home > mjuzik > Diskografija 1981-1995

kontakt | search |

HAUSTOR: Diskografija 1981-1995 (Jugoton/Dallas, 1981)

HAUSTOR - Haustor (1981, Jugoton)

[  ]

Malo tko se može pohvaliti činjenicom da je postao popularan nakon samo jednog televizijskog nastupa kao Haustor u kasnu zimu 1981. kada su nastupili u emisiji "Nedjeljno popodne" premijerno izvodeći svoj prvi singl "Moja prva ljubav". Nevjerojatna je činjenica da su postali medijska ljubav najšireg auditorija na prvi pogled; Darko Rundek je imao radnički kombinezon i bio je našminkan poput transvestita, te je djelovao potpuno ortodoksno spram svih yu - new wave rockera koji su se trudili što bolje skinuti image svojih idola. No, pjesma je postala nacionalni hit, te ujedno najvećim u karijeri banda. Samo jedan jedini singl je bio dovoljan da Haustor bude uvršten u izbor najboljih yu - bandova i nastupi na zagrebačkom Bijenalu tog proljeća zajedno s Električnim orgazmom, Šarlo akrobatom, Laboratorijom zvuka i gostima iz Engleske - Classics Nouveaux i Gang Of Four. Koncem svibnja objavljuju prvi album "Haustor" koji je u određenoj mjeri razočarao jer se pretpostavljalo da će nakon ovakvog sjajnog singla slijediti još bolji album. Takvoj atmosferi najviše je kriv odličan i previše kvalitetan singl koji je na vrlo domišljat način imao svega šest stihova koji su govorili o svemu, svačemu i ničemu. Album sadrži 9 pjesama u kojima vlada potpuno nevina atmosfera - to su pjesme koje uglavnom govore o Rundekovim imaginacijama koje je doživljavao šetajući Zagrebom (pjesme "Noć u gradu", "Crni žbir") ili su pak dio realizma ("Radio", "Mijenjam se"). Pjesma "Tko je to" je pokušaj priče za malu djecu ("… tko je pojeo Sljeme jutros i popio Savu? Tko je brljao naše smeće?…"), dok su posebnost albuma impresionistička reggae "'60 - '65", najlaganiji komad na ploči "Lice" koja odiše potpuno drugačijom slikom i doziva duh artizma, te najoriginalnija pjesma "Duhovi" koja se iz vedrog i veselog ska - new wave obrasca pretvara u groteskno bizarnu pijano bolesnu psihodeliju koja završava u jarku pored kukuruza. Tekst pjesme je na kajkavštini, tako da je to jedna od prvih domaćih rock pjesama otpjevanih na dijalektu i kao takva spada u pionire etna u Hrvatskoj. Budući da je Haustor imao odlične koncerte i repertoar, te zbog mnogih razloga (politički, izdavački) u sumnjama oko moguće cenzure nije na album uvrstio pjesme "Cijeli svijet je bolestan", "Kad mi pukne film", "Podne" ili "Sve znam" dobar dio njihove publike je ignorirao ploču. Kao singl s albuma je skinut "Radio / Crni žbir" koji je prošao prilično blijedo, dok su kritike i recenzije bile povoljne. U izboru kritičara magazina Džuboks singl "Moja prva ljubav" je proglašen uz "Maljčiki" Idola i "Ona se budi" Šarla akrobate najboljom malom pločom 1981.

HAUSTOR - Treći svijet (1984, Jugoton)

[  ]

