home > mjuzik > Na cesti bola

kontakt | search |

NO RULES: Na cesti bola (Take It Or Leave It, 2017)

Tuzlanski Stonesi u svojoj gotovo 20-to godišnjoj karijeri (osnovani su još 1999.) nisu imali ovoliko dugačku pauzu između dva albuma. Čak 7 punih sezona se otegnulo od posljednjeg "Homesick blues", bilo je i nekih vitalnih promijena članstva (dolazak gitariste Sanjin Imamovića umjesto Dražena Mulaosmanovića koji je sada samo kao gostujući basist), a po četvrti puta su promijenili i diskografsku etiketu.
[  ]

Vođa Goran Čampara - Čampi je unatoč svega ostao čvrsto prikovan uz prepoznatljive gabarite koji bend konstantno karakteriziraju: klasične rock riffove nabrušenih distorzija, brze tempove i vječitu seks'n'rock tematiku u kojoj nema 'drugs', već litar-dva maliganskog hedonizma kao što to i sugerira sam pogled na omotnicu. Pristojno umiveni rock s hard/blues osnovama vodi tijek fabule u kojoj su centralne figure žene sa svim svojim vrlinama i manama. Koliko muškarce opčinjavaju, toliko ih i degradiraju stvarajući vječite frustracije, razočarenja, patnje, nesklade…, elem, neophodan izvor inspiracije za različito postavljene rakurse pjesama što ovdje idu poznatim putešestvijama iz krajnosti u krajnost.
[  ]

Čas se voli, čas se mrzi, pa se pati i iz srdžbe mlati, a takvih pjesama ovdje ima u potencijalnim adutima "Na cesti bola", "Ljubav nije mašina", "Mogo bi da te zavolim", "Ne moli me za ljubav", "Volim te ludo", "Bez tebe"... Pa ipak, premda Čampi u njima ništa novo nije rekao, kao i uvijek po običaju mu uspijeva da u sav taj emotivni obzor utrpa i socijalni, a ovaj puta i dašak političkog diskurza referirajući se na dobro znanu situaciju u BiH i cijelom regionu.



Takva univerzalna pristupačnost jednostavne poetike bez mnogo mudrovanja dovitljivo je prikazana u nekoliko vitalnih pjesama "Ovako i onako", "Živim kao pas", "Zlo i naopako", iznenađujućem humpa-cumpa/reggae hitu "Nepotizam", te u najdinamičnijim "Neko ide neko stane" potkrijepljenoj kraćim wah-wah dionicama i harmonijama gostujućeg klavijaturiste Gordana Sijerčića i redovitom tex-mex ubodu "Kako kome" u kojoj se raspreda individualna storija o uzaludnosti teškog rada što gomilu puta biva otkantan, neplaćen i smatran od poslodavca nevažnom tričarijom koja se može pregaziti poput Miljacke u sušnom periodu. Rock'n'roll hedonizmu (i svjetonazoru) posvećene su zadnje dvije teme, brza i nabrušena "Divlji i poseban", te akustična blueserska oldschool veselica "Litar dva" s himničnom zavodljivošću poskočice za svaku prigodnu feštu bez obzira bila ona na početku, rasplamsala se do ekstaze ili okončavala fajruntom u zadimljenoj krčmi.



Vrlo fino raspoređena radnja što kreće praktički od problema iz vlastite spavaće sobe od priležnice, ljubavnice, slučajne namjernice ili već neke sasvim desete frikuše za jednokratnu uporabu rasplinjava se u općem vihoru socio-političke frustracije dramatično eksplodirajući u drugom dijelu albuma gdje ljubavni jadi više nisu osnovni prioritet razmatranja. Potišteni revolt nemoći ka svijesno postavljenim općedruštvenim manipulacijama izbija iz Čampijevih skulirano-hladnih pronicljivosti s kojima doduše nikoga ne vrijeđa, ali im pokazuje srednji prst dokazujući svoj, rekao bih sofisticiraniji i lukaviji angažman koji ne 'sjeda' na prvo slušanje. Otkriva se kasnije kada se usvoje glazbeni parametri, refreni, stihovi i cijeli smisao ove prilično jednostavne, svakodnevne priče s otužnog Balkana na kome se još samo vjeruje sportskim adutima, umjetnicima i rafiniranijim rock glazbenicima što su u stanju unijeti prozračnost u sivilo baveći se aktualnim sadržajima na kontemplirani način bez trivijalnosti i degutantnog šarlatanstva. U tom pogledu "Na cesti bola" je najangažiraniji rad Čampija i ovih Tuzlaka kojima sudbina ipak nije naklonjena niti nakon brojnih uspjeha, hvalospjeva, priznanja i onog legendarnog nastupa u krcatoj sarajevskoj Zetri kada su bili predgrupa Deep Purple. Ostaju u svojoj skučenoj domeni ne osobito brojne audijencije isto kao i županjski Sheitans, mariborski Muškat Hamburg, te mnogi slični bendovi što gledaju u leđa prve lige vedeta Partibrejkersa i Majki.

Naslovi 1.Na cesti bola, 2.Ljubav nije mašina, 3.Ovako i onako, 4.Mogo bi da te zavolim, 5.Neko ide neko stane, 6.Ne moli me za ljubav, 7.Nepotizam, 8.Volim te ludo, 9.Kako kome, 10.Živim kao pas, 11.Zlo i naopako, 12.Bez tebe, 13.Divlji i poseban, 14.Litar dva

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 25/04/2017

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*