home > mjuzik > ...and who are you?, EP

kontakt | search |

NIKOL, LUKA I VEDRAN: ...and who are you?, EP (d.i.y., 2014)

Ovaj akustični trio dolazi iz Pule, postoji nešto više od godinu dana i nedavno su izbacili svoj prvi EP, koji je predmet ove recenzije. Grupu čiji je naziv izveden od članova grupe čine: Nikol Ćaćić (vokal), Luka Šipetić (akustična gitara i vokal) i Vedran Grubić (akustična gitara). Pet akustičnih pjesama koliko ih broji ovaj EP, dovoljno je da se očita puls sastava i glazbene suukuse unutar grupe. Cover albuma je neobično dizajniran, na način da vas povuče da poželite poslušati o čemu se tu radi, ali na njemu ne piše niti ime izvođača, niti naslov albuma.
[ Nikol, Luka & Vedran ]

Nikol, Luka & Vedran

Tekstualno najjednostavnija "You" kojom Nikol, Luka & Vedran otvaraju ovaj album, otkriva nam album gdje je vokal nositelj pjesama i definitivno osim pjevanja ima i svirački element. Njen glas ima osobnost i improvizatorske mogućnosti, kojim nadopunjuje jednostavnost melodije i minimalizam instrumenata tria. Nikol Ćaćić svojim pjevanjem i improvizacijama kojih je jako puno, podsjeća na kombinaciju Meri Trošelj i Gabrijele Galant Jelenić. Sad ću izreći ono što možda ne bih trebao, a to je da je velika šteta što izvode pjesme na engleskom jeziku. Mišljenja sam da bi pogodili puno više u žicu da su im tekstovi na hrvatskom, gdje bi jednostavnost instrumentarija bila popunjenija, a slušatelj bi se jednostavnije našao u tekstu. Jer pjesme imaju onu dušu u improvizaciji kakvu sam čuo kod grupe Nola u pjesmi "Sami u Sali", gdje tekst kad je otpjevan na svima razumljivom jezikom itekako pogađa slušatelja. "Feel this" kao jedna od najdužih pjesama ovdje, pokazuje predivnu pozadinsku igru na gitarama, dok vas pjesma nosi u nekom polusnu. Kao da osvajate visoku planinu i putem osjećate pravu stvar idealnim bijegom od stvarnosti. Posebno kad vas sustigne refren pjesme gdje osjetite zen ugledavši vrh te planine.



Najmelodioznija pjesma na albumu, "Guide me home", svoje korijene vuče u akustičnom folk bluesu Tracy Chapman, što se posebno osjeti u načinu pjevanja glavne vokalistice. Kao gosti na ovoj pjesmi sudjeluju Matej Krajnc na bubnjevima, najpoznatiji kao bubnjar 2Cellos i Sandro Peročević na kontrabasu. Svojim minimalizmom nisu narušili zvuk benda, već su ga nesmetano popunili. "As I walked out one evening" lagano psihodeličnog prizvuka, pokazuje mračniju stranu grupe. Ovdje su Nikol, Luka & Vedran uspješno koketirali s dva vokala, a Nikol u improvizaciji na back vokalu daje pjesmi tamniju nijansu. Za kraj albuma kao bonus je ostavljena malo veselija pjesma, bržeg ritma, "All the colours", a svojim pjevnim refrenom možda najviše od svih pet pjesama ulazi u uho slušatelja.

Cijeli album je prilično lijepa improvizirana priča vokalistice i dvije gitare, gdje se pazilo da pjesme idealno balansiraju između komercijalnog prizvuka i alternativne strane. Kako je to vrlo često nezahvalan zadatak, takva stvar se nije osjetila na primjeru ovih Puležana i Puležanke. Pjesme imaju svoj akustično lagani zapakirani oblik, a pomalo meditavnim stanjem zalaze i u new age. To je i jedan od razloga zašto mi je album idealno sjeo uz današnju proljetnu kišu. Gitarističke improvizacije na albumu, iako nemaju previše zahtjevne solo dionice, svoj dio su odradili da služi formi pjesme. Luka Šipetić je uz sviranje gitare, svojim vokalnim mogućnostima pokazao da bojom glasa odgovaraja senzibilitetu glavne vokalistice. Baš stoga mogu reći da je prava šteta što se češće nije okušao u toj ulozi.

Iako se usporedbe s nekim od izvođača mogu iščitati i kroz recenziju, zanimljivo je natuknuti da je sva spomenuta ekipa iz Istre i Kvarnera. Tu još mogu ubaciti i labinski Loell Duinn, gdje vokal Olje Frolo ima jednaku magiju i noseću ulogu kao i Nikol Ćaćić u svom triju. Od stranih izvođača usporebu bih vukao sa Sarom K., Rebeccom Pidgeon i Antoniom Forcioneom. Naravno, oni imaju neke svoje utjecaje o kojim možete pročitati u intervjuu koji su dali za naš portal.

Album produkcijski potpisuje Marijan Jelenić iz grupe Nola, a vjerujem da je napravio najbolje što se u datom trenutku moglo, točnije produkcija je vrlo dobra. Obzirom da iza Nikol, Luke i Vedrana ne stoji mecena koji bi platio snimanje u vrhunskom studiju, izvučeno je zvukovno jako puno u odnosu na troškove snimanja. Naravno neke sitne zamjerke se čuju, ali samo ako slušate ovaj album na malo kvalitetnijoj audio opremi. Oni koji slušaju album kroz jeftine plastične zvučnike uz svoj kompjuter, tako nešto neće ni primjetiti.

Neovisno o tome što mislim da bi mi album bolje legao da je otpjevan na hrvatskom jeziku, ovo je vrlo dobar debut EP iz Pule.

Naslovi: 1. You, 2. Feel This, 3. Guide Me Home, 4. As I Walked Out One Evening, 5. All the Colours (bonus track)

ocjena albuma [1-10]: 8

jura // 14/05/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*