home > mjuzik > Goo Goo Muck - A Tribute To The Cramps

kontakt | search |

VARIOUS ARTISTS: Goo Goo Muck - A Tribute To The Cramps (Cleopatra Records, 2023)

Posvete legendarnim The Cramps svako malo su učestale. Još odzvanja ona kompilacija Racous Records "Crampled! Volume 1 - A Tribute To The Cramps" iz 2015. gdje su između ostalih sudjelovali Vince Ray And The Bone Shakers, Goo Goo Muck i The Go-Kats (imaju nekoliko odličnih EP-ijeva), a iz dublje prošlosti pamti se francuska kompilacija "Larsen 19" (2002), te svakako nezaobilazni show programi Teenage Werewolves, jedni od najotkačenijih tribute performansa pokojnom Lux Interioru (pravim imenom Erick Lee Purkhiser, umro 4.II 2009.) i još uvijek živoj Poison Ivy (Kristy Mariana Wallace), ali glazbeno neaktivnoj od Luxove smrti.
[  ]

The Cramps su ostavili neizbrisivi trag i značaj u rocku premda nikada nisu ostvarili komercijalni uspjeh, debi album "Songs the Lord Taught Us" (1980) i treći "A Date with Elvis" (1986), istina, smješkali su im se s UK no.1 nezavisne liste najprodavanijih, živi "Smell of Female" (1983) je čak dospio i na officijelni UK no.74, kompilacija "…Off the Bone" (1983) je čak i bila nadomak generalnog uspjeha dosegavši UK no.44, a najpoznatiji singl "Bikini girls with machine guns" je jedini uspio dohvatiti top-40 (bio je UK no.35) i 1989. se vrtio na MTV u kolopletu, pazi sad, s Madonnom, Michael Jacksonom, Milli Vanilli, Paulom Abdul, Janet Jackson, Roxette, Fine Young Cannibals, Phil Collinsom, Simply Red, New Kids On The Block, The Bangles, Cher, Neneh Cherry, Bon Jovijem, Princeom, Tears For Fears, Duran Duran, The Cure, Guns'n'Roses, R.E.M., Aerosmith, Rick Astleyjem, Alice Cooperom, pa čak i Samanthom Fox. Međutim, definitivno jest da oni nikad nisu bili, a niti mogli biti mainstream za najširu publiku jer su imali jezovite horror priče od kojih se doslovce usereš od straha i paranoje. Od 1980. do zaključno 2003. su objavili 9 studijskih albuma, samo 2 službena live zapisa, 4 kompilacije, 2 EP-ija i 23 singla uz gomilu boottleg izdanja ama baš nikad ne ostvarivši veći tiraž od 150.000 prodanih primjeraka niti u trenutku najveće im ekspanzije.

www.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_nfI7gVeW1HHv94AjFzhAftqsO24qra5gw



Ovdje je američki nezavisni Cleopatra Records okupio raznoliko šarenu ekipu bendova i izvođača kako bi se odala nova počast 'grčevima', nikako s neke druge, modernističke strane mada to ne bi bio nikako loš potez, dapače, ovdje je sekta istinskih poklonika najpoznatijih, ili, nekih manje znanih pjesama, nije važno, inspirirana čitavim horrorom dala svoj obzor sa svojeg aspekta. Prije svega, ovdje je stari otpadnik Shooter Jeninngs na samom uvodu obradio "Human fly", jednu od prvih The Cramps pjesama kada su se segačili s hitom "Lonesome town" Ricky Nelsona iz 1959. (USA no.7), a odmah potom slijedi danski The Courettes s glavnom hitčinom "Bikini girls with machine guns" uz ženski vokal Flavije Couri. Meni je ovdje najveće iznenađenje finski gothic metal band The 69 Eyes koji je "Aloha from hell" obradio u skoro pa najboljem izdanju od svih prisutnih jer se transformirao u žestoki križanac rockabillyja i r'n'r-a, basist Archzie (Arto Väinö Ensio Ojajärvi) svira kao da lupa kontrabas trgajući mu strune, a frontmen Jyrki 69 (Jyrki Pekka Emil Linnankivi) pjeva poput najbijesnijeg Elvisa Pelvisa, premda kralja rock and rolla nikad nismo čuli u razjarenim izdanjima, čak niti na dokumentarnim filmovima.



