home > mjuzik > Privatno ljeto

kontakt | search |

MALTER EGO: Privatno ljeto (Slušaj najglasnije, 2016)

Mostarski trojac Malter Ego postoji od 2008. kada se razišao bend Magla koji je uz nekoliko pauza radio u periodu 1995.-2006. uglavnom svirajući obrade s tek nekoliko autorskih pjesama. Pravog legitimnijeg opusa prihvatili su se tek utrnućem Magle, doduše taj proces je vrlo sporo tekao jer su probe mogli održavati samo vikendima i to, zanimljivo, u jednoj kući na osami izvan grada gdje su svirali na tavanu, dok je prizemlje bilo stacionirano za hip-hop ekipu Malter Crew tako da su pod zajedničkim krovom okupljali repere i rockere.
[  ]

U tom dugačkom procesu stvaranja autorskog materijala za ovaj debi album Dražen Majerski Majer (vokal, gitara), Miroslav Šunjić Cana (bubnjevi) i Branimir Čutura Čuta (bas, a nekoć i gitara) kao osnovni stupovi postave s prijateljom Vedranom Šimunovićem Vecom koji im je kasnije, 2012. ustupio tavan vlastite kuće i postao im šofer, kuhar, guru, menađer, tehničar, ponekad i prateći vokal, očito se prodefiliralo kroz štošta i kroz kojekakve peritepije koje su uvjetovale i sam razbarušeni sadržaj albuma poput bosanskog lonca u kome se uistinu može pronaći svega i svačega što se nađe pri ruci. I omiljenih namirnica, i onih nužno neophodnih, i onih koje propisuje tradicionalni recept, a bome i onih zamjenskih, pa čak i nepotrebnih.



Jer evo, čim starta vrlo ugodna i lepršava "Praznik" s finom laid-back atmosferom soul/soft-rocka na razmeđi Steely Dan i Songkillersa (a i Kuzme & Shaka Zulu) ne bi trebalo očekivati ništa više osim pop-rock mainstreama pogodnog za radio difuziju. Ali onda iskoče mačoidni hard-rock komadi "Jače od mene", "Mala ima ritam", pa rockabilly/tex-mex rokačina "E", da bi tek gotovo na polovici albuma pristigao jedan od rijeđih trenutaka istinske autorske legitimnosti s naslovnom "Privatno ljeto" koja se ne drži nekih uobičajenih i predvidljivih standarda skretajući u lagane natruhe indie-rocka koje nemaju ama baš nikakve poveznice s ostatkom kompozicija. I tako se to kotrlja u različitim pravcima od soft-metala ("Đe mi je kuća"), posve stupidnog koketiranja s RHCP banalnostima u najblažoj varijanti rečeno za klince iz dječjeg vrtića ("Pilići") ili nešto koherentnijeg funka ("Libo me taki"), te rock gabarita u kojima se točno osjeća da je mnoštvo stilskih posezanja hard-rocka, bluesa i standardnog rock mainstreama previše nakitilo pjesme metamorfozama čak i u trenucima kada bend sasvim pristojno dohvati poneki dašak ozbiljnosti socio-društvenog angažmana ("Sutra", "Mamurluk", "Poslije svega").

www.youtube.com/watch?v=p4B02T6WwtU



Ta sama šarolika zvučna stilizacija još i nije toliko pragmatična koliko lirska nedoslijednost. Dok se u jednom momentu učini da su Malter Ego ozbiljan bend, u drugom pređu na čistu zafrkanciju gotovo do trivijalnosti pokušavajući kroz neusklađen vic dodirnuti rockerski revolt ispredajući red prozaičnosti s društvenom kritikom o primjerice 'kokošinjcu gdje ima dobrih jaja, ali tko ih takne, dođe do belaja jer mi smo pilići, mali pilići'. Takav sličan metaforički kontekst nije čest, ali se uočava da lirski pokušava biti istovremeno i ozbiljan i duhovit što ne polazi najs(p)retnije za rukom prolongirajući rockerski život sa sitnim porocima (manje-više iz boce) pucajući na ironične parole. A s druge strane zna se i opovrgavati poput 'ja ne čitam novine jer ne želim višak informacija/ ...nisam željan demonstracija/ a ne podržavam ni izbore jer stvarno ne znam kome da dam glas, a što da trošim glasne žice na nekoga tko ne čuje nas...' ("E"). Očito je da bend nema čvrsto izgrađen stav i da mu je jedina želja biti zabavan, ponekad i ozbiljan, ali daleko od toga da bi nekoga ili nešto, nedajbože, uvrijedio svojim štosevima. Tu su pretanki i nedefinirani skretanjem u individualne obzore nedovoljno se pokazujući borbenim mada se kroz poneke duhovite cake pokušavaju sofisticirano poput Zabranjenog Pušenja (ili Azre) ubaciti u kontekst društvenog angažmana. Album bi daleko prikladniji bio za recimo Croatia Records na račun ovakvog pacifizma, a i same komercijalne glazbene suštine kojom Malter Ego unatoč svome zvučno prepoznatljivom imenu i pripada. Od ove lingvističke poveznice 'alter', ovdje ipak nema ništa.

Naslovi: 1.Praznik, 2.Jače od mene, 3.Mala ima ritam, 4.E, 5.Privatno ljeto, 6.Đe mi je kuća, 7.Pilići, 8.Sutra, 9.Mamurluk, 10.Libo me taki, 11.Poslije svega, 12.Samo da vidiš

ocjena albuma [1-10]: 5

horvi // 23/04/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*