home > mjuzik > Stench

kontakt | search |

DOMINATORS: Stench (Slušaj najglasnije, 2015)

Mamicu ti, pa šta je ovo točno precizirano? Vrlo teško pitanje s još težim odgovorom na kojeg sam gruntao danima. Da li ovu mjuzu i sam kreativni pristup smatrati artom ili najtvrdokornijom underground masturbacijom? Jer definitivno nije pop, punk, rock ili neki standardniji oblik metala, elem stilovi koji sami po sebi lagodno ulaze u uho zbog općih klišeja i pravila po kojima se stvaraju. Naprotiv, ovaj čudnovato egzibicijski trojac kojeg čine Schmyncker Pisdolisaire (gitara, bas, klavijature), Roscoe Grazyn (gitara) i Simon Škrlec (bubnjevi) posve opozicijski razgraničava suštu fikciju ekstremnih metal žanrova, prije svega death i black sa sufixom core ponešto inficiran prefixom tehnical/grind/chaotic, dakako bez melodic dodatka konfigurirajući masivno abrazivan izričaj pun virtuoznih detalja i kojekakvih bravura. A kako to već ide, nakon što je ova tročlana ekipa iz Ljubljane snimila ovaj debi album, rasula se, ostao je samo Pisdolisaire, a odnedavno mu se priključio, ma pogađate tko - Actooon. Njega znate i nije ga potrebno predstavljati. Hiperaktivni genije svoje vrste. A kako će dalje Dominators funkcionirati ostaje na vremenu da pokaže...

Moram priznati da se ovako nešto uistinu rijetko čuje, a pogotovo u instrumentalnoj varijanti gdje tekstovi apsolutno nisu potrebni. Ako treba donekle potražiti neke sličnosti, približno blizak, ajde de koliko-toliko je stil opakih bendova Intestinal Disgorge i Smallpox Aroma koji također, ali i tekstualno brazde po seksualnim i pornografskim destinacijama s bizarnim omotnicama na kojima su žene žrtve pohotnika i razvratnika, te tematikom u kojoj je seks najblaži oblik sadizma. Oni preferiraju klanje, rezanje, mučenje, trovanje, uriniranje, mazanje izmetom, kojekakve operacije abdomena, anusa i još hrpu najogavnijih radnji što mentalno poremećenom stvoru mogu pasti na pamet. Dakako, sve je to u skladu s onim ekspresivnim stadijom horrora u kome ima krvi do koljena, a ovi Dominators su zero blaži u tom aspektu, doduše ne baš točno definirani u samim tematikama s obzirom na instrumentalni sadržaj, no neka posesivno manijakalna vibra itekako se osjeća u zraku s relevantnim nazivnikom "Stench" (smrad, zadah).

Ajoj, komentirati omotnicu albuma treba se sa zdravim stomakom. Osakaćena ženska bez friško odrezane desne noge rasparanog trbuha gura si umjetni bodljikavi falus u vaginu, a takav film baš nitko s bistrom ženskom glavom ne bi htio doživjeti makar koliko strasno uživala u sadizmu. Elem, sve je ovo najperverznija brutalna fikcija samozadovoljavanja, odnosno opscena metafora sadističkog iživljavanja kakvo se rijetko pronašlo i u najbolesnijim literarnim djelima ili nacističkim i inim konc logorima. Vjerojatnost je daleko veća, a i prikladnija da su Dominators ovakvu opaku kategorizaciju namjerno iscenirali ukazujući na najgore ljudske porive što su odvajkada prisutni ne samo u čovjekovoj psihi već i u stvarnom životu otkako je čovječanstva još tamo od čopora i plemenskih zajednica preko najbludnijih razvratnosti velikih imperija, turskih nabijanja na kolac sve do suvremenog doba u kome se sustavno zataškavaju vrlo slična zlodjela velikih društveno-političkih manipulatora, njihovih poltrona i namjesnika po zatvorima, mnogobrojnim stratištima i ratnim frontovima. Dobro, de, Dominators nisu otišli u takvu širinu, no s individualnog rakursa su podložni vrlo sličnim referencama o trećerazrednim droljama, pederima, perverzijama i masnim seksualnim imaginacijama.

S druge strane, glazbeno su itekako potkovani u tome što rade upučujući na kompleksnost materije s kompaktnim učinkom: sva trojica su vješti instrumentalisti, bubnjar se naradi ko tegleći vol, bolje rečeno konj za galop uz povremene blastbeatove, a dvojac na žicama koegzistentno plete raznolike šarže najbržih riffova, ponekih skala i rijetkih staccata, te poprilično jazziranih basova koji puta podebljanih i distorziranim brundanjima. Dvije centralne teme "Vaginalization" i "Your mother is a third class whore" (po naslovu bi sugerirala na repersko gloženje i dobacivanje) su kompleksno kaotične uključujući i prvi dio završne "Buzipeder" koja iznenada i sasvim neočekivano odplovi u vrlo nježan ambijentalni staccato praćen finim harmonijama klavijatura i ako se ne gleda osnovica same fabule, ne može se negirati kompetentnost i elokventnost materije u okvirima ovako teškog i zahtjevnog žanra.

Daleko od toga da se "Stench" ne može doživjeti i s prijatnije točke gledišta, one instrumentalističke, ali kome smeta njegov sadržaj taj definitivno niti ne voli horrore, eksplicitne scene i bizarno lice umjetnosti. Prije će je proglasiti anti umjetnošću, no po svemu sudeći Dominators to ponajmanje brine. Izrazili su se egzibicionistički s paradoksnim stavom ekspresije ekscentričnog i ekstremno vulgarnog metala u kome se točno osjete sve te insinuacije na perverzne, a čak bih se usudio reći i ne toliko opako brutalne seksualne radnje koliko to sugerira sam omot što je više u funkciji da odbije potencijalne strašljivce da će se zaraziti nečime umno bolesnim i krajnje nastranim.

Naslovi: 1.Perversia, 2.Vaginalization, 3.Your mother is a third class whore, 4.Buzipeder

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 09/01/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*