Dalje se giba poznati surf "I was a teenage werewolf" sa pshidelikom relativno novijeg Night Beats iz Seatllea (ništ posebno), pa The Brains s garažnim tretmanom "Goo goo muck" kojeg bi primjerice naši Mojo Man From Mars odvalili u znatno jačem 'druku i šusu', eh, da su bili pozvani, a isti su dobili i još jednu rolu za "I can't hardly stand it" (sa spomenute kompilacije "…Off the bone"), no iskreno, na mene nisu ostavili neki poseban utisak zbog neubjedljivo patetičnog i premirnog baby vokala. Mirna "Primitive" je opet ženska vokalna izvedba Hillbilly Moon Explosion u drajverskoj soft kurtoaziji s mogućim hitoidnim potencijalom, stari aduti Flamin' Groovies za koje se možete čudom čuditi da još uvijek rade obradili su dostojanstveno umjereno grozan komad "Fissure of Rolando" kao što im je bila povratnička album grozota "Fantastic Plastic" (2017), prva nakon "Rock Juice" iz 1992., taman ko' da Prljavo Kazalište ili Parni Valjak s današnjom snagom i ekipom tražite da obradi svoju omiljenu pjesmu Sex Pistols, The Clash ili The Stranglers, punk bendova koje su slušali i utjecali na njih. Sigurno bi ispala ovakva bezalkoholna limunada s palcem prema dolje, stari smo, čuvamo se poroka, sviramo samo fine pjesme bez ikakve energije.

Dobar komad riffova isporučuje Blitzkid s "Garbageman" dobrano izašavši u klavirski finiš, a zamislite, ovdje se pojavljuje i sestra Jerry Lee Lewisa - Linda Gail Lewis u rhythm'n'blues komadu "The way I walk it" uz pratnju Danny B Harveyja i Clem Burkea. Najotkačenija u originalu "Can your pussy do the dog" pripala je The Fuzztones s vrlo niskim primitivnim, gotovo gažerskim pristupom zabavnjaka na terasi za svadbu onog sloja koji se čitav život pokušava prilagoditi okolini prateći trendove i biti uvažen u društvu - imati kuću, dobar auto, vikendicu i porodicu, a ustvari nema ništa u sebi osim napuhanog egocentrizma u želji za posesivnim napretkom na društvenoj skali.

Pazite, da se razumijemo, ovo je odličan sklop od 35 minuta vrlo zabavne tribute kompilacije velikanima žanra isto kao što je i Kićo Slabinac ranih 80-ih napravio dva rock and roll albuma s obradama, a pokojni velikan rock kritike Darko Glavan ga je u startu posrao smatrajući ga bezveznjakom nakon čega Kićo više nikad nije radio rock. Ne kažem da se Lux previre u grobu kad čuje ove prerade, drago mu bilo iz pakla kojeg zaslužuje, a možda i iz raja, da dečki i cure rade reinterpretacije njegovih pjesama. Makar bilo kakve, još uvijek je prisutan na zemlji u sferi propadajućeg žanra psychobilly koji uglavnom nema više nikakve veze s onime što je radio i stvarao.

Naslovi: 1.SHOOTER JENNINGS - Human fly, 2.THE COURETTES - Bikini girls with machine guns, 3.THE 69 EYES - Aloha from hell, 4.NIGHT BEATS - I was a teenager werewolf, 5.BAT!/ THE BRAINS - Goo goo muck, 6.HILLBILLY MOON EXPLOSION - Primitive, 7.FLAMIN' GROOVIES - Fissure of Rolando, 8.BLITZKID - Garbageman, 9.THE BRAINS - I can't hardly stand it, 10.LINDA GAIL LEWIS, DANNY B HARVEY & CLEM BURKE - The way I walk, 11.THE FUZZTONES - Can your pussy do the dog?, 12.STELLAR CORPSES - Fever

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 09/08/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*