home > mjuzik > Na cesti bola

kontakt | search |

NO RULES: Na cesti bola (Take It Or Leave It, 2017)

Tuzlanski Stonesi u svojoj gotovo 20-to godišnjoj karijeri (osnovani su još 1999.) nisu imali ovoliko dugačku pauzu između dva albuma. Čak 7 punih sezona se otegnulo od posljednjeg "Homesick blues", bilo je i nekih vitalnih promijena članstva (dolazak gitariste Sanjin Imamovića umjesto Dražena Mulaosmanovića koji je sada samo kao gostujući basist), a po četvrti puta su promijenili i diskografsku etiketu.
[  ]

Vođa Goran Čampara - Čampi je unatoč svega ostao čvrsto prikovan uz prepoznatljive gabarite koji bend konstantno karakteriziraju: klasične rock riffove nabrušenih distorzija, brze tempove i vječitu seks'n'rock tematiku u kojoj nema 'drugs', već litar-dva maliganskog hedonizma kao što to i sugerira sam pogled na omotnicu. Pristojno umiveni rock s hard/blues osnovama vodi tijek fabule u kojoj su centralne figure žene sa svim svojim vrlinama i manama. Koliko muškarce opčinjavaju, toliko ih i degradiraju stvarajući vječite frustracije, razočarenja, patnje, nesklade…, elem, neophodan izvor inspiracije za različito postavljene rakurse pjesama što ovdje idu poznatim putešestvijama iz krajnosti u krajnost.
[  ]

Čas se voli, čas se mrzi, pa se pati i iz srdžbe mlati, a takvih pjesama ovdje ima u potencijalnim adutima "Na cesti bola", "Ljubav nije mašina", "Mogo bi da te zavolim", "Ne moli me za ljubav", "Volim te ludo", "Bez tebe"... Pa ipak, premda Čampi u njima ništa novo nije rekao, kao i uvijek po običaju mu uspijeva da u sav taj emotivni obzor utrpa i socijalni, a ovaj puta i dašak političkog diskurza referirajući se na dobro znanu situaciju u BiH i cijelom regionu.Takva univerzalna pristupačnost jednostavne poetike bez mnogo mudrovanja dovitljivo je prikazana u nekoliko vitalnih pjesama "Ovako i onako", "Živim kao pas", "Zlo i naopako", iznenađujućem humpa-cumpa/reggae hitu "Nepotizam", te u najdinamičnijim "Neko ide neko stane" potkrijepljenoj kraćim wah-wah dionicama i harmonijama gostujućeg klavijaturiste Gordana Sijerčića i redovitom tex-mex ubodu "Kako kome" u kojoj se raspreda individualna storija o uzaludnosti teškog rada što gomilu puta biva otkantan, neplaćen i smatran od poslodavca nevažnom tričarijom koja se može pregaziti poput Miljacke u sušnom periodu. Rock'n'roll hedonizmu (i svjetonazoru) posvećene su zadnje dvije teme, brza i nabrušena "Divlji i poseban", te akustična blueserska oldschool veselica "Litar dva" s himničnom zavodljivošću poskočice za svaku prigodnu feštu bez obzira bila ona na početku, rasplamsala se do ekstaze ili okončavala fajruntom u zadimljenoj krčmi.Vrlo fino raspoređena radnja što kreće praktički od problema iz vlastite spavaće sobe od priležnice, ljubavnice, slučajne namjernice ili već neke sasvim desete frikuše za jednokratnu uporabu rasplinjava se u općem vihoru socio-političke frustracije dramatično eksplodirajući u drugom dijelu albuma gdje ljubavni jadi više nisu osnovni prioritet razmatranja. Potišteni revolt nemoći ka svijesno postavljenim općedruštvenim manipulacijama izbija iz Čampijevih skulirano-hladnih pronicljivosti s kojima doduše nikoga ne vrijeđa, ali im pokazuje srednji prst dokazujući svoj, rekao bih sofisticiraniji i lukaviji angažman koji ne 'sjeda' na prvo slušanje. Otkriva se kasnije kada se usvoje glazbeni parametri, refreni, stihovi i cijeli smisao ove prilično jednostavne, svakodnevne priče s otužnog Balkana na kome se još samo vjeruje sportskim adutima, umjetnicima i rafiniranijim rock glazbenicima što su u stanju unijeti prozračnost u sivilo baveći se aktualnim sadržajima na kontemplirani način bez trivijalnosti i degutantnog šarlatanstva. U tom pogledu "Na cesti bola" je najangažiraniji rad Čampija i ovih Tuzlaka kojima sudbina ipak nije naklonjena niti nakon brojnih uspjeha, hvalospjeva, priznanja i onog legendarnog nastupa u krcatoj sarajevskoj Zetri kada su bili predgrupa Deep Purple. Ostaju u svojoj skučenoj domeni ne osobito brojne audijencije isto kao i županjski Sheitans, mariborski Muškat Hamburg, te mnogi slični bendovi što gledaju u leđa prve lige vedeta Partibrejkersa i Majki.

Naslovi 1.Na cesti bola, 2.Ljubav nije mašina, 3.Ovako i onako, 4.Mogo bi da te zavolim, 5.Neko ide neko stane, 6.Ne moli me za ljubav, 7.Nepotizam, 8.Volim te ludo, 9.Kako kome, 10.Živim kao pas, 11.Zlo i naopako, 12.Bez tebe, 13.Divlji i poseban, 14.Litar dva

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 25/04/2017

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: The Cabinet of Dr. Caligari

KARL BARTOS: The Cabinet of Dr. Caligari (2024)

| 21/02/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Kokain nam ne treba!, EP

KÜRWABANDA: Kokain nam ne treba!, EP (2024)

| 20/02/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Unbroken

NEW MODEL ARMY: Unbroken (2024)

| 19/02/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Izbor

MATEJ KRAJNC: Izbor (2023)

| 18/02/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: She Reaches Out to She Reaches Out to She

CHELSEA WOLFE: She Reaches Out to She Reaches Out to She (2024)

| 17/02/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*