home > mjuzik > Rebirth

kontakt | search |

JIMMY CLIFF: Rebirth (Universal Music, 2012)

[ Jimmy Cliff - Rebirth ]

Jimmy Cliff - Rebirth

Njegov glas, siguran. Njegov stil, već dobro poznat. Pedeset godina 'radnog' staža nije mala stvar. Vjerojatno niti sam Jimmy Cliff nije mogao ni zamisliti gdje će ga to sve odvesti kad je davne 1962. godine skupa sa, u to vrijeme poznatim, jamajčanskim producentom Lesley Kongom snimio svoj prve hitove "Hurricane Hattie" i "Dearest Beverly". Ostalo je povijest. Čak preko trideset albuma i singlova, nagrada Grammy 1985., od pretprošle godine član Rock and Roll Hall of Fame institucije, suradnja s brojnim velikim imenima glazbe i prestižni Order of Merit (jamajkansko najviše odlikovanje) su samo neki od vrhunaca njegove bogate glazbene karijere. U svojoj šezdeset i četvrtoj godini života ova živuća reggae legenda s novim albumom simboličnog naziva "Rebirth" se čini kao doista preporođena.

"Rebirth" mu je ujedno i prvi album nakon sedam godina duge pauze. Što je, poznavajući ritam s kojim je u svojoj pedeset godina dugoj karijeri izbacivao albume, za njega zaista dugo vrijeme apstinencije. Na novoj ploči se nalazi ukupno trinaest pjesama, od kojih su dvije verzije. Pjesme "The Guns of Brixton" (The Clash) i "Ruby Soho" (Rancid) ne samo da su obogatile ovaj album, već odaju da se iza svega toga krije netko tko ima duboku vezu s punkom. To je, naime, producent ovog albuma, punk ikona Tim Armstrong (Rancid, Operation Ivy fame). Kojega je Cliffu nekad davno preporučio zajednički prijatelj, pokojni Joe Strummer (The Clash).
[ Jimmy Cliff ]

Jimmy Cliff

Glazba mu je rafinirana i dozrela. Duh ranog reggaea je posvuda u zraku. Buntovništvo protiv zapadnjačkog konzum-društva i licemjernog etablismana upareno skupa sa nesputanim uživanjem u zarazno opuštenim ritmovima je ono što je reggae kao glazbu sačuvalo sve do današnjih dana. S pjesmom "Reggae Music" Cliff spretno dovodi u korelaciju svoje davne početke kad je zajedno sa Bobom Marleyem utirao put ovom glazbenom žanru. U "Rebirth" prošlost ponovno oživljava i na jedan divan način se stapa u sadašnjost. Što je jedna od glavnih karakteristika ovog albuma. S uvodnom "World Upside Down" ovaj reggae veteran je preradio riječi pjesme nastale još u sedamdesetim iz pera Joe Higgsa, još jednog reggae-pionira. Preradio u smislu da ju je, po njegovim vlastitim riječima, aktualizirao za današnjicu. Uz osjetljiv retro-aranžman sedamdesetih - razigrane perkusije, ritmična funky-gitara i nježni ženski backvokali.

Album je najavio prethodno objavljeni singl "One More" u kojemu Cliff pjeva: 'I got one more shot at the goal/Straight from my soul/I'm in control'. "Rebirth" ne simbolizira samo ponovno rođenje svijeta, već i samog Cliffa. A s pjesmom "Bang" pokazuje da još uvijek itekako ima energije i volje. Dinamični reggae-ritam spojen s vitalnim trubama i jakim gitarskim solažama, dok Cliff pjeva tako gorljivo kao da mu je tek dvadeset godina. A u funk-astičnoj "Outsider" on nas poziva na ples i poručuje da zbacimo stres sa svojih leđa. Pored ska elementima začinjene Rancid-verzije "Ruby Soho", dvije najbrže i najplesnije pjesme. Cijela situacija kulminira u najboljoj pjesmi albuma, buntovničkoj "Rebel Rebel". Odlična puhačka sekcija prati ritmičnu gitaru i Cliffovu vrlo emotivnu vokalizaciju. Iako ovaj album zaista vrvi od goleme kreativnosti, mjestimično, kao u pjesmama "Cry No More" i "Blessed Love" to je stereotipirani reggae-kič kojega jedino spašava Cliffov unikatni strastveni tenor vokal. No, njemu se to može oprostiti jer je tu od samih početaka. Bio je u ovome žanru kroz sve njegove etape. I to je sve u neku ruku njegova glazbena baština; ako je isfurani kič, onda neka to barem bude od Jimmya Cliffa. Dok je "Ship Is Sailing" jedna od klasičnih prosječnih Cliffovih pjesama. U pozitivnom modusu, orijentirana na plesnu i veselu atmosferu.

Jimmy Cliff nije nikada bio jedan od onih tipičnih jamajkanskih ludih rude-boys poput Lee 'Scratch' Perrya, niti je imao auru jednog Bob Marleya. On je sebe uvijek vidio prvenstveno kao umjetnika kojemu je glavni cilj širiti reggae glazbu. Nekada to može zaista zvučati i kao previše mainstream i komercijalno. No, to ne znači da ne dijeli ista načela i ideale koji su sastavni dio ove glazbe. To najbolje dokazuje u spomenutoj pjesmi "Rebel Rebel", ali i u socijalno angažiranoj "Children's Bread" s riječima:'They took the children's bread and give it to the dogs/The time has come for us to right the wrongs'. On je uistinu jedna (od rijetkih) živuća reggae-legenda. A album "Rebirth" je nešto najbolje što je napravio u zadnje dvije dekade.

ocjena albuma [1-10]: 8

z. marković // 06/08/2012

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Po'vratak kralja

PUNJENA PAPIGA: Po'vratak kralja (2019)

| 09/12/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Daemon

MAYHEM: Daemon (2019)

| 07/12/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Why Me? Why Not. / Black Gold / Somebody's Knocking

Liam GALLAGHER / EDITORS / MARK LANEGAN BAND: Why Me? Why Not. / Black Gold / Somebody's Knocking (2019)

| 02/12/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Vile Nilotic Rites

NILE: Vile Nilotic Rites (2019)

| 29/11/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Ono bitno o njima

KING UBU: Ono bitno o njima (2019)

| 26/11/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Rebirth
  • Hard Road to Travel (1968)
  • Jimmy Cliff (1969)
  • Goodbye Yesterday (1970)
  • Another Cycle (1971)
  • The Harder They Come (1972)
  • Unlimited (1973)
  • Struggling Man (1974)
  • House of Exile (1974)
  • Brave Warrior (1975)
  • Follow My Mind (1976)
  • In Concert: The Best of Jimmy Cliff (1976)
  • Give Thankx (1978)
  • Oh Jamaica (1979)
  • I Am The Living (1980)
  • Give the People What They Want (1981)
  • Special (1982)
  • The Power and the Glory (1983)
  • Cliff Hanger (1985)
  • Club Paradise (1986)
  • Hanging Fire (1988)
  • Images (1989)
  • Save Our Planet Earth (1990)
  • Breakout (1992)
  • Higher and Higher (1998)
  • Journey of Lifetime (1998)
  • Humanitarian (1999)
  • Fantastic Plastic People (2002)
  • Black Magic (2004)
  • Sacred Fire EP (2012)
  • Rebirth (2012)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*