home > mjuzik > Vodič kroz galaksiju za redikule

kontakt | search |

VALENTINO BOŠKOVIĆ: Vodič kroz galaksiju za redikule (Mudri brk, 2018)

Dugo vremena trebalo mi je da započnem pisati nešto o nečem što odgađam jako dugo. A to dugo ide u 2014 godinu, kada sam prvi puta čuo Roketomobil. Pjesmu, koja mi je bila toliko čudna, da mi se nakon par puta počela sviđati. Čudan, pomalo smiješan vokal, još čudniji "hrvatski" s otočkim narječjem i čudna muzička podloga. I naravno, čudno ime. Valentino Bošković. Bend sigurno nije. A da je solo pjevač i da mu je to pravo ime, vjerojatno bi ga promijenio u neko umjetničko. Ili ne!?

Prilično se vremena nije baš puno znalo o kome ili čemu se radi. I prvi objavljen album, VSSR, nije baš dao objašnjenja, već upitnike iznad glava. Tko je ovo? O čemu pjeva? Da li je to stvarno tako dobro ili je to privid? Kakve su to gluposti o koncertu 2046? Kad će svirati u Zagrebu?
U međuvremenu se i Asinhrono uglavilo u mojoj glavi. I htio sam nešto napisati. A nisam mogao. Jer nisam znao.

Nisam znao ni dvije godine kasnije, kad se pojavila Marsovska listina. To je već ličilo na jednu dobro zaokruženu cjelinu. I mirisalo na album godine. Kako je moj kolega Bir, na kraju te godine napisao...

Sama činjenica da mi se neki domaći album zalijepio toliko da ga proglasim albumom godine čini ovu godinu ne prosječnom, nego vrhunskom. A ova druga poslanica s Marsa to svakako jest. Iako je Terapija do sada propustila pisati o Valentinu Boškoviću ponajviše zahvaljujući lijenosti moje malekosti, štovatelj sam od samih početaka i već sam s prvim albumom ovog bračkog kozmonauta bio dovoljno potaknut da neke od stvari uključim u izbor "naj 2014.". Prošle godine (2015.) najsingl godine bio mi je upravo Valentinovićev "Adeyata", tada objavljen kao najavni singl, i samim time mi je ovaj album i bio među najiščekivanijim. Čime je dakle to brački kozmonaut Valentino, koji se s Vidove gore lansirao put Marsa i ove godine nam odaslao drugi album izdan na bandcampu, zaslužio da mi bude najbolje izdanje 2016.? Ukratko, svojom nevjerojatnom neobuzdanom srećom i adiktivnošću u kombinaciji s originalno upakiranim otočkim glazbenim duhom. Ova dijalektalna posveta rodnom Braču kroz psihodeliju obasjanu blještavilom diskoteke stvara neobranjivu ovisnost. Uz to marsovska udaljenost pruža nam neopterećenu tekstualnu pronicljivost u opisivanju bračkih lokalizama. Tako Valentino pjeva o tome što rade popovi dok ne spavaju (Marsferatu), kuda idu cicipjoverice (Pymbylymby), uzfali mu ponekad s, c i d (Supra cosmos diacritica), servisira pokvareni roketomobil (Adeyata) i tjera vas da zapjevate zajedno s njime iako se možda većinu vremena pitate o čemu on to. A dok slušam 10645 Brač osjećam se lansirasn prema istoimenom asteroidu koji je otkrio hrvatski astronom Korade Korlević iz Zvjezdarnice Višnjan. Ma kako i može drugačije? Marsovska listina je definitivno album koji će vas preko svake mjere napuniti pozitivom.

P.S. šuška se da je Valentino uspio pronaći Zemaljske predstavnike koji bi mogli njegovu misiju sljedeće godine prenijeti i uživo. Iskreno se nadam da je tako, jer onaj službeni datum njegovog povratka na Zemlju u 2046. nama zaraženima i nestrpljivima je taaaako daleko. Ako se mogao Mat Damon vratit, moći i Valentino.


I danas, kad su oba albuma spojena u Vodič kroz Galaksiju za Redikule i zasluženu doživjela svoje "tvrdo" izdanje, nisam baš puno pametniji i još uvijek teško nalazim prave riječi kojima bih opisao Valentina Boškovića. Danas bolje shvaćam pjesmu Nima Nigdi Nikoga, kad moj malac trči po malom otočkom mjestu, vrti negacijski rukama i viče Nima, Nima... Lakše mi je shvatiti i Ashke Maresh, jer uz cd dolaze i textovi pjesama, a bome i objašnjenja nekih čudnih riječi. A da ne bi bilo nismo znali, osim puna dva albuma, na cdu se našla i Milde Sorte, pjesma posvećena nekad popularnoj marki cigareta.

Inače, Valentino Bošković su Branko Dragičević i Josip Radić. Zakazali su prvi koncert na Vidovoj gori 2046., kojim će se obilježiti 400. obljetnica lansiranja prvog bračkog astronauta u Svemir, a kartu za taj hepening dobit će svaki kupac spomenutog cd izdanja. Nadam se da će održati svoju riječ, iako se tu i tamo dogodi da neki od članova benda kao gost nekog od bendova otpjeva pokoju VB pjesmu.

ocjena albuma [1-10]: 10

pedja // 05/08/2018

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*