home > mjuzik > LIFT YOUR SKINNY FISTS LIKE ANTENNAS TO HEAVEN

kontakt | search |

GODSPEED YOU BLACK EMPEROR: LIFT YOUR SKINNY FISTS LIKE ANTENNAS TO HEAVEN (CONSTELLATION, 2000)

Ovo bi trebala biti najava koncerta koji će se dogoditi 15.02.2002 u Zagrebu, međutim bit će to pokušaj recenzije albuma i neko predstavljanje jednog od mojih omiljenih bandova. Radi se o Montrealskoj, deveteročlanoj skupini GODSPEED YOU BLACK EMPEROR i njihovom posljednjem studijskom odn. live u studiju snimljenom albumu "Lift Your skinny Fists like Antennas to Heaven". Razlog ove rane najave - koncert je tek za tri mjeseca - je i to da je, gore spomenuti, album izašao još daleke 2000 godine na etiketi kranky (u compact izdanju) odn. constellation records (u vinilnom izdanju), ali u našim medijima nigdje nisam pročitao ni retka o ovom fenomenalnom zvučnom tripu koji se odvija na dva CD-a ili duplom vinilu, a koji je podijeljen na 4 djela, odn. 4 pjesme koje su na kompaktnom izdanju povezane nekim zvučnim premosnicama-preludijima (govor, zvukovi i sl.) a na vinilu su odvojene.
Radi se o isključivo instrumentalnoj glazbi deveteročlanog banda (trebat će im velika pozornica). 4 kompozicije na albumu su svaka podijeljena na nekoliko djelova, a jedna kompozicija (namjerno izbjegavam termin"pjesma") traje cca 25 min. U tih 25 min. GSYBE uspjevaju doći od totalne tišine do furioznog crescenda i natrag. Počeci kompozcija zvuče ispočetka kao uštimavanje nekog modernog orkestra (na pr. orkestra Phillipa Glassa), da bi se postepeno djelovi počeli slagati u cjelinu i osnovnu melodiju koja počinje teći kao mirna rijeka u svom najširem dijelu, a onda se s vremenom počela ispreplitati s sve više instrumenata. S ulazom bubnjeva sve dobiva nevjerojatnu bombastičnost (nema kiča) i nečuvenu energiju. Da ne bi došlo do zabune - dominantne su gitare i potmuli bas. Probajte zamisliti soundtrack za film kojeg nema, a vi si ga, slušajući ovaj album, možete sami kreirati u svojoj glavi. Evo nekih opisa njihove glazbe koje sam pročitao u stranoj štampi:
- mekani zvučni zid
- močni čekići Thora koji udaraju po crkvenim orguljama
- isprepletena brda zvuka i oceani tišine
- usporena eksplozija čiste glazbe
- oluja kontrolirane buke
- beskrajna opijenost.
Ja bih još dodao sliku ogromnih kotrljajućih balvana, porušenih u kanadskoj šumi, koji se počinju polagano kotrljati niz planine i rušiti sve pred sobom. TIIIIIIIIMMMBBEEEEEEEEEEERRR!!!!!!!!!

Srodnici (jako, jako široko): king crimson, tortoise, laibach, sigur ros, dirty three…itd.

Nadam se da sam čitateljima uspio donekle predočiti o kakvoj se glazbi radi. CD "Lift your skinny fists like Antennas to Heaven", naručio sam preko GLITTERHOUSE RECORDSA (www.glitterhouse.com) i došao je u misterioznom, kartonskom, duplom omotu. Da nema pridodane naljepnice, ne bi se znalo o čemu se radi. Možda je to također dio strategije misterioznosti i ekskluzivnosti, jer i kad rastvorite omot nema nekih posebnih podataka.

Prema nekim informacijama GSYBE bi trebali nastupiti u KSETU, međutim na njihovim stranicama, potvrđen je grad i datum, ali nije i mjesto održavanja koncerta. Imao sam priliku preslušati i njihov live nastup iz Parisa iz 1999 godine i mogu reći da se konačno u Zagrebu, nakon dugog vremena (još od 90-ih i koncerata RIDEa, PIXIESa, HOUSE OF LOVE) sprema koncert jednog recentnog i originalnog benda. Dobro, bili su sad ADF i PLACEBO u proljeće (na vrhuncu slave) ali uglavnom nam organizatori spremaju već pomalo ostarjele i umorne rock-heroje. Jednoj friendici je 2001 godina bila godina za pamćenje jer su u Zagreb došla dva njezina omiljena benda (PLACEBO i DEPECHE MODE), pa se nakon najave GSYBE nadam da bi 2002 godina mogla biti moja - možda se ponovo okupe RIDE, PAVEMENT, STOOGESI I VELVETI ili AT THE DRIVE IN.
Kaj mogu kad su mi se uglavnom svi omiljeni bendovi raspali. Ali predlažem organizatorima WEEZER, OUEENS OF THE STONEAGE, MADRUGADA, WHITE STRIPES, CAKE, DANDY WARHOLS, P.J. HARVEY … ITD. Dalje - za sve one koji žele još informacija o GSYBE, kao na primjer diskografija, mp3, i ostale stanice njihove europske turneje (sviraju između ostalog u Ljubljani, Beču, Budimpešti, Muenchenu i Pragu), mogu pogledati na njihove "čudne" stranice: www.brainwashed.com/godspeed

ocjena albuma [1-10]: 10

le figuar de kranque // 15/09/2001

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*