home > mjuzik > Orlicijada treti put/ Bessidarenje srpskohrvatski libar/ Pješkanje je opasno/ Volim menzu pri koritu

kontakt | search |

FRANCI BLAŠKOVIĆ: Orlicijada treti put/ Bessidarenje srpskohrvatski libar/ Pješkanje je opasno/ Volim menzu pri koritu (Slušaj najglasnije, 2011)

NJA NJA MIRKO fra SLAVKO feat. JOSIP B. MARŠIĆ TINTURIĆ - Orlicijada treti put (2011, Slušaj najglasnije, 2cd's)

Nakon duljeg vremena, ovo je jedan od boljih, a djelomično i originalnijih Francijevih radova. Objavljen je koncem 2009. kada više nije bilo Gori Ussi Winnetou benda, a okvirni datum njegovog nastanka je razbacan na više vremenskih faza. Neke pjesme su snimljene još 2001. i 2002. godine kada je GUW imao svega 10 albuma i muku mučio sa izdavačima, a za neke se niti sam Franci ne može sjetiti kada su nastale. Album je uglavnom sastavljen od starih i neobjavljenih pjesama, pa je zato i sama ekipa muzičara vrlo šarolika - Marija Berta Blašković aka Pipištrelka, JMB Tinturić, Nenad Mehta Tubin, Marin Alvir, Roger Čingrija, Alfredo Poropat, Arsen Pliško, Gianfranco Macan, Matej Knjiki Zec, Damjan Grbac... Shodno tome, i glazbeni dio je dosta šaren.
[  ]

Mada je najveći dio ovog dvostrukog albuma komponirao Josip Maršić iliti JMB Tinturić na električnoj gitari (bilo solo ili skupa sa pratećim bendom), ima ovdje nekih pjesama koje posve odskaču od kompletne cijeline. Primjerice kratka "Đudita" u humpa-cumpa/ska-rock ritmu, potom laganiji jazzirani post-rock "...i slovo be", valcer "Lipotica ka leti" ili alter-rokačina "Svjetinja je neurotična"... Ostali dio materijala je minimalističkih performansa u vrlo laganim tempovima za uglavnom opskurniju prateću sekciju (gitara, bubnjevi, klavijature, violončelo i bas), a sve skupa zvuči kao neobavezni session u kome je bend pratio Francija koji uglavnom narativno, a rijeđe i polumelodično sriče različite tekstove o svemu i svačemu. Na veliko iznenađenje, ovdje nema prostačenja i vulgarizacija, pa je djelomično i zato dojam posebniji, skoro poetski nadahnut različitim lokalpatriotskim temama. Pjesme su u datom momentu vjerojatno bile sastavni dio nekih albuma s kojih su naknadno izbačene, pa tako oba cd-a u određenoj mjeri funkcioniraju kao sasvim solidna kompilacija.

Ocjena (1-10): 7

BANKROT O'FRANZ - Bessidarenje srpskohrvatski libar (2011, Slušaj najglasnije)

Uh, ovdje se Franci opasno okomio na neurednu socio-društvenu klimu obrušivši se na politiku i nametanje raznoraznih jarmova ispričavši vrlo kompleksnu priču. Koristivši uglavnom srpsku ekavicu bacio je rukavicu u lice svim ex-komunjarama, ratnim zločincima i današnjim lopovima koji se javno pred sudom izjašnjavaju da se 'ne osećaju krivim' ili pak 'mirno spavaju', 'radosno žive', 'puno kradu' i 'malo rade'. O tajkunima, prodanim dušama, familijama koje su promjenile prezimena u ranim 90-im, ljenčinama, sistemu, radu, neradu, vaspitačicama koje pitaju decu da li je veća Amerika ili Srbija...
[  ]

Glazba je ovaj puta veoma eksperimentalna, može se primjetiti da je riječ o fuziji free-jazza, klasike i avangarde s nekim elementima popa, te je općenito oslobođena bilo kakvih žanrovskih fahova. Ima sasvim dovoljno elektro-akustičnih detalja o kojima se može razglabati unedogled, a u principu sve se to negdje vrti oko Throbbing Gristle (uvodna 14 minuta dugačka "Masa - o autoru i njegovom delu - bez podela - Staljin vas posmatra - krivica"), preko stanovitog d'n'b tempa ("Zastava"), natruha eksperimentalnog tribal-techna ("Sevdalinka"), klasične renesansne glazbe u electro-pop maniru ("Tranziciona kupoprodaja - po motivima Duška Radovića"), eksperimentalne The Fall estetike (elektronska "Asimilacija 22 - asimilacija 84"), do Zappinih psihodeličnih eksperimentalija (10 minutna "Rad - prosveta - sve će ih umiriti ravnica"). Jedina koja posve odskače od čitavog glazbenog koncepta je završni valcer za akustičnu gitaru "Budite sretni što niste latentni", no u lirskoj formi on govori o odnosu heteroseksualca spram gay populacije na veoma jednostavan pop način sa dozom metafore koja se ne odnosi na 'gay' stalež, već na pedere, one karakterne i svjetovne zbog kojih nam je država takva kakva jeste.