Jedan od epohalnih albuma cjelokupne yu scene objavljen je u proljeće 1984. nakon trogodišnje pauze u kojoj su objavili jedino blijedi singl "Majmuni i mjesec" koncem 1981. koji je prošao potpuno neprimjećeno. Haustor je ovaj album dugo vremena odgađao zbog odsluženja vojnog roka, a kada je objavljen smatralo se da je zakasnio sa zvukom i da to više nije u trendu. Međutim, kritike su bile fascinantne - malo tko je mogao pronaći bilo kakav nepotreban detalj na njemu jer je sve savršeno dobro funkcioniralo - funky - reggae obrasci kakvih do tada nije bilo na našoj sceni, perfektna produkcija Željka Brodarić Jappe, odlični instrumentalistički potezi koji se poigravaju hipnotičkim plesnim minimalizmom, briljantni tekstovi koji govore o propasti jednog sistema koji nije nikako mogao opstati (pjesme "Neobičan dan", "Radnička klasa odlazi u raj", "Treći svijet") ili pak na mračan način osmišljen koncept albuma koji progovara sofisticirano o nizu sasvim slučajnih sličica koje dočaravaju puno autorsko bogatstvo i sam umjetnički dekor. Posebnost zvuka čine ritmovi i učestalost izmjena duhačke sekcije kroz nadogradnju te efektno korištenje zampone, quice, kongi i talking drumova što je Haustor približilo samim velikanima reggaea - Black Uhuru. Dvije vrlo čudne pjesme "Patuljci u vrtu" i "Donje strane munje" govore o tajkunu koji živi u raskošnoj vili, odnosno o Rundekovoj fikciji zatvora, nizaju nabacane kolaže na koje je prilijepio puno interesantnih sličica koje naoko nemaju nikakve međusobne veze, a istovremeno govore mnogo toga. Upravo ta velika autorska sloboda rezultirala je time da album dobije karizmatičnu auru.
S albuma nije skinut niti jedan singl, dok su pjesme "Neobičan dan" i naslovna "Treći svijet" emitirane kao TV spotovi, no to je bilo suviše neobično za njihovu publiku koja je očekivala novi slatki hit poput "Moja prva ljubav". Unatoč svemu, bio je to iznimno moderan i kreativan album gdje je band potpuno ovladao mnogim glazbenim zakonitostima okrenuvši ih u svoju korist. Rock kritika ga je proglasila jednim od najboljih albuma godine uz "Čuvaj se!" Denis & Denis (album godine), "Bijelo dugme" (album s Tifom) Bijelo dugme, "Katarina II" Katarina II, "Pozitivna geografija" Bajaga i "Das ist Walter" Zabranjeno pušenje.
Pjesmu "Neobičan dan" su 1997. obradile Vještice koja je u njihovoj verziji postala hitom.

HAUSTOR - Bolero (1985, Jugoton)

[  ]

Nakon nevjerojatnog albuma "Treći svijet" koji je totalno ostao u margini popularnosti i bio ignoriran od publike, nezadovoljni Srđan Sacher odlazi iz banda prepuštajući ga Rundeku koji je na vrijeme uočio da se mora nešto bitno promijeniti kako bi band zadržao na okupu. Premda Haustor nikada nije bio band sa stalnom postavom, niti su održavali turneje poput ostalih sastava tog vremena, imao je prepoznatljivu nit koja ga je odvajala od svih izvođača koji su stasali u doba novovalne eksplozije - to su bile prije svega pjesme koje su se razlikovale od ostalih upravo zbog neobičnih priča i dramatizacije, te glazbe koja je vukla na reggae i glazbu zemalja trećeg svijeta s povremenim lokalnim folklornim motivima.
"Bolero" je prikazao prije svega Rundeka kao čvrstu autorsku ličnost koja ne mijenja svoje stavove i vrlo dobro umije koristiti vlastiti talent. Niz sjajnih pjesama u kojima je prepleo elektroniku i ritam mašinu s latinskom glazbom (pjesma "Bolero"), napisao jedan od prvih rap komada u Jugoslaviji ("Take money nad run" s gostom Rade Šerbedžijom) , poletno naglasio britkost jednostavnog rock izraza ("Ja želim"), poigrao se kaubojskim životom i špageti westernima ("Šejn"), usput ponovio gradivo s prethodnika kroz ratne barikade ("Sejmeni"), te napisao prvu baladu vrlo mračnog ambijenta ("Šal od svile"). No, najveći potez koji su mnogi sumnjičavo (ne)očekivali je bio singl skinut s albuma - "Ena". Bio je to potpuni pogodak koji je Haustoru ponovno donio status tržišnog uspjeha, upravo ono što je manjkalo albumu "Treći svijet". Hit ih je vratio u sam fokus jugoslavenske scene, te se nametnuo vještom kombinacijom bijelog reaggea i rocka uz lako pamtljiv tekst i savršen komercijalan refren.

HAUSTOR - Tajni grad (1988, Jugoton)

[  ]

