home > mjuzik > Zaustavi vrijeme

kontakt | search |

PROJEKT: Zaustavi vrijeme (Aquarius Records, 2020)

Friški riječki bend okupljen oko kreativnog trojca kojeg čine Andrija Zrinski (vokal, gitara, klavir, tekstovi), Filip Goleš (programi, klavijature, glazba), te multiinstrumentalist i drugi kompozitor Vedran Vučković već na ovome albumu prvijencu nakrcao se potencijalnim mainstream hitovima kakvi obično dolaze nakon podosta sezona sakupljanja iskustva, razmatranja propuštenih prilika, krivo postavljenih načela, eksperimenata i kojekakvih, najčešće nezaobilazno turbulentnih kreativnih putešestvija.
[ Projekt ]

Projekt   © 2020

Slobodno ću reći da od ponuđenih 10, dakako autorskih pjesama ovog benda s ne baš originalnim imenom koje aludira da je samo nekakav probni pokušaj, nema nikakvih vrludanja ili zaobilaznih stranputica. Kompozitorski su kristalno jasno ciljane na vedru atmosferu, vječite emotivno-ljubavne odnose u kojima se leti od ushićenja, ali i pada na ispitu izdržljivosti živaca, a jedini zaobilazak jeste negiranje i ignoriranje kurentne stvarnosti 2020. koju ne treba navoditi po depresivnim nivoima i svim restrikcijskim kočnicama. Ta atmosfera koju su uspjeli dobiti veže sjećanja na daleko sretnija i optimističnija vremena mada ih unazad tridesetak sezona i nije bilo u izobilju, ali romantična iluzija i privid u popularnoj glazbi uvijek dobro dođe za sugestivno odstranjivanje svakodnevnih sivih eminencija.



Oboružani kompaktnim sviračkim pristupom (tu su još Dajana Marelja Pašalić - violina, Daniel Srdoč - harmonika, Tino Margan - bubnjevi) s još cijelim nizom gostiju (klavir, kontrabas, saksofon, truba, trombon, zbor, udaraljke, prateći vokal…), prezentirali su obiman stilsko-produkcijski konglomerat koji kreće od uvodno najmoćnijeg, optimistično galopirajućeg komada "Blizu" podražavajući brit-pop estetiku Boo Radleys u kojoj se evidentira i majstorstvo velikana poput Elvisa Costella i Bowiea što su crpili i dobar dio soul nasljeđa i čuvenih 'zvučnih zidova', te ubjedljivog hita "Daj" vežući se na ovaj bogato izgrađen poletni zanos mada je poetski uronjen u 'velike slatke brige' koje su trajale koliko su se mogle održati. Elektronski nabijena "Raširi ruke" new-wave/ new-romantics/ dance-rockom 80-ih u kome se pronađe Duran Duran, Japan, Simple Minds i Ultravox finesa (ne treba smetnuti niti violinu, sjetite se magičara Billy Curriea na električnoj violi i violini) je jedan od futuristički koncipiranih komada s obzirom da ovakav predočen stil još uvijek ima svježinu što se otkriva kroz brojne retro zvijezde današnjice, da bi se s narednim "GKL" i "Gledaj kako letim" ušlo na laganiji i baladičniji teren ljubavnih svađa, odlazaka i razmirica ('razbila je par kristalnih čaša, letjelo je i par tanjura'), te tužne "10DoDeset" s pomalo gospelovskim blues-pop relacijama gordo postavljenog progressive aranžmana koji će podsjetiti i na euforičnije momente Gibonnija.



Rocka s predznakom indie hvataju se u temi "Još jednom" pogodnoj za ljubitelje širokog raspona od R.E.M. do National, a malčice kompleksnija s promjenama tempova "Znam da možeš" pokazuje da Projekt zasigurno ima i kompozitorskih ambicija na artističkoj razini. A bilo bi neoprostivo da se s ovakvom postavom u kojoj su harmonika i violina ne pozabave i folk medikamentima; zadnje dvije su akustične "Idem s njom" i naslovna "Zaustavi vrijeme" dozvolivši i ponešto dulje gabarite do 5 minuta s razgaljenijim vokalima, zborom PZM Kaplan u prvonavedenoj, te himničnim arijama u zabavnom dekoru okrenuvši onu početnu, furiozno nabijenu etažu u posvemašno klasičan srednjestrujaški dijapazon protiv kojeg u ovakvom stilsko šarolikom izdanju nitko ne bi trebao imati zamjerke jer ovo nije suhoparno reciklirana i odmjereno montirana kolekcija lakoglazbenih instant štoseva.

Puno strasnih instrumentalnih detalja, privlačnih melodija, žanrovski lepršavih metamorfoza, te poetskih igara između ljubavi i mržnje barem na ovih 36 minuta ukusno i rockerski zabavno dotjerano s jasnim pop konfiguracijama odbija od sebe svo sivilo i apatičnost u kome se svijet našao na početku treće decenije 21. stoljeća. Uistinu je potrebno i ovakvih injekcija da se zaustavi vrijeme na intimnim relacijama koje su se, stjecajem okolnosti pretvorile u 'passe'.

Naslovi: 1.Blizu, 2.Daj, 3.Raširi ruke, 4.GKL, 5.Gledaj kako letim, 6.10DoDeset, 7.Još jednom, 8.Znam da možeš, 9.Idem s njom, 10.Zaustavi vrijeme

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 15/02/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*