home > mjuzik > If Not Now, When?

kontakt | search |

THE BLOW MONKEYS: If Not Now, When? (Blow Monkey Music, 2015)

Nekad iznimno razvikan i popularan britanski bend na čelu s frontmenom, gitaristom i klavijaturistom Dr.Robertom (pravim imenom Bruce Robert Howard, rođen u Škotskoj 1961., odrastao u Australiji) kome su svojevremeno predviđali veliku, uspješnu i karizmatičnu karijeru smatrajući ga vokalnim nasljednikom Boy Georgea i David Sylviana (a po imageu i Morrisseya) kroz karijeru je doživljavao nekoliko bitnih uspona, ali i daleko više padova. Zahvaljujući takozvanom bijelom soulu, jazzy-popu i soft-rock/new-waveu, priključio se struji vedeta poput Stinga, The Style Council (jedno vrijeme je Dr.Robert radio s Paul Wellerom), te crnih zvijezda Sade i Working Week, a bend je iskoristio trenutak medijske pažnje i samog trenda staciniravši se s nekoliko singlova na zavidne pozicije - "Diging your scene" (1986, UK no.12, USA no.14), "It doesn't have to be this way" (1987, UK no.5) ili "Wait feat. Kym Mazelle" (1989, UK no.7). Dva najvitalnija albuma "Animal Magic" (1986, UK no.21, USA no.35) i "She Was Only a Grocer's Daughter" (1987, UK no.20, USA no.134) su se sofisticirano referirali protiv gay i AIDS pokreta, da bi početkom 90-ih utrnuli svoj desetogodišnji rad zbog neuspjeha petog albuma "Springtime for the World", a Dr.Robert krenuo u neuspješnu i posve neprimjećenu solo karijeru u kojoj je objavio 9 studijskih, 1 live i 1 kompilacijski album.
[ Dr.Robert 1986. ]

Dr.Robert 1986.

Dr.Robert je ponovno okupio bend 2007. u originalnoj postavi s Mick Ankerom (bas), Neville Henryijem (saksofon) i Tony Kileyom (bubnjevi), ali do nekog značajnog revivala popularnosti nisu dogurali niti s tri povratnička albuma "Devil's Tavern" (2008), "Staring At The Sea" (2011) i "Feels Like A New Morning" (2013). Singlovi skinuti s njih su prošli neprimjećeno, etiketa Cherry Red im nije baš niti dala neku jaču logistiku i pijar, pa su odlučili pokrenuti vlastito izdavaštvo Blow Monkey Music za koju su objavili ovaj najnoviji, deveti studijski album s nekim zanimljivijim, pa pomalo i iznenađujućim stilskim potezima.
[ Dr.Robert 2015. ]

Dr.Robert 2015.

Prije svega, to su dvije uvodne, sasvim solidno žestoke rock pjesme u boogie maniru "Ok! Have it your way" i "The sound of your laughter" s laganim pritiskom na distorziju, te još četiri u klasičnom rock fazonu 70-ih "Think again", "The guessing game", "Shadow boxing" i naslovna "If not now, when?" s primjetnim utjecajima T.Rex i Bowiea. Ali, zna se iz aviona što ovima pjesmama ipak manjka: osim prohodnih Dr.Robertovih ugodnih hrapavih vokala i pričica u kojima idealizira prošlost i sadašnjost na privatnoj razini, muzički oblik je toliko predvidljiv minimalizacijom i repeticijama riffova da u gro njih gotovo i ne postoje solo dionice i razgranata struktura detaljiziranja. Šture su i formatirane na osnovu legata odrađenih u melodičnim pratnjama, tj. veoma su dosadne i monotone, a onaj laganiji dio tek će na trenutke dozvati duh njihovog soula iz 80-ih: "All that glitters" kroz country/soul i jednostavnu klavirsku etidu prizove 'električnog' Dylana i The Band, suviše patetična "Sun is in the sky" nevinom, čak i dječjom lirskom igricom posvećena je porodici i prijateljima, "Stay now" ocu s kojim je Dr.Robert živio 17 godina u Australiji prije nego što se vratio u Britaniju i osnovao bend, a jedino tek može djelomice zadovoljiti završna nostalgija "Lions of charing cross" donekle angažiranijom poetikom o umjetničkom dijelu Soha gdje su svoj inspirativni izraz pronašli mnogi muzičari, slikari i književnici, te svojevremeno i sam lider benda.
[ The Blow Monkeys 2015. ]

The Blow Monkeys 2015.

Evidentno je Dr.Robert odavno ispucao svoje vrline sofisticiranog tekstopisca koji bi umio prilagoditi leksik kurentnom popu; kako ga je vrijeme pregazilo i u glazbenom pogledu, tako je zavijen u lamentacije na individualnoj razini izgubio kompas s privlačnošću samog pop-stylinga koji ga je činio posebno elegantnim u drugoj polovici 80-ih. Ostario je doduše u skladu s generacijom, ali se i prestao razvijati kao autor unatoč vrlo plodnoj diskografiji. Jednostavno se zaustavio i godinama traži svoju adekvatnu inspiraciju, osobito u glazbenom rakursu, tako da ovaj album samo djelomično može pokazati nekadašnju osovinu benda koji je znao isporučiti odlične komercijalne pjesme što se i dalje vrte po radio programima. Ali od ovih 10 komada teško je očekivati tako nešto. Siromašne su kreacijama i izgleda da bend samo održava karijeru zbog koncerata, a to uistinu nije dovoljno.

Naslovi. 1.Ok! Have it your way, 2.The sound of your laughter, 3.All that glitters, 4.Think again, 5.The guessing game, 6.Sun is in the sky, 7.Stay now, 8.Shadow boxing, 9.If not now, when?, 10.Lions of charing cross

ocjena albuma [1-10]: 5

horvi // 22/04/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*