Prvi i jedini put Haustor je nastupio na jednom festivalu zabavne glazbe, na Zagreb festu 1987. i tom prilikom su izveli kompoziciju "Samo na čas" koja se savršeno dobro uklopila u ondašnji gothic - dark rock obrazac u vremenu kada se iz naftalina ponovno popularizirao rad Joy Division, a glavne zvijezde na svjetskoj rock sceni su bile The Sisters Of Mercy, Mission, The Cure, Public Image Limited i Siouxie And The Banshees. Eksperimentalni pokušaj organizatora Zagreb festa da ga osvježi rock i pop izvođačima zasebno od uobičajene priredbe ponudio je široki spektar izvođača, no prošao je potpuno blijedo u medijima, tako da Haustor nije odigrao nikakvu značajnu ulogu.
Srđan Sacher je definitivno napustio sastav i oformio Vještice, ali je sudjelovao kao prateći glazbenik u čak pet od devet kompozicija na albumu "Tajni grad". Album je objavljen u proljeće 1988. i izbacio singl "Ula ulala" kojim su dosegli status poluhita. Premda album nije iznjedrio više niti jedan hit, čitav materijal je ponovno potvrdio Rundekov veliki talent za komponiranje pjesama u kojima je spojio kreativnost i komercijalnost. Pjesmu "Skidaj se" je napisala i svirala grupa Hipno, sve ostale kompozicije su Rundekov rad. Najjači dojam ostavile su pjesme "Uzalud pitaš" - melankolična balada s laganim prizvucima Anda, naslovna "Tajni grad" u plesno - psihodeličnom maniru koji će sredinom devedesetih biti prepoznat pod referencama trip - hopa, plesni funky komad "Čudne misli" (…"ja sam razbludni sin, sama magla i dim, mokrih cipela gradom prolazim"…) obogaćen mnogim dosjetljivim instrumentalnim improvizacijama i aranžerskim eksperimentima. Glavno obilježje albuma jest napuštanje bilo kakve sofisticirane socio - političke tematike s kakvom je Haustor redovito bio prisutan na prethodnim albumima. Sve pjesme su individualne prirode i prikazuju niz Rundekovih artističkih opsesija.
U godišnjem izboru Yu kritike (po magazinu "Rock") proglašen je najboljim rock albumom 1988.

HAUSTOR - Ulje je na vodi (1995, Blind Dog record / Dallas)

[  ]

Dugo vremena nije bilo jasno što se dogodilo sa sastavom. Nigdje nije bilo objavljeno da su se definitivno raspali, jedino se početkom devedesetih pojavilo u nekoliko navrata napisi u novinama da se Rundek preselio u Pariz, no sedam godina nakon albuma "Tajni grad" kada je objavljen ovaj koncertni zapis postalo je jasno da se Haustor odavno preselio u povijest i da više nikada neće ništa objaviti u staroj postavi.
Album je originalni zapis koncerta održanog u Kulušiću 6. siječnja 1982. sa originalnim konceptom - u uvodu slijedi čestitka Nove 2082. godine od strane jedinog preživjelog posjetitelja Haustorovog koncerta koji je imao 114 godina. Znam da 6. siječnja 2082. neću biti više živ, no baš me zanima hoće li se itko prisjetiti što je Haustor napravio tog datuma prije ravno stotinu godina. Bilo bi u redu da se održi podsjetnik u Kulušiću (ako ga bude) ili na nekom drugom mjestu.
Ovdje je Haustor bio u svojoj najjačoj ska - reggae maniri u pjesmama "Podne", "Radio" "'60 - '65", "Neobičan dan", a bilo je izleta i u brze punk - new wave formacije kakvih nije bilo na njihovim albumima (pjesme "Cijeli svijet je bolestan", "Pogled u bb", "Capri"), te stiliziranja na natruhama kraut rocka ("Kad mi pukne film", "Sve znam"). Naravno, ovdje je prisutan kompletan materijal s prvog albuma u mnogim izmijenjenim aranžmanima koji ovdje puno bolje funkcioniraju zbog mnogobrojnih zvučnih eksperimenata, različitih improvizacija i odličnog Rundekovog vokalnog performansa. Najoriginalniji komadi su "Duhovi" u potpunoj verziji s kompletnim bizarnim ludilom pijanke i atmosfere kakvu nisu mogli objaviti na ploči, te frenetična završnica u "Moja prva ljubav" gdje su potpuno ubrzali ritam pjesme dovodeći ga do bizarne samoironije. Sat i pol odličnog art rock koncepta začinjenog Rundekovom karizmom u vremenu kada je u Haustor spadao u sam vrh jugoslavenskog rocka svjedoči ovim materijalom izvučenim iz nečije privatne kolekcije.
Istovremeno, Croatia records je objavila kompilaciju "Haustor 1981 - 1984 - 1985 - 1988" sa najvažnijim studijskim zapisima banda. S albuma "Treći svijet" i "Bolero" je uvršteno pet, a s prvog i posljednjeg albuma po četiri kompozicije. Ovaj neočekivani diskografski potez afirmirao je Haustor iz zaborava, tako da se band ponovno okuplja i održava koncertnu aktivnost što je rezultiralo velikim koncertima kakve Haustor u doba svoje najveće popularnosti nije imao.
Darko Rundek je nastavio solo karijeru. Prvi album "Apokalipso" objavio je 1996.

horvi // 01/02/2004

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*