home > mjuzik > Mosh n'Roll

kontakt | search |

BURY YOUR DEAD: Mosh n'Roll (Mediaskre, 2011)

Pad s konja na magarca. Jedan od ubjedljivo najlošijih metalcore albuma tekuće 2011. godine. Kakvo razočaranje!

Prije dvije-tri godine čudio sam se kako to da ovaj američki metalcore bend iz Worcestera (Massachusetts) nema popularnost otprilike u rangu Faith No More kada su imali fantastičnog Myke Terryija na vokalu koji im je izvukao cijelu bedastoću na komercijalni status sa albumima "Bury Your Dead" (2008, USA no.176) i odličnom "It's Nothing Personal" (2009, USA no.142), ali sada su stvari sasvim jasne.

Prvo, ja sam ispao mulac što nisam pisao recenzije ta dva albuma koji mi i dan danas stoje na polici jer sam mislio da će se bend razviti u metalcore ljepotana pa će biti vremena za to, a sad tu nešto trabunjam o ovome albumu gdje više nema Myke Terryija kojeg je zamjenio Mat Bruso, stari urlator koji samo umije growlati poput zadnje hardcore seljačine koja se fura na neku linearnu xy-z kopiju Henry Rollinsa i Al Jourgensena. Sva ljepota je jednostavno nestala. Stavljam cd u player i dobivam krvavu urlačinu bez melodija. Sranje. Totalno sranje. Probajte zamisliti Zeppeline bez Planta, Nirvanu bez Kurta ili Stonese bez Jaggera. Ne ide.

Ali ide Brendan Slim McDonaldu (gitara) i Mark Castillu (bubnjevi) koji su bend oformili 2001. kao side projekt budući da su radili u nekim drugim, ne osobito značajnim bendovima. Kroz karijeru su non-stop nešto pokušavali napraviti, stalno su mjenjali postave i imali su jedan solidan rezultat sa trećim albumom "Beauty And The Breakdown" (2006, USA no.129) samo zahvaljujući činjenici da im se na Ozzy festu 2005. na pozornici, ničime izazvan pojavio Will Smith sa svojom suprugom Jadom Pinker Smith koji su odrepali nekoliko pjesmuljaka uz pratnju benda. To u principu nije bilo ama baš ništa osobito, ali je bend dignulo na nekakvoj lokalnoj ljestvici isto kao kad se Let 3 udružio sa Severinom. Ma, bezveze, majko mila, kuruza...

Radovi sa Terryijem na vokalu su bili odlični, a ovaj je, Bože oprosti mi na izrazu što ga rabim u ove svrhe, kurac i kiselo zelje. Bury Your Head ionako kroz karijeru nisu bili osobito kreativan glazbeni sastav, mjuza im se uvijek svodila na klasične death/metalcore riffove i dobro pojačanu produkciju koja je nedostatke izvlačila na rang velikih zvijezda žanra, no u tekstualnom aspektu su sasvim devalvirali poput našeg Prljavog kazališta i Hladnog piva koje više ne zna što bi reklo i za koju bi se fintu uhvatilo. Trebao bih sad ovom prilikom detaljnije približiti povijest benda, ali to ionako nema nikakve svrhe budući da je novi/stari vokal totalno razočarao. Samo se dere i dere iz pjesme u pjesmu i na svu sreću, album traje samo pola sata. U njih je strpano 11 pjesama s glupom dernjavom i tekstovima bez imalo mašte, ali nisu samo tekstovi glupi šlag na torti, tu je i muzika skoro bez ikakvog smisla kao da se Sepultura, ovakva kakva jeste upustila u teritorij prastarog thrasha silovanog sa utjecajima groove-metala, hardcorea i RATM. Nije ovo najgori album svih vremena, ali mu ne fali mnogo da to i bude. Ma čitav album zasnovati na 2-3 riffa koji se modificiraju i od pjesme do pjesme odstupaju kao grah trešnjar od graha crnog ili bijelog je skroz blesavo. Čak i u ovoj odličnoj produkciji koja zamiriše na industrial-metal. Ovo me podsjetilo na jedan davni slučaj kada sam radio nešto privatno kod jednog obrtnika, a za ručak smo prvo dobili grah na juhu, a nakon toga grah s lukom. Ma milina. Ovakva raskoš od talenta za razlikovanje ukusa se ne zaboravlja.

A gdje su pjesme? Samo fucking u svakoj petoj riječi skladbe "The sirens of titan" i "Slapstick". Uistinu nije jasno šta su radili u tom preštimanom i vrlo skupom L.A. studiju? Samo pili pive i fumali jointe? I odsvirali 5-6-7 riffova? Bez ijedne solaže. To se moglo napraviti i doma pored kompjutera uz lonac graha.

ocjena albuma [1-10]: 2

horvi // 04/09/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*