home > koncert > THE NOTWIST U KSETU

kontakt | search |

THE NOTWIST U KSETU

Dojmovi nakon dvovečernjeg druženja sa Notwist su se slegli i sada konačno imate priliku da saznate kako je bilo na te obje večeri njihova nastupa kroz dijalog ugodni između LE FIGUAR De La KRANQUE-a i HORVIJA koji su u Ksetu bili naši "piloti - izviđači of Day 7 (and 6)".

H: Jedva sam izdržao, ne mislim na koncert nego na to da sam poslije koncerta u četvrtak doma došao u pola 2 ujutro, probudio sam se u 6, otišao na posao u Novake, doma sam se vratio u 18 h popodne i otišao raditi noćnu DJ smjenu u "Ozon" u Sisak do 3 ujutro, da bi se kući vratio na spavanje u 7 h ujutro. Zbog Notwista sam otrpio 25 sati na nogama. A da je trebalo žrtvovati i još nekih desetak sati, i to bih bio spreman izdržati jer je bilo fascinantno. Sve si razmišljam kako sam u zadnje vrijeme pogledao podosta značajnih imena koja su došla u Zagreb koji sve više postaje važna koncertna meka. Ili se varam?

F: Nakon dugo vremena - usudil bi se reći, prvi put nakon koncerta Godspeed You Black Emperor prije 3 godine, došel je u Zagreb jedan kultni i (europski) svjetski utjecajan Band. Da je tome tako i da su THE NOTWIST važan band svjedoči i podosta ne-zagrebačke publike. Bilo je ekipe iz Beograda, Austrije, Osijeka, Splita a bome i nas Varaždinaca. Vjerojatno je i u četvrtak bilo nekak slično ?

H: Baš nisam obazirao pažnju na "porijeklo" publike jer sam malčice zakasnio. Znaš, dok se kasno popodne vratiš s posla, pripremiš nekaj za doručak, ručak i večeru odjednom i onda dočekaš ekipu iz Osijeka koja je bila nabrijana na koncert, vrijeme se strelovito skrati i brzo prođe. Došao sam u 22,30 i već su svirali stvar "Day 7" (poslije sam dobio njihovu play-listu i to je bilo prvi song na nastupu). Bila je ogromna gužva i jedina želja mi je bila da se doguram do prvog reda da ih uslikam. Tijekom koncerta sam sreo i uočio dosta znanih lica s medija i scene. Neki su ih gledali i večer ranije.

F:U srijedu su krenuli malo prije 22.00 h s "One with the Freaks" i "Pick up the Phone" s "Neon Golden". Publika je odmah reagirala i komunikacija između banda i publike je odmah uspostavljena. Band je djelovao čak i pomalo iznenađeno na "nabrijanost" publike a i na zborno pjevanje i poznavanje tekstova, što u KSETU isto baš nije čest slučaj - bar ja nisam bil ne nekom takvom koncertu u KSET-u …

H: Da, zbog toga su u četvrtak podosta promijenili koncept. "Pick up the Phone" je bila druga stvar s kojom su podigli atmosferu, dok je "One with the Freaks" ostavljena za središnji dio nastupa. Nakon "Freaks" slijedila je "The room", "Shrink", pa "Neon golden", "Puzzle", "Torture day"... Mene je isto tako iznenadila činjenica da je publika znala podosta njihovih refrena. Zadnji takav koncert na kojem sam bio je onaj u Močvari kada su svirali stari britanski punkeri Toy Dolls, ali to je bila sasvim druga spika gdje su me doslovce oni indijanci s irokezama, lancima, bokserima i vojničkim čizmama dobro "natancali" po nogama plešući pogo i zalijali pijačom po leđima.