Bitna stvar ovog vrlo karakternog albuma je da ima priču od početka do kraja sa mnogim zanimljivim pričicama (ponekad omnibus) koje umnogome vraćaju vjeru i nadu da Franci još ima štagoderice za reći a da se ne svodi samo na ono njegovo banaliziranje o jebačima, pizdama, pičkama i mlohavim kurcima bez ideje. Ovdje su političari i lopovi iz elite dobili svoju porciju drvlja i kamenja, a da je neko drugo vrijeme, recimo feudalizma ili robovlasničkog sistema, Franci bi sve njih odreda razapeo, a u boljem slučaju poslao na Goli Otok da glancaju kamen i rade cement za sve ono što su porušili.

Veoma zanimljiv rad iza kojeg stoji kompleksan aspekt gledišta na ex-Yu povijest.

Ocjena (1-10): 7

FRANCIVURIJAN - Pješkarenje je opasno (2011, Slušaj najglasnije)

Na početku ovog, 78. albuma kaže Franci 'moram požuriti ovo besidarenje jer su javili na prognozi da će početi bura, moram iskoristiti ovu mufu, ovu vlagu, tu plijesan...'. I onda, zna se, slijede različite Francijeve lirske egzibicije koje ovaj puta nisu lišene vulgarnosti, seksa i svih popratnih motiva.
[  ]

Ovdje se sada Franci ponovno vraća na ime Francivurijan s kojim je ranije potpisao 3 albuma prije Bankrot O'Franz, te donosi potpunu pomutnju u vlastitu diskografiju, no sve je to on, jedan i jedini bilo kakav i pod bilo kojim imenom. Od glazbenika ovdje su prisutni samo Bika Maria Pipištrelka i Nenad Tubin Mehta, ritam je sintetički (ritam mašina), a prisutna je i dostatna količina elektronike i laptop programa. Prilično se ekperimentira i slobodno šara, osobito u psihodeličnoj "Poljski črljeni uno pu580et, 22.9.2010. okolo 11 ur" gdje je završna arija ustvari melodija borbene "Po šumama i gorama". U "Spermskavarotka tefljonka" koja je čudan eksperimentalni spoj The Residentsa, elektronskog minimalizma i avangarde, počinje Francijevo spoken-word obrušavanje na pičke uz sočne psovke, a kako album odmiče, sve više i više uvlači u elektronsku psihodeliju i slobodne improvizacije gdje se više ne zna tko tu koga zavitlava jer je nabacano gomila i gomila sličica koje skaču s jedne teme na drugu. Uostalom u "Trieste nohajnmal" kaže 'zmiša mi se san i java', u komičnoj "88 ploč za druga Tita" razgovara sa nekadašnjim maršalom Titom, pa fila neke od najsatiričnijih stihova u posljednjih nekoliko, ma tko zna koliko albuma kroz trip-hop pjesmu "Državotvorna eli izvod iz matične rupe" ('...to ti je kao kad vidiš govno na livadi, a u blizini nema dupeta koje ga je isralo...') i tako po redu... Djelo ima i jednu veoma plesnu temu "Praznik ispraznik" s obiljem samplova u minimalističkom tempu koji je mješavina minimal-techna, EBM-a i trancea pojačanog sa gudačima, te drajversku "Muzo fakofiraj" punu eksperimenata. Završna "U skladu s prirodom" je porno priča o felaciju prikazana kroz hardcore etiku zadrtih punkera koji ne prezaju od ulične brutalnosti, no glazbena slika je vrlo psihotična i ponovno eksperimentalna.

Vidi se da je Franci ovdje bio vidno raspoložen za humor bez nekakve prisutnosti depresije, tako da album može komotno zadovoljiti potrošačku strast za sočnom satirom uz pratnju mističnih, uglavnom minimalistički sampliranih elektronskih repeticija.

