home > mjuzik > Tuzlanska muzička scena 2005

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: Tuzlanska muzička scena 2005 (Song Zelex, promo CD, 2005)

Veliki i opsežan album-projekt-kompilacija koji predstavlja bogatu glazbenu scenu grada Tuzle i tuzlanskog kantona je konačno objavljen. Puno metala, harda i indie-rocka, nešto elektronike i hip-hopa, te vrlo malo pop-glazbe... Projekt koji nosi neka vrlo značajna imena i ona koja će to možda postati.

Veliki nam susjed, Dragutin Matošević (urednik-voditelj rock emisije "Jeans generacija" na Radio Tuzli i urednik web stranice nakon višegodišnjeg truda uspio je uz pomoć nekolicine poznanika i prijatelja ostvariti fino glazbeno djelce. Riječ je o multimedijalnom CD-u na kojem je sakupljeno 23 imena koja trenutno djeluju i postoje u gradu Tuzli i okolici tuzlanskog kantona (Brčko, Gračanica i Lukavac).
[ dragutin matošević u okruženju ]

dragutin matošević u okruženju

Ovakve glazbene kompilacije bez obzira na svoje možebitne pretenciozne sklonosti često su znale u okvirima ex-Yu scene (pa i ne tako daleke Cro-scene) iznjedriti poneka velika i nešto manja imena koja su se rađala potpuno marginalno po podrumima, garažama, na privatnim tulumima ili u sklopu nekih klubova ili okupljališta. Dovoljno je prisjetiti se samo pionirskih kompilacija poput "Paket aranžmana" ili "Artističke radne akcije", te Franjićevog prvog "Bombardiranja New Yorka" ili ostvarenja poput "Feathers, Wood & Aluminium".
Ovdje se dakle radi o tipičnoj lokalnoj sceni Tuzle i okolice koja je opsegnuta u čak 4 puna sata glazbe, a uz to ovaj nosač zvuka sadrži i prilično detaljizirane i podrobne biografije o svim sudionicima, kao i odgovarajuće press fotografije, kontakte i sl. informacije. Sve je dizajnirano u vrlo dobar autoplay program i složen konglomerat mp3 glazbenih fileova i trenutno će funkcionirati samo kao nosač zvuka kojeg je moguće konzumirati jedino preko DVD playera ili računala.

Izvođači i glazba na kompilaciji su poredani abecednim redom, pa evo nekoliko riječi o svakome od njih...
AGONIZE - četveročlani speed-trash metal sastav kojem niti death zvuk nije dalek. Ovdje su prisutni sa dvije solidne kompozicije (jedna brža i jedna "laganija") u kojima isprepliću mnogobrojne utjecaje uglavnom iz strukture metal-hard scene od konca osamdesetih naovamo.
[  ]

APSURD - rock sekstet koji pjeva na srpskohrvatskom, ili ako hoćete na bošnjačkom jeziku, a stilski su vrlo bliski gothic sintagmama uz obilato korištenje funky-rock ritmova osamdesetih. Imaju vrlo dobar muški vokal, a band vrlo izgledne šanse za stvaranje finih radiofoničnih melodija. Vrlo dobro.

BANDA - pop-funky projekt Elvira Bandića koji se već nekih 15 godina bavi glazbom i vrlo je blizak onome što rade Songkillersi, te nekadašnji Dino Dvornik i Oliver Mandić. Zastupljen je sa tri odlične plesne kompozicije koje su objavljene na albumu "Slobodan" (2003, PGP-RTS).

BRAIN FOREST RITUAL - trio iz Lukavca koji sastavlja glazbu od mnogobrojnih samplova, lirike i glazbenih nadahnuća tvrđeg indie-rocka (poput Tool, Blueman Group, vjerojatno i Nail, te Type O Negative). Također vjerojatno obožavaju i nešto stariji dark-rock, te i psihodeliju što se osjeća u naslovu "I lied I believe". Zvuče vrlo zrelo.

DEFENCE - zasigurno najpoznatiji sastav iz Tuzle koji uz glavnog vokala Elmir Dumajnića ima i veliku zvijezdu - Edo Maajku. Na ovoj kompilaciji predstavljeni su sa tri kompozicije koje ih karakteriziraju kao bosanske Asian Dub Foundation sa obilatim utjecajima d'n'b-a, reaggea i nezaobilazne ganja atmosfere. Postava je klasična (bas, bubanj, gitara, klavijature, vokal), a tekstovi su na engleskom jeziku.
[ defence ]

defence

DEJA VU - trenutno kao kvartet ovaj pop-rock sastav na paralelama Lvky - Djeca - Gibboni redovito svira gaže po tuzlanskim kafićima kako bi sakupio sredstva za snimanje svojeg novog, drugog albuma. Imaju velike šanse za proboj i na Cro estradu.

