home > mjuzik > Ex - Voto

kontakt | search |

EYES OF VERONA: Ex - Voto (Inspur Music, 2014)

Bend za kojeg bi po imenu mogli povezati s Italijom dolazi ustvari iz Francuske. Osnovani su 2012. i nedugo potom koncem iste godine realizirali su prvi EP "Chapter 1: The Fight", a sudeći po tome, nastavili su vrlo sličnim sistemom isporučivanje i svojeg debi albuma koji je sastavljen od naredna dva poglavlja "Chapter 2" i "Chapter 3" koji su taman zamišljeni kao samostalna EP izdanja.

Stilski se komotno svrstavaju u alternativni rock baziran na mješavini punka, ponešto hardcorea, alternativnog metala, post-grungea i klasičnog indie-rocka. Svi članovi u nastavcima imena nose kraticu benda EoV, pa tako gitaristi Samy i Mathieu koriste blage distrozije izbjegavši klasični metal tretman, basovi Nicolasa su melodični, u najvećoj mjeri prostorni, a tempovi Sofianea više pokazuju metalcore/ industrial tretmane s mnoštvom rada na bas pedali. Da su gitare jače nabrijanije i da gitaristi imaju bolju tehniku, ovo bi u nekim pjesmama komotno bilo vrlo blisko metalcoreu, međutim u svemu tome se izdvaja visoki clean vokal frontwoman Sophie koji po ničemu ne miriše na metal, pa niti na rock, već na pop, ali vrlo ugodno pjeva sa senzibilnim strastima negdje vrlo blisko gothic vokalisticama koje sve odreda mogu bez ikakvih ustručavanja zasjeniti pop zvijezde. Od uzora i utjecaja nabrajaju You Me At Six, 30 Seconds To Mars, Bring Me The Horizon, Paramore i Fall Out Boy što se osjeća u slatkosti melodija i vrlo pitkim aranžmanima prošaranim dionicama piana, ksilofona i klavijatura.
[ Eyes of Verona ]

Eyes of Verona

Upravo sa ksilofonskom melodijom i otvaraju album kroz kratki instrumental "Chapter 2: trust" koja se pretvara u jednu od mekših plesnih pjesama "Restless nights" s primamljivim indie početkom, gain gitarama, a onda žarašpaju žešće s dakako kočnicom na distrozijama dajući najveći prostor za visoki vokal Sophie. Tek u ponekim momentima daju naznaku da će povremeno otići i u snažnije elemente. "Our little friend" je još uvijek mekši komad s vrlo ugodnim i obećavajućim početkom pretjerano odlutao u blaži oblik progressive aranžmana s kojime se još ne mogu nositi, a onda ga gitaristi odfrlje u moćne melodijske improvizacije s razbijenim 'up&down' aranžmanom. Pojačana synth linijama i ksilofonom "Renovatio" ima šmek jačeg hit-singla, a "Annie" pop funkcionalnost na tragovima mekog križanca metalcorea i alternativnog rocka sa stalnim aranžmanskim izmjenama u kojima su im početak i završnice ubjedljivo najbolji momenti kompozicija.

Kratka "Chapter 3: Glory" sa sintetičkim orkestracijama upućuje da bi se u drugom dijelu albuma moglo očekivati nešto drugo, a u određenu ruku se to i dobije u "Free the swan" kroz kombinaciju pop-punka i njihovog kompleksnijeg aranžmanskog pristupa, te u akustičnoj baladi "My odyssey" što ne odskače po ničemu od kantautorskih shema. No, do konca se ostatak materijala po ničemu ne razlikuje od prvog dijela albuma: "The end of Babel" je još jedan pokušaj ne osobite žestice, "Hare and hounds" prilično patetična balada s tekstom koji ništa ne biježi od našeg Kazališta, Gibonnija ili Valjka, a "86400" pak nije ništa bolja od posljednjeg Vanninog pop-rock albuma kojeg joj je svirao tročlani rock bend. Završna naslovna "Ex-voto" je glorificirajući višeglasni refren s pomalo grozomornom furkom 'ti si blistava zvijezda' i pokušajem velebnog 'outra' atmosferičnim piano radom i odjavnim zvonima.

Ono što se naziralo kroz simpatično zamišljen prvi žešći dio, upropašten je u drugom koji je otišao u pretjeranu sladunjavost i nepotrebnu patetiku, ali ne treba im zamjeriti. Još su uvijek mladi i 'zeleni' za velike pothvate prerano se zaletjevši u obiman zadatak nečega što miriše na pokušaj konceptualnog albuma. Ako ništa drugo, zgodno su dizajnirali prednji omot s enigmatskom razbibrigom za djecu 'spoji točkice označene od 1 do 27 i dobiti ćeš zanimljiv crtež'. Riješenje se nalazi na poleđini omota.

U principu, ovo je samo glazba za tinejdžere koji tek otkrivaju moćan alternativni rock, nešto punka i metalcorea uz 30 Seconds To Mars i You Me At Six (na terapiji za zadnji album dobili 3). Bezbijedno i nevino.

Naslovi: 1.Chapter 2: trust, 2.Restless nights, 3.Our little friend, 4.Renovatio, 5.Annie, 6.Chapter 3: Glory, 7.Free the swan, 8.My odyssey, 9.The end of Babel, 10.Hare and hounds, 11.86400, 12.Ex-voto

ocjena albuma [1-10]: 4

horvi // 14/08/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*