home > mjuzik > Relayted (2010) / Affiliyated (2011)

kontakt | search |

GAYNGS: Relayted (2010) / Affiliyated (2011) (Jagjaguwar, 2011)

Bez obzira što po datumu izdanja pripada prošloj godini nisam htjela propustiti napisati nešto o albumu Relayted jer mu se stalno vraćam pa mi je tako glazbeno obilježio i ovu godinu, a i zbog svoje zanimljivosti mislim da bi ga bilo nepravedno zaobići. Osim toga, Gayngs su ovog proljeća izdali i EP remixeva kao nadopunu postojećem albumu pod nazivom Affiliyated, čime onda ipak zadovoljavaju uvjet izdavanja u tekućoj godini.

Gayngs su zapravo mega kolektiv iz Minneapolisa, super-obitelj od oko dvadeset pet glazbenika koje je malo-pomalo okupio producent Ryan Olson. Prvi u igri bili su dvojica iz electro-pop benda Solid Gold, Zack Coulter i Adam Hurlburt, onda im se pridružilo trojac iz Megafauna, benda inače poznatog po (freak) folku, a zatim se priključio i Ivan Howard iz Rosebudsa i Justin Vernon možda najpoznatiji po svojim nježnim folk skladbama kao Bon Iver. I kao da ovaj šaroliki skup glazbenika koji obično stvaraju u međusobno različitim žanrovima nije bio dovoljan, Olson je u sve to uključio i repera P.O.S.-a iz kolektiva Doomtree, jazz saksofonista Michaela Lewisa i još desetak drugih glazbenika. Nastao je album izdan za Jagjaguwar, i koliko god se čini neizvedivo spojiti i pomiriti ovoliko raznorodnih glazbenika njima je to pošlo za rukom; Relayted je vrlo homogen album, istovremeno naelektriziran i umirujuć za slušanje. Vokalno se na albumu izmjenjuje dvanaestak glazbenika, no u aranžmanima na koje nismo nužno navikli od njih, Justin Vernon, na primjer, ima nekoliko hip hop dionica, dok je reper P.O.S. svoj zvuk prilagodio nježnom soulu.
[  ]

Neobično je što je cijeli album (navodno) rađen na laganih 69 BPM-a, a uklonjeni su i prijelazi iz jedne u drugu pjesmu pa tako stopljene zajedno glatko klize od početka do kraja. Prva na albumu je The Gaudy Side of Town, sedam seksi minuta maznog RnB-ja i kotrljajućih klavijatura nalik na Air. Slijedi The Walker koja počinje "pucnjem", i zavodljivim baritonom kojem se naizmjenično pridružuju pozadinski vokali i gitarski rifovi, uz još nekoliko pucnjeva, da bi završila nekim sablasnim futurističkim umetkom, sve kao stvoreno za jedan od idućih Tarantinovih filmova. Cry je obrada istoimene pjesme od Godley & Creme i definitivno je zadržan štih 80-ih naročito u zvuku sinitisajzera iako u ovoj sentiš verziji dolazi do izražaja i Vernonov falseto. No Sweat ponovno zvuči kao da je izašla iz jednog od ljubavnih trilera kakve su najbolje radili u kasnim 80-ima, s romantičnim saksofonom, trubom i soul vokalom, no kraj je opet začinjen eteričnom eksperimentacijom koja se nastavlja slobodnim jazzom na početku False Bottom, a ona baš kao i lažno dno ne zaustavlja već lagano usmjerava u drugu polovicu albuma bez vidljivog reza. Spanish Platinum je instrumentalna stvar u kojoj se u početku izmjenjuju blues gitara i sanjivi saksofon no završava s nekoliko stihova vocoderom procesuiranog Vernonovog glasa. Odjednom uklizavamo u Faded High koja svojom repetitivnošću i funky beatom pošteno zahuktava atmosferu pred kraj albuma i jedna je od najboljih na albumu, a za kraj ostaje The Last Prom On Earth koja bi mogla biti idealni stiskavac pred kraj neke glamurozne maturalne večeri, naravno, kad bi Gayngs puštali na maturalnim večerima; melankolična i slatkasta naročito zbog govorene vokalne dionice i onog zvuka klavijatura kojim u filmovima dočaravaju zvjezdanu prašinu…

Gayngs - The Gaudy Side of Town


Ovako napisano Relayted se čini kao lukava reinterpretacija raznih žanrova popularnih od 80-ih nadalje, no dok nisam počela pisati ovaj tekst toga uopće nisam bila svjesna. Mislim da nije ni važno, dapače, potpuno mi je svejedno što su Gayngs (pomalo ironično) ukrali komadiće RnB-ja, soula ili popa, ako su od njih stvorili ne solidan nego jednostavno odličan album.

A tu je i Affiliyated, EP od sedam pjesama koje su, kako oni kažu "regrindovi" odnosno pjesme napravljene od dijelova drugih pjesama spojenih u novu cjelinu uz dodatak novih efekata, otprilike kao da je netko uzeo komadiće koji pripadaju različitim puzzlama i složio ih skupa ali tako da i dalje pašu po utorima, pa kad se zasitite originala možete proučavati i ove alternativne verzije.

andrea // 15/09/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Propaganda

PROPAGANDA: Propaganda (2024)

| 14/10/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Za M

THE RANDOM: Za M (2024)

| 13/10/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Al Aqrab

AL-NAMROOD: Al Aqrab (2024)

| 12/10/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Vakat

SHTULLA: Vakat (2024)

| 11/10/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: RepubliKaj

OGENJ: RepubliKaj (2024)

| 10/10/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*