DESPOTIC BULLET - vrlo koncizan metal-h/c kvintet koji praši gotovo industrial ritmove uz crust vokale. Imaju samo jedan demo materijal i sudeći po prezentiranoj robi rapidno napreduju.

DJ LUKA FRANK - elektronski producentski dvojac u sastavu Lukić Luka i Neven Tunjić rade nešto vrlo blisko elektronskom hip-hop/rock/trip-hop/world-music/down-tempo obrascu sa vrlo nemirnim i uzbudljivim tekstovima koji se zasnivaju na vlastitim preokupacijama o socijalnoj i političkoj situaciji, egziszenciji, moralu, etici... Jedan od kreativno sjajnijih trenutaka ove kompilacije! Vrijedi izdvojiti sva tri naslova - "Pakao dezintegracije (live)", "Pismo ocu (live)" i instrumental "Opomena za budućnost - Amin".

HIV - hip-hop/hc kvintet vrlo blizak mekim RATM izdanjima, no sami članovi tvrde da vole Body Counta, Biohazard i Rammstein, ali vole zagristi i u tipičan r'n'b. Glazbeno siromašni, tekstovi su tipični za post-adolescentnu populaciju, a vokali su vrlo "tanani". Edo Maajka i TBF su zvijezde, ima li mjesta i za HIV?

HUMAN - odličan rock-trio koji praši sjajan rock ispjevan na tuzemnom jeziku. Osjećaju se odjeci post-grunge zvuka, no sjajno sviraju, kreiraju finu atmosferu kombinatornom tehnikom i vrlo dobro pjevaju. Prelamaju i pojedine konotacije hard-rocka i reggae zvuka u songu "Marijuana". Vrlo bliski našem sastavu "Angelus". Čvrsto, zrelo i uigrano.
[ human ]

human

JASMIN MAG & ALARM - još jedan projekt-sastav koji je oformio sjajni gitarist Jasmin Mujanović, već sada legenda BiH rock scene. O njemu ima podosta podataka iz njegove zaista bogate biografije, a materijal s kojim je predstavljen opisuje ga kao modernog rock autora koji podjednako koristi i elektronske sekvence ritmova i melodija kao i uobičajene rock strukture. Poredba sa poznatim imenima sa scene je vrlo šarolika, tako da je najjednostavnija paralela U2 - Let 3 - Prljavo kazalište. Buntovna inteligentna disciplina koja ima sve predispozicije za sam komercijalni vrh.

NECROPHILLISIMA - brutal death metal kvartet koji je do sada objavio 4 albuma u samizdat produkciji i koncertirao uglavnom po BiH i Hrvatskoj. Tipični death-metal underground isključivo za poklonike stila.

NO RULES - garažni r'n'r kvartet koji slijedi tokove Partibrejkersa i Majki. Imali su i nekoliko gostovanja po Hrvatskoj (Osijek, Zagreb - "Spunk"), te su objavili i dva albuma od kojih je prvi "Pasje vrijeme" objavljen na beogradskoj etiketi Active Time. Dvije snimke su se pronašle i na Franjićevom "Bombardiranju New Yorka 9" 2003. godine.

NULA PLUS - još jedan u nizu tuzlanskih sastava koji spajaju metal i h/c, no prisutan je i DJ sa inovativnim zvukovima samplera i elektronike što im daje nešto kreativniji zvuk. Tekstovi su na engleskom jeziku. Upravo snimaju svoj prvi album u Beogradu.

OD ŠAKE DO LAKTA - iznimno originalan sekstet koji je na ovoj kompilaciji prisutan samo s jednom kompozicijom (zašto?). Kroz vrlo intrigantnu biografiju spomenuto je da su O.Š.DOL - rock-pop-hip-hop-death-hardcore-folk-metal-techno-funky-reggae-rave-psychodelic-redneck-country-progressive-death-r'n'b sastav.

PLAN B - rock trio koji je po zvuku, vokalu i tekstovima identičan Urbanu & 4.
[ jasmin mag ]

jasmin mag

PREDGRUPA - još jedan sastav s ove kompilacije koji umnogome nalikuje na Let 3 iz vremena "El desperado". Seks, ljubav, zabava, zajebancija... Stoga nisu uzalud naveli da vole RHCP, The Strokes, Hives, Majke i Foo Fighters.

