home > mjuzik > Passive Me, Aggressive You

kontakt | search |

THE NAKED AND FAMOUS: Passive Me, Aggressive You (Somewhat Damaged/ Polydor, 2011)

"Young blood" je definitivno jedan od (naj)ljepših synth-pop hitova 2011., ali album kao cjelina pati od predvidljivih stereotipova i šablona.

The Naked And Famous slijede hype bendova koji se šlepaju na Yesayer i MGMT, a u posljednjih nekoliko godina su dobili zeleno svjetlo MTV i Viva koji su ih prisvojili kao svoje kućne mezimce poput australskih Empire Of The Sun ili Gypsy & The Cat, također Australaca koje su ovi mediji zapazili prilikom turneje sa Kylie Minogue, a njihov hit "Jona Vark" već mjesecima ne izlazi sa foršpana Viva chanella.

Ništa to ne bi bilo neobično da ovaj bend nije svoju popularnost stekao samo na račun velikog hita "Young blood" koji je vjerojatno njihov jedini pravi pogodak nakon kojeg slijede luksuzni pop promašaji. Ipak, ako po ničemu osobitome ne odskaču od recentnih indie-pop i electro/synth izvođača, interesantni su samo zbog činjenice da dolaze s drugog kraja svijeta, sa Novog Zelanda (Auckland) odakle već jako, jako dugo nismo dobili nikakav iole značajan bend. Posljednji koliko-toliko prisutni bili su garažni rockeri The D4 koji su se razišli 2006. (imali su onaj solidan hit "Ladies man" 2000. godine), te daleko poznatiji The Datsuns kojih nema već godinama sa nikakvim novim materijalom.
[  ]

U relativno kratkom vremenu od osnutka 2008. vrlo brzo su sakupili pregršt autorskih pjesama od kojih su neke objavili na dva EP-ija "This Machine" i "No Light" izdana za Round Trip Mars. Iduće godine počele su pripreme za dugosvirajuće djelo kojem je prethodio dance-rock singl "All of this" koncem 2009., no kako nije imao ama baš nikakav odjek, bend prelazi u Somewhat Damaged za kojeg je ujesen 2010. objavljen ovaj debi album. Prvo su sa singlom "Young blood" poharali top ljestvice Novog Zelanda gdje su se na vodećoj poziciji zadržali čak 12 tjedana, potom je album osvojio domaći no.1, a onda je odlučeno da se bace i na osvajanje svjetskog tržišta. Skopljen je ugovor sa Polydor koji im je u proljeće 2011. distribuirao album po cijelom svijetu, te premda nije požnjeo neki osobiti uspjeh (UK no.25, USA no.91), bend se zahvaljujući hitu "Young blood" i velikodušnosti Viva i MTV nametnuo kao suvremeni pop izvođač koji u sebi ima nekakvog alternativnog šmeka sa smjesom synth, psihodeličnog dream-popa i natruha shoegazea. To jest fina šminkerska pop opozicija svim onim dance i r'n'b instant hitovima i izvođačima poput LMFAO, Alexandre Stan, Lady Ga Ga, Black Eyed Peas i sličnim, ali je evidentno da se bend želi prodati preko eklektičnog trendly zvuka kakvog ima u izobilju u daleko boljem i originalnijem obliku.

Na uglavnom elektronske ritam mašine i plesni tempo malo su nafilali synth melodije, katkad brundave distorzije bas gitare (recimo u pjesmi "Frayed") isporučivši poneki veseli synth-pop komad (singl "Punching in a dream", UK no.133, USA alternative no.33), malo laganijeg dream-pop/ soft-glitcha nalik na Caribou ("The sun"), potom sintetički nepotrebnog prisjećanja na 80-te sa sterilnim elektronskim bubnjevima (laganica "Eyes"), pa post-rocka u kome se po prvi puta na albumu pojavljuju gitare ("No way"), zatim noisy-gitare promješaju sa elektronikom ("Spank"), onda ih uklope u dream-pop/psycho laganicu ("Jilted lovers"), a onda pred samim krajem odjednom iskoči prljava gitaristička garaža sa dakako nezaobilaznim synth-pop elementima ("A wolf in a geek's clothing"). Posljednja "Girls like you" je opet sasvim druga priča prilagođena za treći singl u dinamičnom synth-pop stilu.

The Naked And Famous - Young Blood


Dosta švrljanja po žanrovima unijelo je u zvuk albuma prilično oprečne sintagme kao da niti sam bend ne zna točno što želi biti - alternativni rock ili synth-pop bend, no na svu sreću, cijelu ovu papazjanu spašava vrlo lijep glasić kosooke Alise Xayalith koja ima nešto od onih simpatičnih ženskih The B-52's vokala, pa i Cyndi Lauper. Njezina proturječnost je gnjecavi i patničko isposnički glas Aaron Shorta koji se fura na onu nepodnošljivu patetiku brit-popa s kojom razbija svu čar vrlo lijepih i senzibilnih tekstova kao da ih je otpjevao recimo Dino Merlin. A konstrukcije pjesama su im opet vrlo predvidljive i ne odišu nekim pretjeranim uzbuđenjem sa klišeiziranim melodijama koje su prilično trivijalne, tako da album definitivno spašava himna "Young blood" kakvu će teško ikad više ponoviti.

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 13/10/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*