home > mjuzik > Dead Planet/ Human Upgrade

kontakt | search |

EAT STATIC: Dead Planet/ Human Upgrade (Mesmobeat Records, 2015)

Već jako dugo ništa novo nismo čuli od Eat Static, nekad electro-techno/trance trojca iz engleskog gradića Frome u blizini Bristola. Tijekom prošle dekade napustio ih je studijski muzičar Joie Hinton (bubnjevi, klavijature) koji je nastavio raditi pod imenom Nodens Ictus s Ed Wynneom iz nekoć čuvenog psycho/space-rock benda Ozric Tentacles odakle Eat Static vuče svoje podrijetlo. Hinton još radi i u space-rock bendu Dream Machine s bivšim frontmenom Ozric Tentacles, Champignonom. Posljednji Eat Static album "Back To Earth" (2008, Interchill Records) uradili su kao dvojac, a onda je i Steve Everitt otišao jer je petnaestak prethodnih godina neprekidno bio na turnejama i jednostavno se zaželio kuće i porodice. I on je nastavio raditi solo pod nazivom Alien Progeny, a Eat Static je ostao kao oneman bend Merv Peplera koji se htio-ne htio pretvorio u DJ soundsystem.

Bend se tokom 90-ih umalo pretvorio u komercijalni pogodak drugog vala electro-popa i techna, te im je malo trebalo da se ukrcaju u vlak s The Prodigy, Orbital, Underworld, The Chemical Brothers, Aphex Twin, Mobyijem, Leftfieldom, Propellerheads (Pepler je 2005. radio kolaboraciju s Will Whiteom, projekt Flexitones)... Na njihovu nesreću izdavačka etiketa Planet Dog Records se ugasila, a Mesmobeat Records za koju su nastavili uglavnom izdavati, kao i još neke etikete (Solstice Music International, Atomic, TIP.World, Magna Carta) nisu imale idealno usklađene marketinške poteze u distribuciji, pa je svaki naredni rad tonuo u diskografskom kolapsu sve slabije potražnje cd-ova početkom 21. stoljeća.



Danas kao samotnjak, Merv Pepler (ima još jedan solo projekt, breakbeat/d'n'b Dendron) unatoč svemu još uvijek umije napraviti izuzetno zanimljiv dugosvirajući glazbeni rad, deveti po redu i to dvostruki koji djelomice vraća na one rane dane benda s početka 90-ih asocirajući na čuveni dvostruki debi "Prepare Your Spirit" iz 1992. prvotno realiziranog samo na audio kaseti, a kao cd je reizdanje doživio tek 2000. Prvi cd "Dead Planet" je plesan, nabijen tempovima techna sa stalnim psycho-trance ugođajem, ima čak 5 gostiju od kojih je svakako najznačajniji Robert Smith, frontmen The Cure u iznimno melankoličnoj i opuštajućoj psycho-dubstep pjesmi "In all worlds", a kako samo ime cd-a kaže, tematski se fokusira na vrlo kratke spoken-word mantre i mahom na instrumentalni sadržaj u kome osnovnu fabulu tvori depresivan i frustrirajući ambijent, no istovremeno i pozitivan s obzirom na tvrde beatove i šarenu zvučnu kolorizaciju mnogobrojnih synthova, inteligentnih basova, raznoraznih produkcijskih poteza, auto-tune efekata, izvitoperenih ritmikalija i nečega što ranije i nije bilo primjetljivo u izrazu Eat Static - kompleksnih progressive-techno aranžmana. Osim standardnih brzih i prepoznatljivih crta u mahom 6-7 pjesama "System static (feat.System 7)", "Paralel world (feat.Martian Arts)", "Dragon's breath", "Irritant", "Sea of dreams", nađe se letargičnijeg d'n'b-a "Ringlefinch", suvremenog EBM/techna "Odious Odium", a koji put Pepler zna i pretjerati s 'peglanjem' razvlačeći pjesme dulje od 7-8 minuta.



Da se ne bi ponovio potpuno rasplesani "Prepare Your Spirit", drugi cd "Human Upgrade" je posve lagan, psihodeličan i znatno mirnijeg temperamenta, pun je ambijentalija i atmosferičnosti koja dovlači u sjećanje neke od psihodeličnijih pjesama The Cure iz 80-ih, a tematski je još dublje uronjen na granicu ezoterije i realnosti. Ta Peplerova izuzetna sposobnost da elektronikom, synthovima i efektima izgradi vrlo prijatne, ali istovremeno i fikcijski naoko vrlo hladne kompozicije koje imaju oblike elektronskih simfonija je naprosto čarobna talentiranost čovjeka za kojeg bi mnogi možda samo rekli kako 'šarafi tamo nekakve potenciometre'. Ma ni govora, Pepler je kompetentan muzičar, veoma nadahnut stvarnom društvenom situacijom i zna točno što treba napraviti da se ne reciklira. U naslovnoj "Dead planet" (zanimljivo, nalazi se na drugom cd-u) prikazuje u kome smjeru bi se Kraftwerk mogli kretati na novom albumu (s mnogo vokodera), ne zazire niti od čistih ambijentalija popraćenih glitchom (najkraća "Daemon song", ko' stvorena za berlinski Nonine Records), post electro-industriala ("Near future myth feat.Robbert Heijnen"), a bome se prihvaća i starog fazona da ukalupi i intrigantne orijentalne zvukove, vokalne ženske arabeske i world-music (odlična epska "Fistful of Shekels" s imitacijama ouda, tambure, djembi, flaute i još nekih egzotičnih instrumenata). Do konca albuma slijede dinamične, ali lagane trance eksperimentarije ("The sacred key of Kalfu"), ambijentalije ("Cavok no sig feat.Georgina Brett"), mnogo psihodelije i neočekivana atmosferična dream-pop završnica ("Where ghost lay... feat.Elaine Frost") kakvu sasvim sigurno nitko ne bi očekivao nakon što zavrti prvi, rasplesani cd.

Pepler se vratio u punome izdanju i odličnoj kreativnoj formi. Možda ne volite techno i elektronsku glazbu zbog prekomjerenih pop klišeja, ali ovdje je majstor napravio svoj potpuni 'tour de force', osobito na drugom cd-u gdje se pokazuje kao veliki kompozitor koji još uvijek stoji s obje noge u domicilnom žanru, no umije iz njega iskoračiti oblikujući male elektronske simfonije do 9 minuta. Sveukupni opseg oba cd-a iznosi tek nešto manje od 2 i pol sata, a užitak je uistinu ogroman i nadasve zadivljujući unatoč 9 gostujućih muzičara, mahom vokalista, producenata i samplerista. Što sve jedan čovjek može sam napraviti u ovome slučaju je veliko djelo koje pokazuje da niti on, a niti žanr kojeg zastupa još nisu za penziju.

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 08/10/2015


PS: Naslovi CD1: 1.System static (feat.System 7), 2.Paralel world (feat.Martian Arts), 3.Dragon's breath, 4.In all worlds (feat.Robert Smith), 5.Irritant, 6.Sea of dreams (feat.Laughing Buddha), 7.Ringlefinch, 8.Odious Odium, 9.In my dreams, 10.Voodoo doll (feat.Chris Rich)

CD2: 1.Frozen in time, 2.Dead planet, 3.Daemon song, 4.Near future myth (feat.Robbert Heijnen), 5.Fistful of Shekels, 6.The sacred key of Kalfu, 7.Cavok no sig (feat.Georgina Brett), 8.Thoraxian (feat.Mik Singh), 9.Seven pillars of wisdom, 10.Where ghost lay... (feat.Elaine Frost)
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*