home > mjuzik > Dojde mi da se pojedem

kontakt | search |

PROSTI FUCKTORI: Dojde mi da se pojedem (M.B. Podmornica d.o.o., 2014)

Idejni vođa grupe Prosti Fucktori, Davor Kodžoman, o projektu je rekao: "Prosti Fucktori projekt je nastao u studiju tokom snimanja materijala za 'Tko zna - naplati a tko ne - on odere' grupe Patareni negdje prošlog stoljeća."

Davor je poznatiji kao Hadžo, vođa grupe Patareni, koja u svjetskim okvirima ima puno veći kult nego kod nas. Znan je i kao bas gitara Hladnog piva. Naravno, one faze uz koju smo odrasli. Kad sam dobio cd u ruke, a dok još nisam znao tko stoji iza njega, bilo je jasno da to mora biti malo ozbiljniji igrač. Jedan od razloga tome su imena koja gostuju na ovom projektu/albumu: Mile, Prlja, Gobac, Sejo Sexon. A to su samo vokalni gosti.

Na albumu najviše putuje melodiozni punk rock, a kako znam da je Hadžo jedan od najvećih fanova Ramonesa, to nimalo ne čudi. "Droga žena" i "Studentska" (tako je, ona koju je HP svojevremeno također snimilo) su tipični predstavnici takve škole zabavnog punka. Posebno je zabavna "Droga žena" koja izjednačuje ženu i drogu ("Il' je droga, il' je žena, kako pobjeći od problema"). Prljin glas snažno je interpretirao takvu usporedbu. Ima i ponešto laganijih brojeva, "Oderi turista" s klapskim uvodom ima ugođaj "Roštilja" Hladnog piva, a tekstualno se zabavlja s visinom "niskih" ljetnih cijena na našoj obali. Sličnog tempa je i "Ajaja" koju je sjajno interpretirala Mia Ružička (ex Dijabaz). Dvije kraće numere, koje zajedno traju ispod tri minute, ugostile su u "Mafiji" braću iz Hladnog piva i Seju Sexona u "Hladna ko led". U prvoj teksta ima čak i manje od "I don't wanna walk around with you" s debuta Ramonesa, ali taj minimalizam je dovoljan da kaže veliku istinu o našim organima reda. Sejin vokal sam puno teže prepoznao, što je za pohvalu. Puno je siroviji i nekako oporiji nego što to radi na zadnjim albumima svoje matične grupe. Što muškarci rade da dobiju, opisano je cinizmom i naivnom (pomalo i glupom) iskrenošću.



Pjesma posvećena akcijskim junacima naše mladosti, zaživjela i u spot formi je "Blagdanska atmosfera", kojoj ska punk obrazac ima onu pozitivu kakvu poznamo u pjesmama NOFX-a ili naših Kawasaki 3P-a. "Baterije" kombinira blues i punk rock, "Teritoriji" se bave narodnjacima, pomalo možda dotiču i Brkove, dok na završnoj "Ajde doma" gostuje Gobac. Tu pjeva snažno punkerski, kao da se vratio na svoje početke, u Klinsku pomoru. Koga god da sam pitao da pogodi glavni vokal u toj pjesmi, nije bio ni blizu točnog odgovora.

Kao bonusi su dodane malo drugačije verzije "Oderi turista" preimenovanu u "Opet oderi turista" s Miom na glavnom vokalu i "Droga žena" gdje su u naslovu dvije riječi spojene u jednu pa je postala "Drogažena". Treći bonus, koji ustvari otvara bonus listu "Kiša, gromovi i hrkanje" je to i doslovno. I traje skoro trideset pet minuta! Zašto, nikako nisam mogao odgonetnuti, a nisam je iskreno niti jednom odslušao od početka do kraja.

Sve u svemu i više nego dobra ploča starog lisca. Hadžo je još jednom pokazao da je iznad našeg mainstreama, čak i kad snima albume koji u sebi sadrže komercijalnu notu. Jedino je produkcija malo mutnjikava, pa sam pri slušanju vokalnih dionica nerijetko primao u ruke knjižicu s tekstom. Kako to često biva kod nas, vrlo lako je moguće da će i ovo biti jedan od albuma koji neće uspjeti zaživjeti u domaćem radijskom eteru. To je velika šteta, jer album glazbeno vrijedi, a tekstovi su maštoviti i zabavni. A najveće iznenađenje priredili su vokalni gosti, koji su baš ovdje pokazali jednu drugu stranu. Hadžo je iz njih izvukao onu pozitivnu iskonsku deračinu iz petnih žila, gdje se ostavlja srce na terenu.

Naslovi: 1. Droga Žena feat. Prlja (Let 3), 2. Studenska feat. Mile HP (Hladno Pivo)
3. Štimanje prije d(e)ranja, 4. Oderi turista, 5. Mafija feat. Suba HP & Zok HP (Hladno Pivo), 6. Hladna ko led feat. Sejo Sexon (Zabranjeno Pušenje), 7. Blagdanska atmosfera, 8. Ajaja, 9. Baterije, 10. Teritoriji, 11. Ajde doma feat. Gobac (Psihomodo Pop), Bonus: 12. Kiša,gromovi i hrkanje, 13. Drogažena feat. Prlja (Let 3), 14. Opet oderi turista

ocjena albuma [1-10]: 8

jura // 01/12/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*