Ocjena (1-10): 6

RISAJKL BIN F - Volim Menzu pri koritu (2011, Slušaj najglasnije)

Album broj 79. snimljen je u sasvim drugačijoj postavi gdje je prisutan pun bend sa nekoliko glazbenika (Nenad Tubin Mehta i Dejo Kacotić - bubnjevi, Andro Boškar - gitara, Borut Borut O'Montenegro - klavijature i Valter - bas). Shodno tome, ovdje je kompletan zvuk organski živ, a varira između jazza i bluesa. Na omotu se navodi da su pjesme 'sami hitovi', što će reći da imaju stanovitu 'pop' formu. Najviše tome doprinosi ležerna jam svirka u kojoj prednjače odlične melodijske improvizacije na basu i umjeren bubnjarski tempo katkad potkrijepljen metlicama, te relativno 'pristojniji' tekstovi (hm-hm) koji su oivičeni sa refrenima i lakopamtljivim stihovima koji otprve ulaze u uho. Premda su naslovi nekih skladbi 'za ubit konja', ovdje se nalazi nekoliko istinski potencijalnih hitova koji bi uz spretniju medijsku promidžbu mogli nakon duljeg vremena Francijevu manufakturu progurati i do komercijalnih radio valova. Prije svega to se odnosi na "Profeta dela mona" u kojoj je doduše uvodni tekst pun kočijaške lirike, no pjesma po svojim karakteristikama ima veoma fine glazbene crte kakve u principu redovito manjkaju Stingu još tamo od vremena debija "The Dream Of The Blue Turtles" i onog odličnog live albuma "Bring On The Night". Odličan jam-session upriličen je u "Glupost je lako uništiva, ali to nije rentabilno" sa blues-jazz elementima koji bez problema mogu proći i na programima poput Obiteljskog ili Otvorenog radija, a naposljetku i nacionalnog HRT Radio Zagreba 2 koji ima daleko širi i slobodniji repertoar. Dobro bi mogla proći i "Merda klona" sa elementima obrade "Guantanamere" ispjevana u kombinaciji hrvatskog, talijanskog i istrijanskog jer malo tko razumije šta sve u njoj Franci prostači, dok je završna "Hasto la skonfita siempre" unatoč zavodljivog plesnog tempa između acid-jazza, junglea i dancehalla sa sintagmama funka suviše eksplicitna sa pornografskom lirikom. Međutim, to jest Franci onakav kakvim ga poznajemo i teško je za očekivati da bi on uopće želio i pomisliti da napiše drugačije stihove koji u samoj svojoj naravi ne bi bili vulgarni.
[  ]

Ovdje je jasno ko dan da se uporno opire bilo kakvoj namjeri da podlegne mainstreamu, no uistinu mu ne bi bilo loše da s vremena na vrijeme isporuči poneki prikladan komercijalni hit. Kao rijetko do sada, barem u proteklih 6-7 godina, odnosno nekih 40-50 albuma, nikad nije bio bliže pravom pravcatom radiofoničnom hitu za široku primjenu.

