home > koncert > ANGELUS, Ozon, Sisak, 22/01/2005

kontakt | search |

ANGELUS, Ozon, Sisak, 22/01/2005

Rađanje novog velikog benda!



"Legende ne postoje. One su mrtve", izjavio je uoči koncerta u "Ozonu" Mr. Goody, glava, vođa, organizator i klavijaturist sastava Angelus za koji se slobodno, bez ikakve zadrške može konstatirati da je ako ne jedini, ono barem jedan od najperspektivnijih mladih cro-bandova momentalno (hm, a koji su ostali?...). Rekao je to s namjerom da se njegov rad ne treba precijenjivati i da je karijera provedena s Jinx-ima završeno poglavlje. Coco i on su se razišli u glazbenim idejama, svatko na svoju stranu, te nema potrebe stvarati mitove i izvrtati povijest pretvarajući je u nedodirljivu legendu. Jinxi su funkcionirali nekih 7-8 godina, realizirali 4 odlična pop albuma, odsvirali brojne koncerte, ostavili nam pregršt sjajnih hitova i zapakirali se u povijest. Mr. Goody je nakon toga krenuo u potragu za novom ekipom s kojom će ostvariti ideje koje u sklopu starog benda očigledno nije mogao i nakon trogodišnje pauze (u kojoj je radio na formiranju vlastitog tonskog studija), uspio je sastaviti ovaj posve novi sastav koji gotovo da nema nikakvih zajedničkih bliskosti s Jinx-ima.
[ angelus ]

angelus

Koncert su otvorili s trenutno jedinim hit-singlom "Daleko od vas" (no.1 na TOP-40 Ozona), koji ne prikazuje Angelus u kompletnom izdanju, te svakome tko ih zna samo po toj kompoziciji ona može stvoriti iskrivljenu sliku o njihovom zvuku. Ona ima rockerski feeling, plesni naboj, furioznu hit-melodiju i finu pop crtu, no ostatak materijala kojeg su prezentirali u "Ozonu" je nekoliko sasvim različitih stilskih odrednica.

Prvi dio koncerta obuhvatio je njihove autorske kompozicije koje su otpjevane na hrvatskom jeziku. Pjevač Duško Ilijević je fantastičan, raspon glasa mu je zadivljujući i po načinu interpretacije je vrlo blizak Eddy Wedderu iz Pearl Jam. Kompozicije variraju od laganijih do brzih tempova i isprepliću plesni rock, funky, ponešto hip-hopa i lagane primjese hard rocka i metala. Vrlo su slojevite, aranžmanski besprijekorne, tekstualno sofisticirane i kada će se pojaviti na nosaču zvuka imaju velikih izgleda da se dopadnu širokoj audijenciji.
[ angelus ]

angelus

Drugi dio koncerta je otpjevao drugi pjevač (kojem nisam uspio saznati ime) i to je bio set od nekih 7-8 obrada. Između ostalih bile su tu "Why go" (Pearl Jam), "Californication" (RHCP) koju su izveli iznimno zanimljivo zbog furiozne hard-core završnice, te veliki prošlogodišnji hit "This love" (Maroon 5) koju je izveo prvi vokal Duško. Kako je koncert odmicao, aplauz i ovacije publike su se pojačavale premda nitko od prisutnih nije apsolutno ništa poznavao od njihovog repertoara. Sve se odvijalo spontano i stekao se utisak da je Angelus odavno u srcima ove publike. Pravo iznenađenje je uslijedilo nakon ovog seta obrada kada su na stage izašla dva potpuno nova vokala!!! Pozornica je za njih bila premalena, pa su s mikrofonima uskočili među publiku i odrepali set "brijačine" na engleskom jeziku, a Angelus se u tome izdanju prikazao kroz smjesu metala, funka, rocka i još koječega. Stekao sam dojam da gledam i slušam miksanu i proširenu varijantu Peppersa, Faith No More, Beastie Boys, pa čak i neku žešću verziju Kid Rocka. Jedino nisam uspio saznati jesu li te kompozicije coveri ili njihove autorske stvari pošto mi od svega prezentiranog ništa nije bilo poznato.

Posljednji dio koncerta činila su 3-4 bisa koju je izmuzla više nego oduševljena publika, te se sve završilo upravo onako kako je i počelo, sa hitom "Daleko od vas". Sve ovo skupa samo su šture riječi o konceptu koncerta Angelusa koji su u "Ozonu" predstavili svoju veliku snagu i visoki kreativni potencijal. Djeluju moćno i snažno, tehnički su odlično uigrani, a stilski vrlo "šareni", no prije svega su moderni i daju sve važne naznake da postaju velika rock grupa koja će imati kroz izvjesno vrijeme (možda već i ove godine?!) potporu one publike koja voli The Beat Fleet, Edo Maajku, Urbana i Pipse.
Ocijena - odlično. Prognoza - novi veliki hrvatski rock bend. Nema sumnje.

horvi // 11/02/2005

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Duboka isprika Horviju i dečkima iz Angelusa na kašnjenju... Vaš pedja
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*