home > mjuzik > Ламуа, EP

kontakt | search |

ЛАМУА: Ламуа, EP (d.i.y./ bandcamp, 2022)

U stilskom aspektu ovaj friški makedonski kvintet iz Skopja je vrlo sličan Stevinom (Steva Pivnički) Acid Father iz Sombora. Znači žustri sludge metal s gnijevnim vokalom.
[  ]

Samo ime Ламуа je arhaični makedonski naziv za zmaja, točna transkripcija je 'Ламja', ali je baš zbog autohtonosti korištena kombinacija ćirilice i latinice u samom izrazu. A također vokalist Darko Nasteski pjeva na makedonskom. Bend ima popriličan dosje; Darko paralelno radi i u death/ thrash/ groove sastavu Vehementor iz Kičeva (album "Dungeons of Grotesque Symmetry" su realizirali 2019. za Satanath Records), a nekoć je bio u službi danas neaktivne progressive metal-rock skupine Crimson Sunrise (prestali s radom negdje 2004/2005). Svi ostali su došli iz različitih žanrovskih metal/ rock sfera (progressive, symphonic, black, doom, death, power, thrash) i iz također danas neaktivnih skopskih bendova Siniac, Лелек, Victim of Changes, Embryotomy, Serpentine Fire, te iz kumanovskog Timesand. Što dovoljno govori da im iskustva ne manjka s obzirom da su sve ovo bendovi koji su radili uglavnom u prvoj dekadi 21. stoljeća i iza sebe su ostavili dostatne studijske zapise.



Ovaj EP s 3 autorske kompozicije im je kao bend Ламya prvo izdanje, te odmah na početku valja pohvaliti odličnu produkciju s kompaktno razdvojenim gitarama Metodi Suleva i Filipa Zlatkovskog, te uigrane ritam sekcije (Sergej Ničev - bas, Dojčin Petrovski - bubnjevi), a baš ovako uspostavljen zvuk donosi i neophodnu čistoću inače vrlo mutnog, često i previše prljavog sludgea. U ovih nepunih 12 minuta se razara teškim mljevenjem s nabreknulim bas linijama kao da su namjerno skliznuli u groove tenzije mada u principu imaju sasvim drugačiji, daleko mračniji intenzitet. A on se odnosi i na eterično mračnu liriku u korespodenciji razmeđa black, dark, gothica i epic/folk metala: uvodna "Hеповрат", inače najbrža i najžešća s repetirajuće režavim riffovima, znatno kraćim disonantama od uobičajenih, prilično bliska tvrdom stoneru naplavljena je goropadnim emocijama imaginarne kraljice, ledene i nedodirljive - 'И чекам да те однесам/ Таму каде човек сеуште не бил…/ Ти си поглед кој ме носи во далечина/ Ти си мојот неповрат' ('I čekam da te odvedem tamo gdje čovjek još nije bio…/ Ti si pogled koji me nosi u daljinu, Ti si moj nepovrat'). Može se reći - hit, a obrati li se pozornost, sve pjesme su kratkih formata do maksimalno 4 i pol minute.



"Замокот на смртта" je opasan komad, ratnički i epski luksuz od horora tromijeg struka s uvodnim, kraćim kompleksnijim derivatima po kojima se uočava njihova progressive prošlost, a lirika pije dušu, muči i ubija pred najezdom šrapnela kada na bojnom polju steže hladna ruka, smrzava se tijelo, oči postaju crne i okamenjene usred dvorca smrti, krika tišine i zavijanja vukova u daljini. U obrednom i isprekidanom tempu ovaj EP okončava "Aлов Хаjaгрива" na tekst Tome Siljanoskog funkcionirajući poput neke mitološke predaje o 'Бестрашен и моќен Господар на тајниот знак', neustrašivom i moćnom gospodaru tajnog znaka u zagrljaju Vadžravarahija, što opet otvara novi simbolizam i nove horizonte ka smjeru benda da ima itekakve ambicije ka povezivanju osnovnog načela - bajkovitosti i mistike svjetova zmajeva i aždaja s paralelnom realnošću i SF tematikama.



Može se učiniti da lebde u tim poetskim varijacijama vlastite mitologije i da moguće još nisu utvrdili neku preciznu fabulu. A i ne treba biti. Meni se više čini da je ovo dio nečega daleko konkretnijeg, samo insert iz budućeg možda, konceptualnog albuma gdje upravo makedonski jezik diktira zanimljiv sadržaj od EP izdanja do epskog, pomalo i nestvarno čudnog, mističnog, dugosvirajuće kompletnog djela za sludge kao žanr.

Naslovi: 1.Hеповрат, 2.Замокот на смртта, 3.Aлов Хаjaгрива

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 27/06/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*