PUNKART - naravno, punk kvartet koji svira melodični punk/hc po uzoru na Buzzcocks, The Clash, Partisans, a i Parafe, no najviše sliče KUD Idijotima.

SYMBOLIC - progresivni metal sastav koji povezuje ostavštinu Iron Maiden sa harmonijama Dream Theater u vrlo svijetloj atmosferi obogaćenoj atmosferskim zvukovima klavijatura. Preporučljivo samo za ljubitelje žanra.

THE SYNERGY - vrlo mladi sastav koji još nema album, no ponose se time što su bili predgrupa Urbanu i njegovoj četvorki u veljači 2004. u Tuzli. Njihov stil je moderan independent rock/hard naslonjen prvenstveno na američki zvuk sastava poput Incubus, Tool, Perfect Circle, te naravno na grunge. Vrijedi očekivati i više jer se naziru veliki potencijali. Pjevač i gitarista su vrlo dobri.
[ toxicdeath ]

toxicdeath

TOXICDEATH - opaki death metal sastav koji je već pokupio mnogobrojne pohvale i pozitivne kritike širom Europe. Do sada su objavili dva demo materijala, te dva albuma od kojih je posljednji "Contamination" objavljen za etiketu Walkrecords. Svirali su u Močvari, te bili predgrupa sastavu Vader, najpopularnijem europskom death metal sastavu u Osiječkoj Slaviji.

UPITNIK - rock sastav koji je na ovoj kompilaciji zastupljen samo s jednom kompozicijom "More tuge" koja kao da je izvučena iz nekih šansonjerskih kolaža '70-tih (Zeppelin, Blue Oyster Cult) i grunge frakcija Temple Of The Dog, Pearl Jam i Alice In Chains.

VOODOO CADILLAC - već sama činjenica da ovaj trio dolazi iz Brčkog govori da nisu poput niza tuzlanskih bendova koji su striktno zalijepljeni za tvrdi rock i metal. Voodoo Cadillac zatvaraju ovu kompilaciju i pravo su osviježenje sa svojim psychobilly pržionama na pragovima The Cramps, Stray Cats, Brian Setzera i Nashville Pussy, te pjevaju na hrvatskom jeziku. Prisutni i na "Bombardiranju New Yorka 9". Jako dobro!
[ voodoo cadillac ]

voodoo cadillac

Nakon preslušavanja ovog obimnog CD-a, ostajem zapanjen količinom izvođača koji su koncentrirani u ne tako velikoj Tuzli koja ima nešto više od 100 tisuća stanovnika. Po pričanju samog kompilatora Dragutina Matoševića, osim predstavljenih izvođača, Tuzla ima još najmanje desetak imena koja su skoro u samom vrhu BiH scene, no ta imena nisu vjerovala u to što je dotični gospodin pokušavao raditi i što je ostvario. Zato vrijedi očekivati da će ovaj poduhvat ponoviti sa sličnim projektom kroz godinu-dvije kada će se vidjeti pravi rezultati ovog djela.

Na kraju, sagledavati ili podvlačiti paralelu kompilacije "Tuzlanska muzička scena 2005." sa nekim znamenitim (a i već spomenutim) projektima iz osamdesetih ili devedesetih nije potrebno. Ovo je vrijedan dokumenat koji svjedoči o snazi i postojanosti jedne glazbene sredine o kojoj se u Hrvatskoj, a i ostatku ex-Yu teritorija zna jako malo ili gotovo ništa, te daje veliku šansu svim prisutnim akterima ove kompilacije da dođu tamo gdje im je i mjesto - u klubove, na radio programe i u medije koji su daleko širi od same lokalne pripadajuće scene. Naravno, ukoliko je sva predstavljena snaga s razlogom i opravdana. A ovaj ogroman glazbeni projekt ima mnoštvo sakrivenih atributa koje vrijedi otkrivati i bila bi velika šteta za neke od njih da ostanu neprimjećeni.

horvi // 16/01/2006

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Recoiled

NINE INCH NAILS and COIL: Recoiled (2024)

| 05/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Unus et Trinus

DAVID LEE MYERS, SONOLOGYST, LARS BRÖNDUM: Unus et Trinus (2024)

| 04/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: It Beckons Us All.......

DARKTHRONE: It Beckons Us All....... (2024)

| 04/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Demons

NEON LIES: Demons (2024)

| 03/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Bovoso / Brume split tape

BOVOSO / BRUME: Bovoso / Brume split tape (2022)

| 02/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*