home > mjuzik > Prvi!

kontakt | search |

SVI NA POD: Prvi! (Mikser Music, 2011)

Dugoočekivani album prvijenac beogradskog sastava odličnih muzičara pod zanimljivim nazivom Svi Na Pod je napokon vani i uskoro bi se trebao pojaviti na policama cd shopova diljem Hrvatske. ''Prvi'' je ime albuma i donosi nam 12 pjesama koje pružaju uhu veliku ugodu i odličan TOTAL uberkulische @bsolut poWer magiC 3p, bilo da ga slušate u autu, klubu, doma, bircu ili na ulici sa sluškama.
Svi Na Pod je nastao kao projekt Petra Rudića (ex-Mravi) koji je oko sebe okupio vrhunske glazbenike s ciljem da naprave ono što najviše i vole raditi a to je kvalitetna muzika. Teško je njihovu muziku svrstati u neki žanr, jer tu ima svega. Nižu se tu i funk, trip hop, acid jazz, rock pa i punk ali je sve majstorski zapakirano i obavijeno u electro pop. Rudić je iskoristio sve prednosti koje pruža današnja elektronika i producirao jedan od najboljih albuma u regiji, a i šire.
Na albumu nema lošeg momenta od uvodne ''Ljubavi'' psihodelično melodične pjesme sa štihom '80ih i masnim bas linijama, te zanimljivim tekstom i odličnom vokalnom izvedbom Bojane Vunturišević , pa sve do posljednje ''Lopovska'' za koju je skoro snimljen i spot (i to vrlo zanimljiv). Taj Virtualni Džuboks je kako sebe još nazivaju, pruža nam i dvije obrade a prva je ''Afrikanac iz Beograda'' (Du Du A) koji su tu kultnu reggae stvar digli na jedan viši nivo podebljavajući bas i koristeći elektroniku napravili odličan plesni hit. Taj plesni ritam je u skoro svim pjesmama na albumu, tako ''I još'' u sebi nosi veliku dozu funka gdje se ističu Jamal Al Kiswani na saxu, te ritam sekcija i naravno opet Bojana svojim vokalom i brzim pjevanjem koji dižu pjesmu negdje gore visoko iznad jer ''ova igra nema poslednji nivo'' kao što tekst pjesme govori. ''Bez plana'' slijedi kao psihdelični apaurin gdje do isticaja dolazi umijeće Al Kiswanija na flauti i odlične gitare Ivana Mirkovića u refrenu kao i efekti i sempliranje Rudića, te gostovanje Vukašina Markovića na trombonu i Francesca Quera na perkusijama. Na albumu ima puno gostiju, tako na post punk obojenoj ''Ćao Nevena'' je Zoja Borovčanin (Lira Vega) na vokalima a na ''Zvuk ulice'' Vlada Divljan koji i potpisuju tekstove za te pjesme. ''Zvuk ulice'' je namijenjena malo iskusnijoj publici i fantastičan posao su obavili kako spomenuti Divljan tako i Mirković na gitarama i Al Kiswani na flauti i dobili smo stvarčinu i pol koja vrlo mudro stavljena ispred druge obrade ''Zlato'' (Vještice) koja je vješto obrađena i sa oduševljenjem je prihvaćena na koncertima od strane publike.



Te dvije pjesme čine malo mirniju atmosferu na albumu, a nakon njih slijede meni omiljene a to su ''Ušće'' gdje možete čuti Saleta Ivanovića na vokalu (kao i na ''Afrikancu'') uz Bojanu V., (njih dvoje i potpisuju večinu tekstova) te trip hop stvarčina ''Iza nas'' na kojoj bi im i bristolski Portishead mogao zavidjeti. Za kraj albuma su ostavili već proslavljnu pjesmu u Jelen top 10 u Srbiji ''Bugi vugi'' plesnu pop stvar sa simpatičnim tekstom i zadnja pjesma al' i trenutni hit ''Lopovska'' na kojoj gostuje Osman Ahmed (Multietnička Atrakcija) ima sve karakteristike kao i album u cijelini.



Bez ikakvih zamjerki, svaka pjesma ima sve potrebne elemente i kao što sam napomenuo ranije produkcija je izvanredna, čista desetka kao i miks tako da će zadovoljiti i one najzahtijevnije sa istančanim sluhom tako će i one po klubovima gdje se sigurno vrte neki od ovih 12 dragulja. Neizmjerno mi je drago da se neko u regiji dao dovoljno truda i vremena da napravi kvalitetan album popularne muzike svestran što se tiče publike a tako originalan i oslobođen ikakvih kontura tzv. electro pop muzike u koju su zaglavili mnogi bendovi. Svojim idejama i izvrsnom suradnjom ova skupina glazbenika je došla do zavidnih muzičkih aranžmana koje možete poslušati kako zvuče njihovoj facebook stranici.

Album ''Prvi!'' je vrlo slušljiv i rekao bi zarazan jer od nedjelje do danas sam ga preslušao desetak puta i što je najvažnije ne zamara niti u jednom momentu. Vrlo dobro posložena tracklista također pridonosi tome kao i utjecaj novovalnih bendova iz ex yu regije i svijeta na ideje za njihovu muziku i tekstove. Sve su pjesme potencijalni hitovi ili već hitovi. Nakon što osvoje regiju svojim atraktivnim koncertnim nastupima (što već uveliko rade) muzički fenomen Svi Na Pod bi mogao puno više, ali vidjet ćemo jer to je samo moje skromno mišljenje.

ocjena albuma [1-10]: 9

sensimillax // 09/12/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*