home > mjuzik > Mourning Sun

kontakt | search |

FIELDS OF THE NEPHILIM: Mourning Sun (SPV/Trolik, 2005)

Uspoređujući intenzitete i moć legendi o starozavjetnim, biblijskim Nephilimima sa legendama proizišlim iz postojanja banda, u čijem nazivu je i dodatk "Fields Of The...", sličnost je više nego zamijetna. Međutim, uzimajući u obzir najnovija događanja, sličnosti polako blijede. Kako se čini, priča o Fieldsima još uvijek ne završava u legendi o davno postojećem, nikad prežaljenom bandu, zaslužnom za dobar dio suvremenih, ezotrečnih, epsko - gotskih, rock otkrovenja.

Novi album "Mourning Sun" očekivao se gotovo punih 15 godina, ako se izuzmu neke kompilacije, metal- industrial projekt Nefilim, te pojedini ispadi nestrpljivih i pohlepnih diskografa. Prema prvim reakcijama fanova i kritike, izgleda da se isplatilo čekati i nastaviti priču. No, vratimo se na početak legende i još uvijek nezavršene priče.

Posjetivši Zemlju u predpotopna vremena, pali anđeli Nefilimi oplodiše zemaljske kćeri i nestadoše. Za njima ostade potomstvo, čije gene možda još uvijek nosimo i mi danas živući, kako predmnijevaju brojni mističari i ezoterici.

Nešto slično zateklo je i Fieldse početkom devedesetih, nakon raspada originalne postave banda - utemeljenog 1983. u engleskom Hertfordshireu. Muzičko i cjelokupno idejno nasljeđe posloženo na tri vrlo uspješna oficijelna albuma, nekolicinu službenih i manje službenih kompilacija, te jednom duplom liveu, snažno se ukorijenilo u međudimenzionalne prostrore rock, goth i metal scene.
Nedugo po raspadu originalne postave, pravo na ime banda prisvojio je pjevač unikatno ekspresivnog, iznimno dubokog glasa Carl McCoy, ujedno i najmoćniji kreativni duh Fieldsa. Ostatak družine se na početku raspršio u Rubicon, a potom na vrlo solidne Last Rites. Dugo se činilo kako je McCoya stigla sudbina biblijskih Nephilima, da je samo još jedan od palih anđela koji je nakon "sjetve" isčeznuo. Ponekad bi njegov prodorni duh zabljesnuo pri sporadičnim muzičkim izletima u sfere bliske Slayerima i svjetovima industriala. Potom, ostade samo čekanje i bezbroj press releasova o tome kako će Elizium, posljednji službeni i vrlo nadahnuti album Fieldsa, napokon dobiti nasljednika.
[  ]

U skladu s već izrečenim, "Mourning Sun" nije samo puki nastavak već je, vrlog logično, veličanstveno objedinjenje prijašnjeg muzičkog nasljeđa starih Fieldsa, upotpunjeno novim kreativnim uznesenjem i tehničkim spoznajama "preostalog" Carla McCoya. Osim što ga karakterizira atmosferičnost, gotovo bez premca u suvremenoj gotskoj rock produkciji, album predstavlja i skoro nerazdvojivu cjelinu od sedam novih, podužih pjesama. McCoy ga je producirao i snimao na različitim lokacijma, koristeći se svojim jedinstvenim, pokretnim snimateljskim studijem nazvanim "Ice Cage". Upitan o muzičarima koji su sudjelovali u nastanku "Mourninga Suna", odgovorio je da su to samo "ghost musicinas", ne želeći otkrivati imena ljudi koji stoje iza svega, stavljajući izričit naglasak na samu muziku. Kako god bilo, album će mnogim starim i novim rock psihonautima, ezoteričarima, gotičarima, metalcima i ambijentalcima pružiti nezaboravno iskustvo putovanja kroz svjetove razbljesnutih tmina, zasjenjenih legendi i pritajenih sfera. Tempo putovanja savršeno određuju moćne uvodne i završne elegijsko - epske, gotovo filmske skladbe, koje uspjevaju uravnotežiti preostale poprilčno žestoke dijelove albuma. Putovanje malo zapinje tek na nekim mjestima, usljed ponešto preforsiranog prekrivanja moćnog glasa efektima, kada to možda i nije bilo toliko potrebno.

Ostaje da se vidi koje će to "duhove" McCoy izvesti na stage kada krene u najavljeno live predstavljanje albuma i planira li nastavit s davnom tradicojom posipanja brašnom tijekom nastupa. I kako je zapisano na prvom studijskom albumu Fieldsa , ostaje samo da se spomene...keep talking...

igor aničić // 21/12/2005


PS: Intervju koji ste uskoro trebali čitati na ovim stranicama, nećete čitati jer se gosp. Mcoy odlučio da ne želi više davati nikakve izjave za štampu... A baš nam je krenulo!!!
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*