F: Svi mi odlazimo u KSET na koncerte ali da ekipa baš zna tekstove od GVSB ili na pr. MARS VOLTA - da nabrojim neka jača imena koja su nastupala u KSETu -, to još nisam tam doživel …

H: Krasno je svakom izvođaču kada ih publika pozna i tada se feedback digne u neslućene visine. Nakon koncerta sam uspio malo porazgovarati sa njima uz pivo i kažu da im je bilo fenomenalno s obzirom na maleni prostor KSETA. Rekli su da im je i večer ranije bilo super...
[  ]

  © zrinka

F:U srijedu je bilo "ugodno" puno u KSETU a atmosfera je bila odlična, THE NOTWIST su odsvirali cijeli "Neon Golden" i pokoju bržu stvar sa ranijih albuma "Shrink" i "Nook".
Uz klasični set (bas, bubanj i gitara) mogli smo čuti i svu hrpu loopova, matrica i zvukova a Markus je kraj sebe imao i DJ-set s 2 gramofona … Službeni dio je završil s 10-minutnom verzijom "Pilot" s kojom su publiku definitivno dogotovili.

H: Vidiš, u četvrtak su izostali gramofoni. Markus je samo filao klavijature. Urnebes su bile solo dionice (ak' se tak mogu nazvati) na gitari. Minimalistička "kraut rock" - Wire - The Fall veza je šibala adrenalin do besvijesti. Imao sam dojam da će "Chemicals" prsnuti od zvukova i eksplodirati uz odjek koji će tutnjati još satima poput produžene histereze. Za bis su ostavili čini mi se 5 stvari, a izrazito dobar dojam ostavile su "Thrashing days", "My faults" i "Off the rails". Sjajno!

F:Sound je bil super. Možda su bubnjevi bili malo preglasni a i na trenutke se moglo čuti da oni trenutno nisu na turneji i uigrani za koncerte ali su zato bili puni žara i željni nastupa kaj dokazuju i 4 (po nekima 3) bisa. Čak su i poslije svirke puštali i miksali glazbu na svojim turntableima.

H: Tu nema nikakve zamjerke. Sve su to pravi profi glazbenici koji savršeno dobro znaju osmisliti koncept vlastitog nastupa tak' da sve skupa ima smisla. Njihova glazba je definitivno moderni rock i interesantna je jedna stvar - danas mladi rock izvođači su sve više okrenuti ka retrogradnji (The White Stripes, Hives, Jet, F.Ferdinand, Interpol, Killers, The Bravery, Doves...), dok ovakvi starci poput Notwist kreiraju sasvim novi sound. Ak se samo sjetiš, u sedamdesetima, a pogotovo u osamdesetim, novotarije su stvarali samo mlađahni i buntovni likovi i bendovi. (od krautovaca, punkera, new waveovaca, elektroničara, prvih repera, pa Smithsi, JAMC, C.Twinsi, MBV...). Starci su samo "peglali" po svojim utabanim stazama i nisu bili spremni, a ni voljni da se upuste u eksperiment. Stoga je hvale vrijedno što se ovakav bend ne da poraziti novom dobu jer je činjenica da bi se od njihovih godina prije očekivao neki blues-rock, stari punk ili fešta za bajkere. A oni su to ostavili nek' stoji tamo gdje je tome i mjesto, a to je arhiva. Zaista, dok se sve sabere, koncert je bio besprijekoran. Nakon kaj si mi u četvrtak popodne poslao e-mail da je bilo super u srijedu, očekivao sam da se nađemo.

F: Ma išel bi ja i u četvrtak da nije više sile, a bome i u Ljubljanu. Ali drago mi je kaj sam ih videl i to u puno boljem i intimnijem izdanju nego prije 2 godine kad sam ih gledal na Frequency festivalu na ogromnom stageu i pred 30.000 ljudi u 4 sata poslijepodne.

H: E, baš ti zavidim. Ja jedino mogu s obzirom na to kolika su mi mjesečna primanja, bolje reći oduzimanja, samo posjetiti koncerte za koje mi Terapija osigura akreditaciju. A sad, hitam konačno da se naspavam i odmorim. Jer, sve ima svoje "dane torture" i "konzekvence", pa makar to bilo i uz pratnju jedne fine "mračne ljubavne poeme".
[  ]

  © zrinka

terapija // 12/04/2005


PS: thnx zrinki na ekspresnim slikama pošto smo mi zaboravili fotoaparate
Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*