home > koncert > Wilovanje u KSETU, 16/02/2010

kontakt | search |

Wilovanje u KSETU, 16/02/2010

Dok su drugi odlazili na kojekakve fašničke zabave, dio se odlučio na posjet KSETU u kojem se održavao koncert misterioznog naziva Wilovanje. Nastupila su tri zagrebačka benda: Mephisto's requiem, Dusted crutch i Scroll.
[ mephisto's requiem ]

mephisto's requiem   © matej

Pred oko 60 posjetitelja u ugodnoj atmosferi bendovi su prezentirali svoje znanje i umijeće, koje su prisutni ocjenjivali jačinom aplauza i ovacija. Mephisto's requiem zasviralu su prvi pred publikom koja se još okupljala. Ovaj tročlani bend aktivan od davne 2004. svira metal pod utjecajem znamenitih bendova poput Dimmu borgir, Quo vadis, Psyclon 9 i sl. U programu KSET-a pisalo je da se "poigravaju čitavim spektrom zvukova", a sudeći prema onome što smo vidjeli to definitivno ne stoji. Svirka im je totalno jednolična, dosadna, monotona. U nekim pjesmama koriste zvuk s razglasa, koji služi tome da se odmore od svirke pod ugašenim reflektorima dok njihov posao odrađuje netko (tj. nešto) drugi. Od pjesama koje su svirali sviđa mi se jedan instrumental, dok o ostatku repertoara imam negativan utisak. Iako me mnogi znaju kao pankera, u kolekciji imam podosta raznorodnih metal albuma raznih izvođača - ali zaista nisam čuo nešto ovakvo. Što se tiče imidža klasičan metal stil s dodatkom djetinjastih gluposti (rogovi na gitari?!) koje većina preraste u srednjoj školi. Na myspaceu im se može naći podosta slika kojekakvih rana, ožiljaka, lizanja satara i sličnih stvari, pitam se zašto, specifičnih za ovakve bendove.
[ dusted crutch ]

dusted crutch   © matej

Nakon njih slijedi predivan odmor za uši, a na bini su se polako pripremali Dusted crutch. Ovaj noviji četveročlani bend sa ženskim vokalom krenuo je svirati jesenas, a dosad su u nekoliko koncerata skupili podosta pozitivnih kritika i neke fanove. Andrija i Tvrko samouvjereno su gospodarili svojim instrumentima, pravi viruozi, nema se što prigovoriti. Marko je davao ritam na bubnju, a narančasta čupava Anđela potrudila se da joj nastup bude kavlitetan kao i inače. Ovaj put nije izgedala ako da je došla s duge, već iz Bauhausa, uostalom, kao i ostatak benda - svi su na sebi imali ličilačka zaštitna odijela. Nije bilo balona kao u Purgeraju, umjesto toga u pozadini je bilo razapeto platno preko kojeg su prikazivane neke projekcije, čisto da ne bude dosadno. Dusted crutch su nam pružili 40 minuta odlične svirke. Ukoliko ste čitali neke moje recenzije s njihovih koncerata, uvidjet ćete da imaju metal/alternative/industrial furku koja im zbilja dobro ide, dok je milovzvučni, a opet žestoki ženski vokal posebna boja u tom spektru. Na svaku pjesmu nadovezivao se pljesak iz publike, dok je set lista bila za ovu priliku wilovana (skraćena). Bio je neopisiv osjećaj gledati živahnu Anđerlu pri izvedbi pjesme "Gutam putar", gotovo nespojivo nego kada je pjesmu prije pjevala tgaljivo o tome kako je jadnica izgubila slovo A. Službeno je završeno je s "Fuck yeah", a publika je htjela još, pa su Dusted crutch odsvirali još jednu stvar.
[ dusted crutch ]

dusted crutch   © matej

Posljednji bend te večeri bio je veseli Scroll, pop rock s primjesama garažnog punka. Svojom glazbom odavno su prerasli pojam demo benda, te vlastitim trudom, željom i znanjem dosegli razinu kvalitete koju su prepoznali obožavatelji, ali i mnogi gazbeni kritičari. U Purgeraju su bili zbilja dobri dok sam ih zadnji put gledao, tako je bilo i ovaj put. Scroll je, ako ne znate, njihov spot za pjesmu "Soap" tjednima je zadržavao šestu poziciju na MTV rock Adria. Njihova svirka definitivno može zadovoljiti sve one koji vole razne žanrove rocka. Odsvirali su nam kojekakve lijepe pjesmice poput "Helltrip", Tan tan", "Gadget", lijepu "Tales"... Vidi se na dečkima da su veseljaci puni entuzijazma i dobre volje, no jedini minus im je olinjali imidž kojeg vuče svaki pop rock bend, od odijevanja do čupice. Gledajući svirku, zapitao sam se kako bi neki iz benda izgledali da se riješe bradice i puste brkove. No dobro, svirka je, naravno, puno bitnija od toga kako izgledaju, da li su bradati ko vlaški popovi ili brkati ko kondukteri. Za kraj, nitko mi nije uspio objasniti što točno znači "wilovanje". Da li ta riječ označava nešto nasilno, nešto neobično, ima li kakve veze sa glazbom, kuhanjem, ili pak sadrži u svom tajanstvenom prijevodu neke sexualne implikacije? Nažalost, mislim da nikada neću saznati. Možda i bolje!
[ scroll ]

scroll   © matej

matej perkov // 18/02/2010

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*