home > koncert > SAINT ALVIA CARTEL @ KSET, 12.11.2009.

kontakt | search |

SAINT ALVIA CARTEL @ KSET, 12.11.2009.

Žalosno je kada bend, koji bi po svim kvalitativnim pokazateljima morao svirati pred klubom punim ljudi, to čini pred šačicom najvatrenijih obožavatelja! Ekipa, njih oko 30ak koja je došla na svirku uistinu je iskrenim i glasnim povicima pozdravljala svaku najavljenu pjesmu i još iskrenije ih ispraćala žestokim (koliko god 60 ruku mogu žestoko aplaudirati) pljeskom, ali to ne briše bljutav okus u ustima koji ostavlja osjećaj da je netko negdje nešto zafrknuo u promociji ovog koncerta!
[ SAINT ALVIA CARTEL ]

SAINT ALVIA CARTEL   © nenad

Mislim, činjenica jest da živimo u doba kada i dražesne, zgužvane bakice zaogrnute debelim, vunenim džemperima izblijedjelih boja strpljivo pretražuju Internet da bi pronašle recepte za kolače što će ih spraviti svojem najdražem unučiću i isto tako je činjenica da su svi relevantni domaći glazbeni portali prenijeli vijest o ovom nastupu, ista se mogla pročitati i na nekim većim opće-informativnim portalima, najava je okačena i na bendovom spejsu, kao i na fejsu, vjerojatno i na tweetu i na bogtepitaj kojem još sheetu… No nije okačena na drvo koje raste kraj klupice na kojoj svaki dan pivare kvartovski panxi, nije okačena na oglasnoj ploči u auli fakulteta koju svakodnevno škicne mnogi glazbom zaluđen student, na nijedan izlog propale radnje, niti na ijednu gradsku banderu ili kutiju od semafora - u biti nigdje gdje javnost obično očekuje da će ih šareni plakat pozvati na koncert, predstavu ili im barem ponuditi kredit uz nevjerojatno povoljne kamate i mogućnost prijeloma svih prstiju obje ruke ako istu ne plate na vrijeme! Plakat je, vjerujem, i dalje ključni način oglašavanja koncerata, pogotovo kad se radi o klupskim koncertima malih i relativno nepoznatih bendova. Svaki dan svojim biciklom prođem dobar dio šireg centra grada, na faksu uvijek bacim oko na oglasnu ploču, a i zalazim u kafiće u kojima su uvijek ovješeni plakati za recentne koncerte, ali plakat koji svima zainteresiranima objavljuje da Saint Alvia, izvrstan pop-punk rock sastav iz Kanade, nastupa tog četvrtka, 12.11.09. u Ksetu nisam uočio niti na jednoj od tih lokacija.
[ SAINT ALVIA CARTEL ]

SAINT ALVIA CARTEL   © nenad

Pričao sam sa dosta poznanika koji vole i prate ovakvu glazbu i nitko od njih nije pojma imao za ovaj koncert. Uopće ne sumnjam da bi Kset bio mnogo ispunjeniji te večeri da su oni i ljudi poput njih imali prilike naletiti na plakat negdje u gradu ili dok su ispijali pivu u svojoj omiljenoj birtiji. OK, ova moja tirada o plakatima i važnosti istih za promicanje urbane, klupske kulture se otimlje kontroli, pa ću iz ovih stopa prekinuti s blebetanjem i reći još samo ovo: uvaženi organizatori koncerata, urgiram na vas da ne zapostavljate plakate i efekt privlačnosti kojim njihovo šarenilo djeluje na nas muzikofilnu telad! Lijepo molim!

Eto, sad kad sam to izbacio iz svog sistema mogu mirno prijeći na opis samog koncerta, koji je zaista bio prvoklasan. Šestorica momaka se na binu penju oko oko deset i po (nije bilo predgrupe) i odmah se bacaju na gonjenje svojih instrumenata u žestoki punk-rock kas. Brzi gitaristički rifovi i mahnito bubnjanje čine zvučnu osovinu na kojoj jure gume napumpane zaraznim melodijama i lako pamtljivim refrenima, koje su neki u publici već i otprije znali napamet. Promukli glas pjevača Grega Taylora, uz harmoničnu glasovnu pratnju ostale četvorice (osim bubnjara), savršeno je pasao uz takvo žestoko prangijanje i nije pokazivao niti zericu istrošenosti do samog kraja svirke. Istina, čovjek je malo popunjeniji, pa se štedio i nije skakutao po pozornici kao što su to neumorno činili gitarist i basist, ali je s vremena na vrijeme podigao nogu na jedan od monitora i u tom pobjedničkom stavu otpjevao ''hitove'' s oba albuma: ''Business as Usual'', ''Romeo'', '' Don't Wanna Wait Forever'', ''Time to Go'', ''Between the Lines''… Uz obaveznu Clashevu ''I Fought the Law'', našla se tu i obrada ''American Girl'', sad već klasične skladbe sveameričkog trubadura Tom Petty-a. Izborom ove dvije pjesme kao one koje će obraditi uživo, dečki iz Saint Alvia-e su nam pokazali da se i oni smatraju dijelom sve brojnijih redova mladih punk izvođača koji su snažno inspirirani ne samo očitim utjecajima (Clash i pank bratija), nego i ostavštinom velikih američkih roots pjesnika kao što je Petty, Springsteen ili Mellencamp.
[ SAINT ALVIA CARTEL ]

SAINT ALVIA CARTEL   © nenad

Svirku su priveli kraju 20ak minuta prije ponoći, što je meni i ekipi značilo samo jedno - još jedna piva! U separeu nam se na zasluženoj okrjepi ubrzo pridružio i gitarist Rob Pašalić (da, dobro ste pročitali, čovjek je rodom iz mile nam i lijepe naše), koji barata hrvatskim skoro podjednako dobro kao i engleskim, pa smo si baš lijepo pospikali na oba jezika. Malo smo ga prcali zbog prezimena, objasnili smo i zašto (dr. Ivo, ofkors), ali ovaj je Pašalić mnogo simpatičniji, ležerniji i zabavniji, pa smo brzo i zaboravili na to. Nije se uvrijedio. Čak je s nama otišao do Krivog puta, uobičajenog pojilišta nakon Kseta, a poveo je i Grega, pjevača, koji je također zakon tip. Tamo smo ubrzo shvatili da se znamo cijeli život. Muzika i alkohol imaju takav efekt. Hvala im na tome!
[ SAINT ALVIA CARTEL ]

SAINT ALVIA CARTEL   © nenad

nenad lukač // 30/11/2009

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*