Ocjena (1-10): 8

Diskografija

1. Addio Pola (1986, Suzy)
2. Welcome Home (1989, Suzy)
3. Mens Sana In Malvasia Istriana (1990, Helidon)
4. Ich Bin - du bist - und amen (1992, Adam)
5. Rolling Stronz's (1993, Bonaca)
6. Istra ti materina feat. KUD Idijoti (1995, Primitiv C)
7. Monte Ghiro (1996, Fabrica)
8. V življenju kot v filmu - the Franci sings the Žižo (1997, Dilema)
9. Daž daždi - miš prdi (orlićijada) (1998, Errata Corrige)
10. U tunelu usrid mraka… zvizdi pizda petokraka (2001, Mamajola Records)
11. Merack za FAK (2002, Orfej)
12. Etnocid! Vol.1 (2003, 2008, Slušaj najglasnije)
13. Kobra je u brajdi (2003, 2008, Slušaj najglasnije)
14. So sprach Milan Rakovac (2004, 2008, Slušaj najglasnije)
15. Theka Tahiriana (2004, 2008, Slušaj najglasnije)
16. Instrumentali za Radojicu (2004)
17. Masterplan (2004, 2008, Slušaj najglasnije)
18. Porno depresija eli srp i čekić is not dead (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
19. Tartaruga S.M.S. - Iska je smisao di ga ni, kretino pjesnički (2005)
20. Budi se istok i zapad, ajde ljubavi pokaži pičku (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
21.'The End' snifonia patetika histriae (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
22. Desant na Srbiju (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
23. Ipak je bolje travu pušiti nego Gori Ussi slušati (2005)
24. Odiseja Fiorin - Enivej: sve je kuratz, anke i pitzka, amen (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
25. La vita e una merda l'uomo e una bestia (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
26. Fumo viola eli pizdin dim/ feat. Edi Premate (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
27. Idem platit neke račune, usput ću napraviti novu ploču eli 2+2=4... ma nemoj (2005)
28. Imam novu ploču - drhti mi noga nije to ništa - sad ćeš vidit pizdariju (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
29. Amaro bicoto (2005)
30. Is-tri-janci (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
31. Big Bljak - Gran Cazzata Finale, porno depresija - Božićna ploča (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
32. Srce u mozgu mozak u kurcu (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
33. Addio snifonija patetika histriae 17. plus "Pulski jebači apokalipse" hommage 'Rojcu' 1996.-'97.-'98. (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
34. Jebo te horoskop - Aprilska (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
35. Naguzi se ljubavi - Majska (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
36. Drive in Yugo, thinking red, paint in black, singing bad, junska (2006)
37. Jebeš knjigu - jebeš jelo - kunst je lepo glatko telo, julska (2006)
38. i 39. Bojan Žižović (2007)
40. Sirimmirissjeneboje ili patetika postoperatorija (2007, 2008, Slušaj najglasnije)
41. Nek se širi vira Isusova (2007)
42. Poklon bon-ton-din-don (2007)
43. Zvizda vam materina lipanjska (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
44. Power Of Love (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
45. - 46. - 47. Oštar lizator! Porno klinika srp i čekić is not dead, 3cd's (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
48. Bojanova stotka - Novembarska (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
49. 43. Istarska - Decembarska/ feat. Blusker Duo (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
50. Istra kurcomanka - Januarska (2008, 2010 Slušaj najglasnije)
51. Istra u meni, ja u Istri - Februarska (2008)
52. More bre splash - Martovska (2008, Slušaj najglasnije)
53. Sotto voce, masaže iz garaže (2008, Slušaj najglasnije)
54. Yu You - Istra bljakeraj - Radovi na pruzi, Istra se guzi (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
55. Noge mi smrde, u srcu su govna/ feat. Blusker Duo (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
56. Pupobljak (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
57. After shawe penisirijada goriussiseja (2008, 2010, Slušaj najglasnije)
58. Bojanova 110. eli Božićna porno priča - 5 godina poslije (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
59. Od A do Я, Fredi je u pravu - ima pravo!, (2008, 2010, Slušaj najglasnije)

Fonja Big Bend:

60. Tko tebe kamenom, ti njega spermom (2009, Slušaj najglasnije)
61. Radi govna postao sam govno (2009, d.i.y.)
62. No xe due senza tre (2010, Slušaj najglasnije)
63. Finale Fonjario Fonja Big Benda (2010, Slušaj najglasnije)

Rostiglio:

64. Boletus Slavonicus feat. Eluj (2009, 2010, Slušaj najglasnije)
65. Bordel Rostiglio feat. Eluj (2009, 2010, Slušaj najglasnije)
66. Za dim spremni! feat. Eluj (2009, 2010, Slušaj najglasnije)
67. Za dim spremni! 2/ feat. Bikamaria (2009, 2010, Slušaj najglasnije)

68. Orlicijada treti put (Nja Nja Mirko fra Slavko feat. Josip B.Maaršić Tinturić), (2009, 2011, Slušaj najglasnije)
69.-70. Caravela Portugesa sa Gori Ussi Winnetou (2010, Slušaj najglasnije)

Francivurijan:

72. Božićna porno pastorala matere cirkve feat. Don Ćićo Đermano (2010, Slušaj najglasnije)
73. Aspalothos Grass feat. Don Ćićo Đermano (2010, 2011, Slušaj najglasnije)
74. Inđoj, u boj - reci A feat. Don Ćićo Đermano (2010, 2011, Slušaj najglasnije)

Bankrot O'Franz:

75. Haarun, od A do moon (2010, 2011, Slušaj najglasnije)
76. Fly Me To The Marx (2010, 2011, Slušaj najglasnije)
77. Bessidarenje srpskohrvatski libar (2011, Slušaj najglasnije)

Francivurijan:

78. Pješkarenje je opasno (2011, Slušaj najglasnije)

Risajkl Bin F:

79. Volim Menzu pri koritu (2011, Slušaj najglasnije)

horvi // 29/06/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Filip Fantoni

FILIP FANTONI: Filip Fantoni (2019)

| 12/11/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Upper Structures

PAVLE MILJENOVIĆ: Upper Structures (2019)

| 07/11/2019 | jura |

>> opširnije


cover: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations

TREES OF MAINE / CONSECRATION / (THE) LESSER MEN: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations (2019)

| 31/10/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Leaving Meaning

SWANS: Leaving Meaning (2019)

| 25/10/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Iz kapetanovog dnevnika

CHUI: Iz kapetanovog dnevnika (2019)

| 21/10/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Orlicijada treti put/ Bessidarenje srpskohrvatski libar/ Pješkanje je opasno/ Volim menzu pri koritu
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*