home > koncert > Punk fest @ Društveni dom, Virje, 6.3.2010.

kontakt | search |

Punk fest @ Društveni dom, Virje, 6.3.2010.

Pankeri prodrmali Virje!

Nakon dugo, dugo vremena u Virju pokraj Koprivnice održan je koncert punk naravi. Ne samo to, već je nastupalo čak 6 bendova i sve je mirisalo na spektakl!

fotka|12082|/fotka| Koncert se održavao u društvenom domu, to je veliki lijepi prostor (velika sala, veliki hodnik, WC-i, šank), fensi bina. Posljednji put, ako se ne varam, su ondje 2007. na Martinje nastupali Overflow i Pillow pack. Koncertu je nazočilo oko 200 ljudi, mnogi došli sa strane (Koprivnica, Đurđevac, Pula, Zagreb...). S obzirom da se program sastojao, kako rekosmo, od čak 6 bendova, koncert je morao početi rano - i zaista, prema najavi, počeo je točno na vrijeme - u 20h. Često po myspaceu pratim vrijeme koncerata američkih bendova, gdje sam primijetio da koncerti počinju točno na vrijeme, a nerijetki su i "early shows", dakle svirke koje počinju oko 17, 18 ili 19h. Nastupali su koprivnički Pillow pack, đurđevački Atentat i Last stand, zagrebački Passive agresive(ex Overdose) i Oi front. No more idols su otkazali, naime bubnjar je imao tešku nezgodu radi koje je završio u bolnici, pa mu ovim putem želimo sretan i brz oporavak. Nije bilo razloga za veliku žalost - umjesto njih uletjeli su koprivnički Barkod, koji su dobri i naravno, volimo ih i uvijek su dobrodošli kao kebab dok se pripiti vraćamo doma u 5 ujutro. Virovsku svakodnevicu, ispunjenu čistim zrakom, mukanjem kravica i škrtim suncem na nula stupnjeva, napokon su prodrmali pankeri, barem na jednu večer.
[ Last stand ]

Last stand

Prvi su nastupili đurđevački Las stand, bio im je to prvi nastup, a dečki su u glazbenu scenu ušli prilično oprezno svirajući obrade. Odsvirali su desetak stvari i razveselili street punkere s omiljenim glazbenim brojevima (My life i Let's get drunk od Antidote, Riot od Casualties, Banned from the pubs od PTTB, Good night white pride od Loikemie...), da bi na kraju odsvirali jednu autorsku stvar značajnog naziva "Majmun". Dečki su to solidno odradili, uz još malo vježbe i naravno, pokojim nastupom, bit će zbilja dobri - napokon đurđevac nakon dugo vremena ima neki punk bend, pa Atentat i Zelena radost više nisu usamljeni.
[ Barkod ]

Barkod

Barkod je uletio drugi - mršavi pankerčić iz klana Vrbanić (ima ih tisuće, svi jedan drugom do uha) primio se mikrofona i krenuo s "Nemamo sluha". Pred okupljenim fanovima i minifanovima (curice koje su gladno napasale oči na Samuelu, uključujući i plavokosu Nelu koja ga navodno mrzi, ali ipak je bila u prvom redu s majicom benda) odradili su sasvim dobar nastup - kombinacija autorskih i brada bila je ponovno pun pogodak, iako u daljnjem nastavku njihove karijere očekujemo sve više autorskih stvari. Bile su tu pjesme poput "Neznani junaci "(FOB), "Farmersko srce" (Debeli precjednik), "Svoga tijela gospodar"(Mikrofonija), te dobre autorske s demo albuma "Pew pew", "Policija", "Skinjara"... Na kraju dvije najbolje - "World hate to save the state" koja je po meni odlična pjesma ravna bilo kojem velikom punk bendu, te emotivna "Ljubavna" koja neodoljiva podsjeća na curice koje vole dečke navlačit za nos, onda dok ih se odjebe totalno popizde i dure se(na kraju nam, naravno, nedostaju al to nikom ne bi priznali).
[ Passive agresive ]

Passive agresive

Treći su na redu bili Passive agressive, izuzetno agresivan hc/street punk kojem je agresija čak pomalo pojela melodiju, no svejedno su vrlo dobri i privukli su zanimanje publike kombinacijom autorskih stvari (Instant success, Orthodox punx, Modern doomsday) i obrada (No pasaran od Radikalne promjene, ako ih se sjećate snimili jednu split kasetu s Intoxicate, pa I don't care od Antidote i Give us future od One way system).
[ Oi front ]

