home > mjuzik > Bunga Bunga

kontakt | search |

FILJI DI BRUNO ATOMIKO: Bunga Bunga (Slušaj najglasnije, 2012)

Opičeni punkeri iz Primorja sa šašavim nazivom albuma kao glavni hit navode "Kavaliri sa Verude". Čudna pjesma, ali bend nije čudan - odličan je.

Uh, kako bi bilo krasno da je na omotu navedeno tko su ovi punkeri s Kvarnera! Naime, ovaj šesterac je očito neka supergrupa, moguće na relaciji Pula - Rijeka, no svi oni na omotu nose iste sijede kovrčavo-valovite perike i nemoguće je odgonetnuti poput The Residents tko se nalazi iza ovih zamaskiranih likova. Možda netko od KUD Idijota, Franci Blaškovićeve ekipe iz nekadašnjih Gori Ussi Winnetou (a on je radio sa nekih 30-40 glazbenika), možda Let3, možda poneko iz Sakea, Wuolahee, a možda i iz Atomskog skloništa, Parafa, Termita... Po konstituciji bi se reklo da su sve to prekaljeni stariji momci (ma svi izgledaju kao Bruno Langer, hahaha), no po glazbi su vjerni punku i pravoj zajebanciji nalik na KUD Idijote i onom starom, pravom i originalnom Hladnom Pivu iz ranih 90-ih (eh, gdje je nestao taj otkačen bend?).

Svirati znaju, praše sve u šesnaest i doslovce se sprdaju poput Pistolsa, a povrh toga vole eksperimentirati i neke pjesme pjevaju na istrijanskom izmješanim sa talijanskim jezikom, a 'kavaliri' vole ponuditi i nekoliko urnebesnih obrada. Prva od njih je odmah na samom uvodu - vjerovali ili ne, obradili su pobjedničku pjesmu Eurovizije 1990. koja se održavala u Zagrebu - Toto Cotugnovu "Insieme", potom evergreen "Guantanamera" u laganom izdanju "Brijuni Riviera" uz pratnju zrikavaca i odličnom vokalnom pratnjom (ima čak i vox-extended tehniciranja, a pjesma završava nemoguće ubitačnim hardcoreom i traje čak 5 minuta!), potom Sex Pistols u svojoj izvedbi dvominutne "Sevenspin" (pogoditi će te o kojoj je pjesmi riječ), maksimalno opičenoj "Pakleni vozači" Atomskog skloništa u "Guidatori infernali" s očitim insinuacijama na aktualnu aferu oko Paravinje, te Dead Kennedysovu "Fuck the system" u pjesmi "Saša 21". Sve ove obrade (ima još jedna od Damned) su zvrkaste i šašave zafrkancije koje dodaju šarm, a njihove autorske, premda je većina na istrijanskom, pokazuju cinično-otkačeni socio-politički angažman. "Zerman" govori o vječitoj potrazi za poslom, thrash-metalska "Odio di oliva" (na istrijanskom), ako sam dobro skužio o privatnom poduzetništvu, dok "Porkodijo Merlin Menson" nisam uopće skontao jer je također na istrijanskom, ali u refrenu 'satara' dovoljno govori. Dođe ti da za ovih 1.46 satarom sasječeš sve one pizdune koji su se nakotili u zadnjih 20-tak godina. Ima tu još pjesma "Mutna posla" koja isprva opčinjava laganijim progressive-rock ugođajem, a kasnije punk/hardcoreom i otpjevana je na čistom hrvatskom, ali stvarno nisam shvatio njezino značenje jer ne kontam točno tekst što pjevač kaže (ja stalno čujem 'muzil', ali ne znam šta je to) i onda ga fućkaj... Loša produkcija vokala je narušila ovu pjesmu, izem ti sreću.

A posebnom se izdvaja kratka, od svega minutu i pol, pjesma "Kavaliri sa Verude", jedina bez bubnjeva, sa mnogo vokala, jednostavnom humpa-cumpa bas linijom i pozadinskom gitarskom distorzijom. Pjesma naizgled djeluje kao da je napravljena o onim jebačima, šminkerima i nabildanim pederčićima koji gledaju klasične muško-ženske parove na rivi Verude samo s ciljem da škicaju lijepe dečkiće, no ne mora biti tako. Neka je lokal patriotska zajebancija u pitanju, samo, ja iskreno, ovo ne kontam koja je to spika isto kao što ne kužim draž ćevapćića, onakvih nezačinjenih sa bezokusnom junetinom koju nikada ne jedem jer žao mi plemenitog goveda (osobito boškarina)... Nisam shvatio poantu ove pjesme koju bend navodi kao hit-singl, ali nije teško shvatiti stih 'dvolična lica obično sude'. Tricky pjesma?

Ima u svemu ovome mnogo parodije, sjajne zafrkancije, momci ne vulgariziraju, odlično sviraju, zabavni su, punkom nabijeni. Istrijanski je lokalni, tko ga zna, razumije, ja tek površno, no da nemaju 'ono nešto' u sebi što te natjera da su kadra napraviti urnebes na koncertima, to vjerujem. Kažem, poput starog Hladnog Piva iz 1992/3, prije prvog albuma, to je ta otkačena furija koja se mora doživjeti na pijano ili trijezno, svejedno je. Ali se zabije u glavu kao nešto posebno i originalno.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 26/04/2012

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*