home > mjuzik > The Constant

kontakt | search |

RESONATORS: The Constant (Wah Wah 45s, 2012)

[ Resonators - The Constant ]

Resonators - The Constant

Svi mi znamo da je Jamajka matična zemlja reggaea, a valjda je u međuvremenu mnogima postalo jasno koliko je taj glazbeni žanr iz "Trećeg svijeta" imao utjecaja na današnju modernu glazbu. Međutim, ulogu koju je pri tome imala britanska reggae scena u sedamdesetim i osamdesetim je neprocjenjiva. Naime, tek je se kroz jaku londonsku scenu dub/reggae uspio etablirati na internacionalnom nivou. Nažalost, godine koje su uslijedile nakon toga "zlatnog doba", dovele su ovaj glazbeni žanr do skoro potpunog zastoja. Pojavili su se neki novi akteri, koji ni izbliza nisu imali kvalitetu svojih slavnih prethodnika, a reggae je postao "statičan" i uglavnom neinventivan. Pjesme su se štancale kao na bandu i po uvijek istom kalupu, a ta je tragična praksa nastavljena sve do današnjih dana. Ako ste u zadnje vrijeme poslušali noviji album nekog istaknutijeg aktualnog reggae izvođača, čuli ste zapravo uglavnom sve ono što današnji "industrijski" reggae ima za ponuditi.

Tu na pozornicu stupa ovaj relativno mladi osmeročlani sastav iz Brightona i Londona. Za razliku od "glavne struje", Resonators pozamašno grabe iz glazbenog fundusa onog razdoblja kada je dub i reggae "imao dušu", kako po zvuku, stilu, tako i po samoj produkciji pjesama. Svoju su zavidnu reputaciju stekli prije svega brojnim nastupima po Ujedinjenom kraljevstvu, ali i festivalima po Europi. Ali zasigurno najupečatljivija stvar kod ovog sastava je njegova brojnost jednog "big benda", a prije svega njegove dvije vokalistice, Kassia Zermon i Faye Houston. Premda sama njihova optička pojava se ne može mjeriti s nekim razvikanijim reggae izvođačicama, tim se više ističu neobičnom i prirodnom kvalitetom svojih glasova kojima ostavljaju sve ostale "konkurentice" na razini uličnih zabavljačica.
[ Resonators ]

Resonators   © Romain Kedochim

Ženski vokali i reggae imaju već dugu tradiciju i na tom polju Resonators ne nude ništa novo, ali je zato vokalni duet spomenute dvije pjevačice u kombinaciji s "mesnatim" roots dub/reggae ritmovima, koji istovremeno zvuče i retro i moderno, u današnjici zaista jedna dobrodošla posebnost. Baš kao i mnogi legendarni dub/reggae albumi, tako se i "The Constant" sluša s puno pažnje i morate biti već "zagriženi" u cijelu tematiku da bi u potpunosti upratili sve ono što ovih dvanaest pjesmama čini zanimljivim i vrhunski odrađenim. Tu su izvrsno plasirani uplivi nježne puhačke sekcije, vodeće i čvrste linije basa, te razigrana gitara i tipično offbeat-fraziranje bubnjeva, koje dežurni DJ Resonatorsa, Darren JamTone podvlači ugodnom dub-tretmanu, stalno plešući na granici između klasičnog reggaea i duba. Općenito, glazba Resonatorsa se kreće u dva smjera. Na jednoj strani tu je opušteni minimalizam koji sa sobom donosi žanr u kome se kreću, dok je na drugoj izuzetno emotivni učinak dvaju vokalistica, koje svojom vokalizacijom unose elemente soula i jazza. Što također nije nešto na što se nailazi često u reggae svijetu, izuzev možda kod The Congos. Dok katkad podsjećaju na I-Threes, legendarni prateći vokalni trio Boba Marleya kao na primjer u pjesmi "Vipers". Kao i na svakom dub albumu, i na "The Constant" se nalazu čisti instrumentali poput kratkog "Motion" i nešto dužeg "Transmission". Inače sve pjesme imaju čvrstu melodičnu špuru sa skoro obveznim izletima u dub vode, te uvodom dodatnih instrumenata kao klavira u "Helicopter" i "Wandering" ili syntha u "Vipers".

Bez nekakve medijske prenapuhanosti, kakvu zasigurno zaslužuju, Resonators su tijekom svog srazmjerno kratkog postojanja uspjeli pobuditi nadu onih istinskih dub/reggae poklonika da ipak nije sve gotovo, a sa svojim novim albumom "The Constant" ih se može slobodno nazvati novim nadama (i spasiteljima) britanskog reggaea.

ocjena albuma [1-10]: 8

z. marković // 07/11/2012

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*