenata.



'Avgrundens Gravitation' počinje lagano, opet više filmski, ali svi elementi se vrlo brzo uključuju ne ostavljajući vremena da uvod u skladbu postane naporan. Diskretna jeza šetanja mračnom ulicom ili velikim hodnikom stare rezidencije uz paranoidni osjećaj da vas netko prati. Svi navedeni elementi prožimaju kompoziciju isprekidani na momente kratkim presjecima noise šuštanja. Naslovna 'Ritualmord' je sekvencirana buka u trajanju od dvije ipo minute i intermezzo. Statement (?), tko zna, a nije ni bitno. Pojavljuju se digitalno izmanipulirani vokali, a i ova skladba svojom strukturom doprinosi općem dojmu horror ambijenta koji prožima ovo izdanje.



'Völva I Vision' počinje poput scene u kinu u post-apokaliptičnom filmu, da bi se taj sentiment upario sa ritualnim bubnjevima dajući na dinamici i uvodeći neke konvencionalnije glazbene elemente. Dark ambient sigurno, ali znajući kada uvesti bubnjeve, kada ih prekinuti, kada ubaciti vokalnu sekvencu, ostajem zadivljen sposobnošću autora da napravi vrhunsku industrial kompoziciju bez da poseže za bilo kakvim klišeima ili izletima u ekstremnu autogratifikaciju. Fabula albuma koja se razvija i ne tapka u mjestu. Priča koja se raspliće u ušima i paranoidnom osjećaju koji izaziva kod slušatelja. Završni stavak imena 'Grift' privodi album kraju sa svim elementima koji su i dosad bili prisutni. Od ritmičkih pulseva do blagog noisea.

Album inspiriran ezoterijskim ritualima potvrđuje Nekrotiker kao ime koje izaziva pozornost, a za nas ljubitelje dobre industriale i izrazito poštovanje. Nemam zamjerke.

Tracklista: 1. Förmörkelsen, 2. Vittrande Värld, 3. Dísablót, 4. Avgrundens Gravitation, 5. Ritualmord, 6. Völva I Vision, 7. Grift

ocjena albuma [1-10]: 10

marko šiljeg // 24/09/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Vicious Burger

BILLY SYNDROME: Vicious Burger (1989)

| 26/09/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Dobri ljudi

DODGER ARTFOOL: Dobri ljudi (2024)

| 24/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ritualmord

NEKROTIKER: Ritualmord (2024)

| 24/09/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Radios & Rainbows

KATE PIERSON: Radios & Rainbows (2024)

| 23/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Split with JUANITO)))

EDO ŽUĐELOVIĆ: Split with JUANITO))) (2024)

| 22/09/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*