Oi front

Nakon njih na red dolazi drugi zagrebački bend te večeri (koji je donio sam sobom i nekoliko fanova), Oi front koji je započeo nedavno i nanizao nekoliko dobrih koncerata u Zagrebu i okolici, rpi čemu su naišli na dobre reakcije publike. Himnični street rock/punk, predvođen zanimljivih vokalom i razularenim basistom kojem smo za vlastito dobro morali uzeti flašu vina kako bi bio u mogućnosti odraditi svirku do kraja. Nisam prevelik fan te muzike (iako mi nije mrsko poslušati, dapače!), a ljudi su poprilično uživali slušajući obrade nekih omiljenih bendova iz tog žanra. Pjesme o ponosu, srcu, život na ulici, znate već - klasična tematika omiljena momcima u košuljicama i tregerićima.
[ Atentat ]

Atentat

Nakon njih nastupa Atentat, bend koji odlično izvodi melodični hardcore, dragi dečki uvijek rado viđeni na lokalnim koncertima. Bend svira desetak godina, bilo je promjena u postavi (legendarni Ante ostavio se muzike, a vremešni Koprivničanac uletio je na bas). S obzirom da je koncert bio podosta intenzivan mnogi su bili umorni, neki pijani, druge je već alkohol "puštao", četvrti su zaspali uz zid. Atentat je odsvirao standardni repertoar uključujući "Find", "Someone you like", "refleksije", "Retrogradnost", "Let me bleed". Kažu da neće tako skoro u studio jer skupljaju financije, a želja im je da sve bude kvalitetno odrađeno.
[ Pillowpack ]

Pillowpack

Posljednji bend večeri, sastavljen od 4 otkačena veseljaka, bio je koprivnički Pillow pack, definitivno jedan od najvalitetnijih bendova hrvatske scene (bez imalo prenemaganja). Odsvirali su odlične "Forgice", "Justice", "We all", "Lies", sve melodične moderne hardcore stvari s novog albuma. Na kraju su pripremili totalno iznenađenje, odsviravši dvije starije pjesme iz ranije punk rock faze s početka 2000.-ih. Legendarni "Balkan", te "Drugarica" kojom su inače završavali nastup. Na kraju su nas počastili i odličnom izvedbom mnogima najdržaže pjesme NOFX "Linoleum" (kratko, brzo, melodično, drsko, buntovno, emotivno). Oko pola jedan koncert je završio, dakle sve totalno po propisu. Nakon što smo se pijani loptali plastičnim bocama (umalo sam volejem pogodio Đimba u glavu), pokupili smo se iz prostora da onako pijani ne napravimo neku štetu. Neki su uspjeli ostati bez vozačke, drugi su ostali bez novaca, treći bez nade u bolju budućnost, a četvrti su dušu ispustili rigajući iza kontejnera. Svi moji pokušaji da odemo na after party u legendarnu Crnu micu bili su uzaludni, tako da smo na kraju završili u nekakvoj Petici gdje sam popio užasno loš bambus, pa smo se u hladnoj noći naposljetku zaputili na kolodvor. U stravičnoj tišini hodali smo razlohanom cestom do stanice uz kukuruzišta i gnojišta, dok su nas zvijezde obasjavale razmišljao sam u stvorenju koje ležu u krevetcu s plišanim zecom i smišlja kako mi se osvetiti, pri čemu me ometao hladni zrak, parajući mi nosnice i podjećavši na nešto zlokobno što vreba u poljima sakrivenima tamom. Na stanici smo zatekli dva punkera koji su se poput sirotih mačića stisli uz malu peć i spavali, valjda sanjajući kako tuku skinse i izbijaju im zube i sve glupe ideje iz ćelavih glava. U vlaku samo se vozili u zanimljivom društvu i baš je bilo veselo. Kući sam se vratio strepeći da mi je bijesna mala osvetnica zapalila stan ili porazbijala prozore, no sve je bilo okej.

Kako god, koncert bio zbilja dobar, organizacija fenomenalna (barem koliko sam ja primijetio), bendovi su bili izvrsni i svi su se zabavili. Kad će opet Virje drmati pank muzika, ne znamo - no ovaj odlično organiziran koncert svakako bi trebao biti poticaj za daljnje slične akcije u skoroj budućnosti.

matej perkov // 08/03/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*