home > koncert > Svi na pod @ Tvornica, mali pogon, 03/12/2011

kontakt | search |

Svi na pod @ Tvornica, mali pogon, 03/12/2011

Magična subota u Malom pogonu Tvornice

U subotu 03.11. u sklopu manifestacije Dani srpske kulture, beogradski bend Svi Na Pod! održao je prvi samostalni koncert u Zagrebu u Malom pogonu Tvornice Kulture. Nakon prepunog Doma sportova u petak i rasturanja na Pozitivnom baš mi je dobro došao Mali pogon Tvornice za upoznavanje jednog, sad već mogu reći od najkvalitetnijeg bendova sa ovih prostora a i šire. Čime su zaslužili sve pohvale koje sam dotad čuo i pročitao (najbolji bend prije 2 godine u Srbiji, najbolji koncert, ma uglavnom je sve naj naj...) su i više nego opravdali u sat i pol muzičke ekstaze koju su prenjeli na stotinjak (više - manje) posjetitelja te večeri.
[ svi na pod ]

svi na pod   © josipa

TOTAL uberkulische @bsolut poWer magiC 3p iliti Svi Na Pod! je osmišljen kao projekt u kojem bi skupina odličnih i afirmiranih muzičara radila ono što vole i žele a to je stvaranje kvalitetne glazbe. Korijene vuče do sad već davne 2000g, mada u ovom sastavu djeluju od 2007g. i njihov album prvijenac ''Prvi!'' je izašao nedavno tj. ove godine i ovaj koncert je došao kao i promocija istog mada se nadam skorom ponovnom susretu sa ovim simpatičnim glazbenim sastavom. Taj Virtualni Džuboks kako sebe nazivaju se sastoji od šest (plus) članova a to su karizmatična, super kul Bojana Vunturišević - vokal, klavijature, zatim mastermind cijelog projekta i glavni i odgovorni gospodar ceremonije Petar Rudić - producent i programer (ex - Mravi), pa Jamal Al Kiswani - flauta i saksofon (Belgradeyard Sound System) koji je izvrstan saksofonist čiji je talent i stil prepoznao i Giles Peterson, Ivan Mirković - gitara za kojeg kruže priče da je jedan od najboljih gitarista u Beogradu trenutno te izvrsna ritam sekcija za koju su glavni krivci Ivan Mihajlović - bas i Goran Milošević - bubanj, perkusije koji je svirao u nekolicini beogradskih underground bendova od kojih bi istaknuo Plejboj.
[ svi na pod ]

svi na pod   © josipa

Koncert je započeo negdje iza 22.30h sa jednom od obrada a to je kultna stvar Afrikanac iz Beograda (DU DU A) i u reggae ritmu je počelo razbijanje ''treme'' koja je bila neprimjetna i privlačenje publike bliže stageu te su uz rasplesane prve redove Svi Na Pod! počeli širiti svoj magični trip pržeći kroz svoje buduće i stare hitove. Velim hitove jer njihova svaka pjesma ima taj potencijal i protkane funkom, jazzom, rockom, punkom, trip hopom i pod budnim okom Petra Rudića za studijsko konfiguriranim laptopom zapakirane u urbani plesni zvuk koji možemo nazvati electro-indie pop, ali kako bend ne voli svrstavati svoju muziku u žanrove, reći ću da su kroz pjesme ''I Još'', ''Bugi Vugi'', ''Jutro Posle'' i ''Ušće'' prolazeći kroz žanrovsku šizofreniju svojim već prepoznatljivim stilom odveli publiku u neku drugu dimenziju, gdje je svima osmijeh bio od uha do uha. Za podizanje atmosfere najzaslužnija je Bojana, frontmenica kakvu svaki bend samo poželjeti može. Tko bi rekao da se u tako sitnoj djevojci krije toliko energije?! Čitav koncert ona je komunicirala sa publikom i svojim velikim glasovnim mogućnostima koje variraju od sanjivo slatkih do visokih i zahtjevnijih interpretacija i neprestano plešući nas vodila u čarobni svijet virtualnog džuboksa. Sa debelim bas linijama I.Mihajlovića i vještinama jazz bubnjara G.Miloševića koji su vodili ritam nije bilo zamjerki osim jedne sitne toncu da bi i ostatak benda došao do izričaja, ali to je zanemarivo kod ovakve koncertne atrakcije i ekspresivnog i urnebesnog scenskog nastupa.
[ svi na pod ]

svi na pod   © josipa

Nastavile su se redati pjesme poput ''Bez Plana'', i još jedne obrade ''Kontrolori'' (Kontrolori) koja zvuči bolje od originala (bez ljutnje) i ''Daj Dečko'' nove za mene jer sam je prvi put čuo i posvećene ''jednom dečku što gnjavi'' došla je na red ''Ljubavi'' koja je bila i uvod u vrhunac koncerta jer su nakon nje se nanizale već poznate (zbog kruženja po webu), ''Ćao Nevena'', ''Lopovska'' i psihodelična trip hop stvarčina ''Iza Nas'' (jedna od mojih omiljenih) gdje su do izražaja došli sposobnosti gitariste I.Mirkovića koji se odlično snašao svirajući i ritam i solo gitare. Tada sam čuo još jednu ''novu'' stvar, barem meni pod nazivom ''Zlatne Spirale'' i odvode nas u mistične hipersfere te sjajno sjeda kao uvod u još jednu izvrsnu obradu Vještica, pjesmu ''Zlato'' koja održava oduševljenje publike i odaziv za singalong ili zajedničko pjevanje iste. Bojana je iskoristila uvod u pjesmu za prestavi bend i saxofonist Al Kiswani nas je začarao te smo odputovali na ''čarobnom tepihu'' njihove muzike ''Do Kraja Sveta'', zadnje pjesme prije bisa koji je publika oduševljeno prihvatila jer su odsvirali još jednu obradu koja nije na albumu pod nazivom ''Beg'' (Grupa Beograd). Na kratkom ali slatkom bisu su nam poklonili još jednom ''Ušće'', na moje veliko oduševljenje i uz pozdrav i naklon publici zahvalili su se još jednom te pozvali prisutne na druženje.
[ svi na pod ]

svi na pod   © josipa

Kakav koncert! Nije da me čudi jer već četiri godine su koncertno aktivni (posebno zadnje dvije godine a i bili su predgrupa Air-u i njihov koncert u beograskom Domu omladine je izabran za najbolji u 2010g.- Popboks) i pobrali su odlične kritike. U Zagrebu su se predstavili u najboljem mogućem izdanju i mogu reći da sam dobio puno više nego što sam očekivao, a Svi Na Pod! su to sa zadovoljstvom odradili . Odlično raspoloženi sastav koji odašilje pozitivne vibracije i voza vas u extra udobnoj vožnjici sa svojim mističnim i lako slušljivim melodijama i metaforičnim tekstovima na koje su vidljivo utjecali novovalni bendovi. Hvala im za sjajnu atmosferu i kvalitetnu svirku. Nadam se skoroj prilici da ponovo uživam u milozvucima atraktivnih i hitoidnih pjesama odlično uigranih Svi Na Pod! te naravnom i većem odazivu publike što će se sigurno i desiti kada ''Prvi!'' osvoji širu publiku.

sensimillax // 07/12/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*